Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Ciekawostki ze świata i kraju - Ogłoszono datę zakrycia reaktora nr 4 w Czarnobylu
Ascara - 2016-10-05, 16:53 Trochę mi szkoda, bo zawsze chciałam pojechać to zobaczyć a to już nie będzie możliwe. </3Moris299 - 2016-10-05, 17:01 dawajcie bliat robimy w czarnobylu zlot jak będą zamykaćLove178 - 2016-10-05, 18:07
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Weź opowiedz coś więcej o tej wyprawie. Oko Moskwy też widziałaś?
Aaa, chciałabym mieć wystarczająco dużo czasu żeby opisać wszystko w wystarczających szczegółach D: Chcę też powrzucać fotki, ale mam z 700 do posegregowania, wśród nich są też filmiki, i chciałabym dołożyć te, które robił mój chłopak profesjonalnym aparatem, ale ma przeprowadzkę na głowie, a ja sesję poprawkową i się to tak odkłada :<
W każdym razie jest kilka rodzajów wycieczek do Czarnobyla w zależności jak długo chcesz tam być - od jednodniowych do maksymalnie chyba tygodnia. Nieważne jakiego przewoźnika wybierzesz kosztuje to tak samo, ale trzeba się przyjrzeć w jakim języku będzie ta wycieczka. Nasi znajomi się nie przyjrzeli za bardzo i mieli dzień przed nami wycieczkę po rosyjsku My wybraliśmy SoloEast Travel i to był świetny traf - podróż małym nowoczesnym busem, w którym puszczane nam były filmy dokumentalne w trakcie przemieszczania się, młody przewodnik, który genialnie opowiadał i nawet dopasowywał to co mówi do narodowości zwiedzających - w naszej grupce były osoby z Teksasu, Niemczech, Turcji, Wielkiej Brytanii, jak zobaczył, że jestem z Polski, to poświęcił parę minut na opowiedzenie jak odepchnęliśmy najazd bolszewików jeszcze przed II wojną światową Równolegle z nami początek miała grupa, która przyjechała na więcej dni (chyba 6 albo 7), głównie tam były osoby ze stanów. Startuje się z Kijowa i podróż trwa około 1,5 godziny aż się dojedzie do bramy wjazdu strefy zewnętrznej (tzw 30 km zone ), gdzie się sprawdza paszporty i podpisuje regulamin pobytu oraz potwierdzenie, że cierpi się na żadne choroby. Strażnik miał opory przed wpuszczeniem mojego chłopaka do strefy, patrzył mu w paszport i coś nawijał nerwowo po rusku, okazało się, że miał wąty, czy on aby na pewno ma ukończone 18 lat xD Po drodze na tych obrzeżach jest mała wioska (krótki przystanek), a potem się wjeżdża do Czarnobyla, przy wjeździe jest pomnik upamiętniający poległych podczas II wojny światowej, ogromny posąg Lenina (xDD), który tam przetransportowano z Prypiatu, bo uznano, że szkoda żeby stał ukryty wśród drzew xD Jest tam też droga z porozstawianymi tablicami wjazdu do ewakuowanych wsi z Ukrainy i Białorusi, które zostały na słupkach specjalnie obniżone żeby wyglądały jak krzyże. Na ich końcu jest monument czarnego Anioła Śmierci zrobiony z gałęzi drzew, które obumarły po katastrofie, dlatego jest to trupio czarne. Generalnie warto tam zwrócić uwagę na masę obecnych tam paradoksów - pierwszym jest właśnie ten anioł. Jeszcze długo przed katastrofą wierzono, że czerń zawarta w nazwie Czarnobyl przyniesie na to miejsce nieszczęście, bo się to ludziom bezpośrednio kojarzyło z aniołem śmierci Jeszcze był tam park upamiętniający spuszczenie bomb na Hiroszimę i Nagasaki, który został ostatnio rozbudowany o pamięć o katastrofie w Fukushimie.
