To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - TTIP & CETA

WojtekVanHelsing - 2016-10-31, 16:42

W sumie ja jestem przeciwny CETA bo to jest umowa która naklada dodatkowe regulacje na wolny rynek, a jej jedyne plusy to brak CŁA, łatwiejsze handel itd. ale wiekszość osób które ją krytykuja, nigdy tej umowy nie przeczytali.
krojechleb - 2016-10-31, 17:09

V - r napisał/a:
Tylko ze CETĘ podpisała Unia.

Wiem

Szyszek - 2016-10-31, 17:56

To skoro już używamy tego argumentu, to ciekawe, czy wszyscy zwolennicy przeczytali te bodajże 1500-1600 stron umowy? Swoją drogą, taka ilość stron jest wystarczająca, by ustalić prawdziwie wolny rynek i swobodny przepływ.
Ta umowa ma co prawda swoje plusy, ale mimo wszystko i tak czuję, że to wszystko przyniesie więcej strat niż korzyści. Szczególnie dla Polski.

Jeszcze pewnie wejdzie TTIP za czas jakiś i Ameryka Płn. będzie ukontentowana.

WojtekVanHelsing - 2016-10-31, 19:54

Szyszek, Zasadnczo im umowach gospodarczych, im wiecej stron tym bardziej są one chujowe, gdyż jest w nich wiecej regulacji. CETA do siebie ma to, że krytykuja ją nie tylko antywolnorynkowcy którzy tam pierdola jakies brednie a to o GMO, kapitalizmie itd. (socjaldemokraci i komuchy) a to o tym, ze zaleja nas zagraniczne produkty (socjalnarodowcy), ale i spora część wolnorynkowców, bo to zagrożenie dla wolnego rynku, przecież tę umowę popieraja ogromne korporacje które są zawsze antywolnorynkowe gdyż im rynek jest bardziej wolny tym korporacje maja gorzej, a korporacje maja de facto władze w krajach demokratycznych, tylko Ci idioci z liberalnej i totalitarnej lewicy nie dostrzegaja, że skoro politycy popierani przez ogromne korporacje (obama itd) popieraja kandydatow którzy są prosocjalni a Ci nie popierani przez korporacje są antysocjalni to najwyraźniej ten caly socjal itd. jest na reke ogromnym kapitalistom.