Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Samopomoc - Dyskacz twardacz
Antybristler - 2015-06-08, 12:05 Pod lapkiem nie mam żadnej naklejki z kodem, ale może być w papierach. Trzeba poszukać icywind - 2015-06-08, 12:05 A masz taką stronę z Vistą, sprawdziłbym czy kod ze staaaarego lapka działa.
A no, chyba, że nie ma takiej xD
Moris299 napisał/a:
Masz prawo ale problem nie jest po stronie Microsoftu tylko producenta laptopów bo oryginalnie sprzedawane są na płytkach.
A wiesz, że jak ktoś chce sprzedawać sprzęt z Windowsem to MS też może narzucić jakieś warunki?
Cytat:
Microsoft zabronił producentom sprzętu rozprowadzania go z dodatkowym systemem
Czyli albo Windows albo coś innego, żaden dual-boot nie był dozwolony. Wbrew pozorom to sprytne posunięcie ograniczyło poznanie przez ludzi Linuksa, gdyż kupowali komputery z tym co już znali, czyli z Windowsem. Aby wypróbować Linuksa musieliby go samodzielnie zainstalować, na co oczywiście mało kto się odważył. Microsoft sugeruje, że w 2006 zdjął to ograniczenie z producentów.
No ale wymóc na producentach, żeby dołączyli płyty dla dobra klientów (i siebie samych bo zwykle producenci dodają mnóstwo crapware) to już nie mogli. Biedny MS, BIEDNY Antybristler - 2015-06-08, 15:54 Ale ja mam/miałem windowsa 8. Jakieś kody so pod klapką serwisową i baterią. Widzę, że tylko windows 8.1 można ściągnąć i jakoś dziwnie. Na fonie tego nie ogarniam. Moris299 - 2015-06-08, 15:58 d - n - 2015-06-08, 16:06 Ekhm...do laptopów nie daje się płyty instalacyjnej bo to jaki system będzie wgrany zależy od sklepu gdzie jest on instalowany, a dokładnie wygląda to tak że sklep ma wykupioną licencję na X urządzeń i tyle samo naklejek z certyfikatem.
A tak przy okazji to laptopy mają ukrytą partycję "Recovery" na której jest obraz systemu jak by ktoś chciał zrobić "reinstall".Antybristler - 2015-06-08, 18:14 Teraz to lipa z tą partycją. Nigdy nie pomyślałem, że tak szybko będę musiał się w takie rzeczy bawić
A mam jeszcze taki problem, że jedna śrubka od obudowy się kręci, a nie chce wykręcić. Przez to nie mogę zdjąć obudowy. Wcześniej działałem siłą i teraz obudowa się tam nie domyka i jest boląca w oczy szpara widzu - 2015-06-08, 19:47
icywind napisał/a:
widzu napisał/a:
Jeśli chodzi o Linuxa, to jakbyś poprosił to musieliby Ci dać darmowo płytkę. I to bez gadania.
Kto by musiał? Zresztą po co komu płytka z Linuksem jak można z neta ściągnąć w każdej chwili?
Załóżmy, że to Twój pierwszy komputer w życiu - z czego pobierzesz? Jak zdobędziesz dostęp do Internetu?
Jeśli kupujesz w sklepie nowy komputer bez systemu możesz poprosić o Linuxa - sprzedawca ma obowiązek dać Ci płytę iub wgrać go osobiście bezpośrednio w sklepie (jak mówi d - n).icywind - 2015-06-08, 20:07
widzu napisał/a:
Załóżmy, że to Twój pierwszy komputer w życiu - z czego pobierzesz? Jak zdobędziesz dostęp do Internetu?
Teraz pierwszy komputer w życiu dostają 4latki widzu ;_;
A nawet jakbym kupował pierwszy komputer w życiu to bym kurde nie kupił kompa bez systemu operacyjnego, ba pewnie nie wiedziałbym co to jest system operacyjny i poszedłbym do sklepu, żeby zobaczyć co to jest ten komputr w ogóle więc problem wydumany.
widzu napisał/a:
Jeśli kupujesz w sklepie nowy komputer bez systemu możesz poprosić o Linuxa - sprzedawca ma obowiązek dać Ci płytę iub wgrać go osobiście bezpośrednio w sklepie (jak mówi d - n).
Serio? Nie wiedziałem widzu - 2015-06-08, 20:31
icywind napisał/a:
widzu napisał/a:
Jeśli kupujesz w sklepie nowy komputer bez systemu możesz poprosić o Linuxa - sprzedawca ma obowiązek dać Ci płytę iub wgrać go osobiście bezpośrednio w sklepie (jak mówi d - n).
Serio? Nie wiedziałem
Ale chyba nie możesz sobie wybrać. Dadzą Ci takiego, jakiego mają "na stanie".
[ Dodano: 2015-06-08, 21:34 ]
Zresztą to była kiedyś sztuczka "biurowego hakjerstwa", kupowałeś kompa bez systemu, prosiłeś w sklepie o płytę z Linuksem i sobie pobierałeś Windowsa pirata. W razie "nalotu" formatowałeś kompa. W papierach stało, że systemu nie było, ale wtedy wyciągałeś płytę z Linuksem z wyraźnym oznaczeniem sklepu w którym ją dostałeś. icywind - 2015-06-08, 20:41
widzu napisał/a:
Zresztą to była kiedyś sztuczka "biurowego hakjerstwa", kupowałeś kompa bez systemu, prosiłeś w sklepie o płytę z Linuksem i sobie pobierałeś Windowsa pirata. W razie "nalotu" formatowałeś kompa. W papierach stało, że systemu nie było, ale wtedy wyciągałeś płytę z Linuksem z wyraźnym oznaczeniem sklepu w którym ją dostałeś.
Morisy biuraMoris299 - 2015-06-08, 21:18 widzu - 2015-06-08, 21:19 Morisy biura.icywind - 2015-06-08, 21:20 Antybristler - 2015-06-12, 13:29 Ej. Zainstalowalem juz widnowsacza, ale nie mam polskich znakow i nie dziala do konca touchpad i klawiatura. icywind - 2015-06-12, 14:05
Antybristler napisał/a:
Ej. Zainstalowalem juz widnowsacza, ale nie mam polskich znakow i nie dziala do konca touchpad i klawiatura.
Barbra - 2015-06-12, 14:16 kup legalnegoicywind - 2015-06-12, 14:22
Barbra napisał/a:
kup legalnego
On miał legalnego tylko nie zrobił płyty recovery i jest w dupie Moris299 - 2015-06-12, 14:24 Brak sterowników do touchpada - podaj model laptopa to ci znajdę
Zainstalowałeś Windows 7? Zaraz odpale wirtualną maszynę i zobaczę jak to się zmieniało w Win7Antybristler - 2015-06-12, 14:31 Windows 8.1
Sterowniki do touchpada 110mb... A internet mi brat zuzyl i mam spowolniony ZSK - 2015-06-12, 14:34 To idź z lapkiem do maca i tam sobie pobierz