Potem udaliśmy się do restauracji, gdzie podano nam dwudaniowy obiad z kompotem, wędliny i jabłka i zarzekano się, że są dowożone spoza strefy Przeniesiono posiłek na początek wycieczki, bo kiedyś był na końcu, ale przewodnicy zaobserwowali, że turyści przejawiali odruchy kanibalistyczne zanim jeszcze nastawała pora obiadu Można mieć swój prowiant, ale nie wolno jeść tam na świeżym powietrzu, jakaś drobina może się dostać do jedzenia, zagnieździć w brzuchu i po paru latach wyhodować raka Również proszono nas aby dokładnie wytrzepywać buty przed każdym ponownym wejściem do busa. Jest tam mnóstwo drobnego pyłu i rozbraja mnie to, że wyczyściłam sobie z niego buty dopiero po powrocie do domu xD Nie wolno też zbaczać ze ścieżek, bo z powodu niskich funduszy czyszczenie terenu było niedokładne i można by było wdepnąć w mega napromieniowaną kupkę pyłu, która sprawiłaby, że podczas badań kontrolnych przy wyjeździe trzeba by było zostawić całe swoje ubranie wierzchnie tam już na zawsze do kwarantanny, a do Kijowa wracać w samej bieliźnie Mówili, że się zdarzało... ale jednocześnie mówili, że porwania przez zombie też się zdarzały, więc nie wiem, czy w to wierzyć. Zabronione też było dotykanie ziemi czymkolwiek innym niż podeszwą buta, dlatego przez cały czas bałam się upuścić telefon
Potem jechaliśmy obejrzeć Oko Moskwy Z bliska jest ogromne! Jakby były na to fundusze, to zostałoby ono rozebrane z powodu "śmiałków", którzy nielegalnie się tam wspinają. Widziałam jakąś dwójkę ludzi prowadzonych przez wojskowych, możliwe, że to byli tacy nielegalni turyści/poszukiwacze przygód/łowcy artefaktów, czy cuś. Niedaleko Oka było przedszkole ze słynnymi creepy lalkami.
Potem się udaliśmy prosto do reaktora i chyba muszę tu niestety napisać "ciąg dalszy nastąpi", bo opis tego zajmie mi 3 razy tyle ile do tego momentu napisałam, a serio nie mam czasu Sorki (również bez zdjęć nie wiem naprawdę jak to opiszę, więc postaram się je dołączyć)ZSK - 2016-10-05, 18:20 Ojaaa, świetnie! Oko Moskwy chciałbym na żywo zobaczyć :3 Musi robić wrażenie.
Czekam na dalszą część opowieści Szyszek - 2016-10-05, 19:23 Uwielbiam takie opowieści Sam chciałbym kiedyś się tam do Czarnobyla wybrać. Ale póki co pozostaje mi czytać twoją relację JankielKindybalista85 - 2016-10-05, 20:11 Love się należy Gopnik award!ZSK - 2016-10-05, 20:12 JankielKindybalista85 - 2016-10-05, 20:13 Davos - 2016-10-05, 21:24 Ciekawe Też czekam na dalszy ciąg.KicerK - 2016-10-06, 11:44 Zagrałbym se w StalkeraAscara - 2016-10-06, 12:38 Świetnie się to czytało, mogłabyś wysmażyć jakiś artykulik na JM. Mackers - 2016-10-06, 13:33
Ascara napisał/a:
mogłabyś wysmażyć jakiś artykulik na JM.
Posty Love są więcej warte, niż te śmieszne artykuły na JM.V - r - 2016-10-06, 13:41
Mackers napisał/a:
Posty Love są więcej warte, niż te śmieszne artykuły na JM.
^Barbra - 2016-10-06, 14:00 co wy wszyscy macie z tym JM, to w ogóle jeszcze żyje xD przecież to jest podobny poziom co demotybartek82r - 2016-10-06, 14:04 bo z jednej stajni ChodnikowyWilk - 2016-10-06, 17:00
Barbra napisał/a:
co wy wszyscy macie z tym JM, to w ogóle jeszcze żyje xD przecież to jest podobny poziom co demoty
Nope, poziom spadł drastycznie, ale mimo wszystko wciąż to jest lepsze niż mistrzowie, demoty, jbzd razem wzięte.
[ Dodano: 2016-10-06, 18:00 ]
Monster TV to wciąż klasa.V - r - 2016-10-06, 17:03
ChodnikowyWilk napisał/a:
lepsze niż mistrzowie, demoty, jbzd razem wzięte
Z kolei kwejk jest gorszy niż mistrzowie, demoty i jbzd razem wzięte :PMoris299 - 2016-10-06, 17:08 Przecież JM nie jest tak chujowe. Co prawda niektóre arty są słabe, galeria to rakowisko i chujowe filmy też się zdarzają ale na pewno
Joe > mistrzowie > jbzd > demotywatoryChodnikowyWilk - 2016-10-06, 17:08 Dokładnie tak to wygląda
[ Dodano: 2016-10-06, 18:08 ]
i na końcu kwejk MorisLove178 - 2016-10-06, 17:12 Nie offtopić mi tu