Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Powitalnia - witam
K - k - 2014-12-13, 23:40 Zaknafein - 2014-12-13, 23:43 aha
wat?
jeśli napisze coś o jakimś kraju to Ty napiszesz 20 innych faktów o nim?Szyszek - 2014-12-13, 23:45 Zak, nawet bez google każdy to wie. No, może oprócz znajomości najlepszego klubu, bo nie każdy lubi piłkę nożną.
"miała Mistrzostwa Europy". Domyślam się, o co ci chodzi, no ale ten post strasznie niejasny. Mistrzostwa Europy w czym? Bo przy takim zapisie może być pełna dowolność: w piłce nożnej, siatkówce, wżeraniu hot-dogów na czas, czochraniu chomika a może w ślizganiu się na skórce od banana?
Ale dobra, bo tutaj w końcu pierwszoplanową aktorką ma być Burbonetka Jeszcze raz witam! Liczę na to, że się zadomowisz tutaj. A jak kiedyś będę w Belgii, to liczę na obiecane piwko!
Kurde, jeszcze nigdy nie byłem w Belgii. Warto odwiedzić ten kraj twoim zdaniem?Zaknafein - 2014-12-13, 23:47 Każdy wie, że Belgia rządzi europą?
To, że mają europarlament, nie znaczy, że mają władzę nad całą europą xDburbonetka - 2014-12-13, 23:50 Jezyki urzędowe są trzy. Flamandzki, francuski i niemiecki. Granica pomiedzy Flandrią (niderlandzkojezyczną) a Walonią (francuskojęzyczną) przechodzi przez Brukselę ale tylko 10% mieszkanców tego miasta mówi po niderlandzku.
Co do klubów to się nie znam. Niedawno był mecz Legii w Lokeren. Nasi rycerze ortalionu dali tak ognia (doslownie), że biedna społeczność Lokeren długo sie nie mogła otrząsnąć z szoku.Szyszek - 2014-12-13, 23:50 Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie to samo Powiedz to Krokorokowi. Unia Europejska to nie to samo, co cała Europa. A Europarlament nie oznacza władzy. I tyle w temacie.
Dobra, ja już się tu nie udzielam. A Burbonetkę zapraszam do dalszych dyskusji w innych tematach RudaMaupa - 2014-12-13, 23:53 Witaj widzu - 2014-12-13, 23:53 A ja zapraszam do edycji profilu, do sekcji "ustaw avatar". Zaknafein - 2014-12-13, 23:53 btw. u Jankiela masz +100 na wejsciu za sygnaturkę xD
wgl. dla mnie to strasznie za mały kraj. można go w praktycznie chwilę samochodem objechaćAntybristler - 2014-12-14, 00:08 Żółw z Tobą burbonetka - 2014-12-14, 00:22 szyszek27, jeżeli liczysz na wypoczynek na łonie natury to radze trzymać się Polski. Belgia ma jest mała, ma dużo mieszkańców, którzy miłują się w stawianiu budynków o max 2 piętrach więc jest tu dość napchane tych budyneczków, bo ludzie muszą gdzieś mieszkac. sama w takim domku mieszkam. w klatce są 3 mieszkania, każde na innym piętrze. super sprawa, bo jest tak... rodzinnie
Jeśli chodzi o odwiedzenie Belgii to myślę że warto bo jest to kraj bardzo różnorodny. Sama jeszcze go nie ogarnęłam. W walonii (poza brukselą) jeszcze nie byłam. do tej pory odwiedziłam Brukselę (z atomium, annekin pis, najładniejszym rynkiem w europie, przeogromnym muzeum militarnym). Brugge, ktorego centrum znajduje się na liscie UNESCO, Gent do którego mam szczególny sentyment bo tam stawialam moje pierwsze kroki w Belgii. Planuję jeszcze wybrac sie do Antwerpii, stolicy diamentów (podobno dworzec kolejowy w antwerpii jest jednym w najpiekniejszych na świecie) i do Waterlo.
Jeżeli kiedyś przyjedziesz do Belgii to koniecznie musisz zjeść gofra w Brukseli, prawdziwe belgijskie frytki, skosztować belgijskiego KWAKA serwowanego w szklance z kulistym dnem... miernikiem trzeźwości I oczywiście pralinki.
Kulinarnie Belgia jest bardzo interesująca, bo Belgowie bardzo lubią sobie dogadzać dobrym jedzeniem.
co by tu duzo gadac. mi sie tu dobrze żyje widzu - 2014-12-14, 00:23 Mam rodzinę w Antwerpii. Zaknafein - 2014-12-14, 00:28 a to prawda, że 25% mieszkańców Brukseli to ciapactwo?Ascara - 2014-12-14, 00:46 Witaj! Miło widzieć nową twarz.
Bywam w Belgii, ale tylko przejazdem, jak wybieram się w trasę z ojcem - jest kierowcą międzynarodowym Bardzo mi przypadła do gustu. Co prawda nie znam francuskiego ani flamandzkiego, ale nie zdarzyło się, aby nie udało mi się dogadać po niemiecku lepiej bądź mniej niezależnie od regionu.
Zaknafein napisał/a:
a to prawda, że 25% mieszkańców Brukseli to ciapactwo?
Zanim burbonetka się odniesie, może napiszę, że nie wiem, czy 25%, ale z pewnością sporo. Tak na oko, to naprawdę duży problem jest tam z bezdomnymi, śpiącymi pod mostami i żebrającymi cyganami itp., nawet w samym centrum miasta.Davos - 2014-12-14, 01:16 Siemano Zawsze fajnie zobaczyć u nas kogoś, kto ma dłuższy staż na mistrzach No i forum skolonizowało kolejny kraj
Skąd się wziął Twój nick? Czyżby od Burbonu? Chociaż to do Belgii już nie za bardzo pasuje.
Krokorok napisał/a:
-Rządzi Europą;
Nieprawda, Europą rządzą Żydzi i masoni, a nie Belgowie
burbonetka napisał/a:
Jeśli chodzi o odwiedzenie Belgii to myślę że warto bo jest to kraj bardzo różnorodny. Sama jeszcze go nie ogarnęłam. W walonii (poza brukselą) jeszcze nie byłam. do tej pory odwiedziłam Brukselę (z atomium, annekin pis, najładniejszym rynkiem w europie, przeogromnym muzeum militarnym). Brugge, ktorego centrum znajduje się na liscie UNESCO, Gent do którego mam szczególny sentyment bo tam stawialam moje pierwsze kroki w Belgii. Planuję jeszcze wybrac sie do Antwerpii, stolicy diamentów (podobno dworzec kolejowy w antwerpii jest jednym w najpiekniejszych na świecie) i do Waterlo.
Jeżeli kiedyś przyjedziesz do Belgii to koniecznie musisz zjeść gofra w Brukseli, prawdziwe belgijskie frytki, skosztować belgijskiego KWAKA serwowanego w szklance z kulistym dnem... miernikiem trzeźwości I oczywiście pralinki.
Kulinarnie Belgia jest bardzo interesująca, bo Belgowie bardzo lubią sobie dogadzać dobrym jedzeniem.
Zainteresowałaś mnie tym opisem Ja co prawda byłem w Belgii, ale tylko 1 dzień - w Brukseli. I potwierdzam, że starówka jest cholernie ładna. No i Atomium bardzo fajne Ale niestety nie miałem okazji skosztować miejscowych gofrów, frytek czy pralinek. Będzie trzeba kiedyś nadrobić No i Bruggię, Antwerpię czy Waterloo też będzie trzeba zaliczyć.
Faktycznie mały kraj, ale ciekawy No i w Belgii robi się też świetne piwa - kolejny powód, żeby tam jechać Ascara - 2014-12-14, 01:18
Davos napisał/a:
Siemano Zawsze fajnie zobaczyć u nas kogoś, kto ma dłuższy staż na mistrzach
Davos - 2014-12-14, 01:20 Kurczę, nie widziałem, że też długo już jesteś na mistrzach Pewnie dlatego, że za rzadko się udzielasz w komentarzach Burbonetkę kojarzyłem, od czasu do czasu pod którymś screenem można było natknąć się na jej komentarz.Ascara - 2014-12-14, 01:22 Już się nie pogrążaj, mam ich więcej JankielKindybalista85 - 2014-12-14, 01:26
Zaknafein napisał/a:
btw. u Jankiela masz +100 na wejsciu za sygnaturkę xD
Prawda! Dziewczyna zaliczyła epickie wejście!
Witaj Ruda Piegowata Magdo. Podziękuj w moim imieniu Belgom za frytki. Ale że uważam że na ich wymyśleniu zakończyła się misja dziejowa tego kraju i mógłby on spokojnie przestać istnieć już im nie wspominaj.
Ps. Czy przypadkiem jeden kolega z forum też nie jest rudy, piegowaty, z Opolszczyzny a obecnie za granicą? Davos - 2014-12-14, 01:32
Ascara napisał/a:
Już się nie pogrążaj, mam ich więcej
No, ale mimo wszystko Burbonetkę kojarzyłem, a Ciebie nie... Wybacz Może to przez jej komentarz o problemach z rozpoznawaniem kierunków
Jankiel, sugerujesz, że oni sa spokrewnieni?
A co do tego, że Belgia przestanie istnieć, nie jest to wcale takie niemożliwe. Tzn. mogą być 2 Belgie bo mieszkańcy Walonii i Flandrii nie pałają do siebie miłością