Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Zapytaj usera - Zapytaj Love
Szyszek - 2014-12-06, 01:13 Gdybym był Love, nie udzieliłbym odpowiedzi na żadne pytanie od Krokoroka. Szczególnie na ostatnie, bo to dziwne, że Kroko się tak dopytuje o miejsce zamieszkania (już się obnosił wcześniej z zamiarem zadania tego pytania, jak Love wróci)
Ja mam tylko jedno pytanie: Czemu zniknęłaś z forum bez słowa?K - k - 2014-12-06, 11:29 matheus3004 - 2014-12-06, 11:33 Ciekawość to pierwszy stopień do piekła.-Veon- - 2014-12-06, 12:14
Krokorok napisał/a:
2. Dlaczego Chrześcijaństwo w Japonii jest zakazane?
Z którego wieku piszesz? Bo po pytaniu wnioskuje że gdzieś pomiędzy XVII a XIX.V - r - 2014-12-06, 15:24 Rozum to on ma chyba jeszcze sprzed neolitu...RudaMaupa - 2014-12-06, 15:27 Ćśśśśśśśś.
Temat to "zapytaj love". Nie ma takiego postowania.Mackers - 2014-12-06, 15:29
-Veon- napisał/a:
Krokorok napisał/a:
2. Dlaczego Chrześcijaństwo w Japonii jest zakazane?
Z którego wieku piszesz? Bo po pytaniu wnioskuje że gdzieś pomiędzy XVII a XIX.
Tak to jest, kiedy używasz Internet Explorera.K - k - 2014-12-06, 16:18 decp - 2014-12-06, 16:38 Ale Kroku, jak już, to powinieneś napisać "dlaczego chrześcijaństwo BYŁO zakazane".
Nie trzeba być znawcą wszelkich kultur by wiedzieć to z nie jest, ale to kurde ta religia nie jest u nich zakazana :vK - k - 2014-12-09, 20:31 Love178 - 2014-12-09, 20:56 Dzięki Wam, miałam nadzieję, że odpowiem tylko "żadna religia w Japonii nie jest zakazana" i będę miała spokój (btw, swojego czasu krążył po internecie taki mit, że jest tam zabroniony islam)
Na pytanie dlaczego mnie tak długo nie było- nagle poszłam na studia. Serio "nagle", bo się nie spodziewałam, że polibuda zaczyna tydzień/pół tygodnia przed innymi uczelniami i pewniej niedzieli o północy siostra do mnie wychodzi z tekstem "dużo masz jutro zajęć"? Byłam w szoku, wakacje się tak brutalnie skończyły xD W tym samym tygodniu przyjechał mój znajomy z Japonii i okazał się być takim nieogarem, że trzeba było go doglądać cały czas, gdy tylko nie byłam na uczelni. A jak byłam na uczelni i z nim, to nie miałam dostępu do neta. A jak nie miałam dostępu do neta, to nie mogłam zaglądać na forum. Ot cała historia, to był dłuuugi miesiąc.
Pytania Krokoroka:
1. Nie oglądam Chińskich Bajek, więc trudno mi wybrać ulubioną... mam ulubioną mangakę Kazuyę Minekurę i uwielbiam wszystko, co ona rysuje- tworzy świetne historie, postaci i rozwinęła genialną kreskę. Moją ulubioną mangą od niej jest Wild Adapter. W tym roku doczekał się ze trzech odcinków anime, ale w sumie ich nie oglądałam, nie znalazłam czasu. Wolałabym ujrzeć nowe rozdziały mangi, bo została przerwana przez konflikt z wydawcą odnośnie dalszego toku fabuły Jej najpopularniejszą mangą jest Saiyuuki, ten tytuł doczekał się anime, więc mogę powiedzieć, że to moje ulubione anime. Pierwsza seria mangi nawet została wydana w Polsce, druga niestety jest zdecydowanie lepsza i niestety musiałam ją sobie importować ze stanów. Jestem dumną posiadaczką prawie wszystkich jej mang, ostatni wydany tom Wild Adaptera znalazłam w... Brukseli.
2. Bo wszystkie religie były kiedyś zakazane. Shogunowie widzieli, że religie jednoczą ludzi i skłaniają do gromadzenia majątku. A jak się ma majątek, to można zbudować własną armię. W dodatku duchowni praktycznie każdej religii zakładali szkoły, co znowu nie pasowało Shogunom, bo wykształconym ludem gorzej się steruje. Były to pobudki czysto polityczne.
3. Jestem z Gdyni, więc dla mnie każde miejsce w Gdyni jest blisko... jeżeli chodzi Ci o to, czy to miejsce jest na tyle blisko, że mogę tam dojść w mniej niż 5 minut na piechotę, to nie. Z resztą tam w promieniu kilometra nie ma mieszkań, więc...
EDIT: Pochwalę się, dzisiaj wyszedł mój wywiad z ciekawym muzykiem http://www.japonia-online.pl/article/402K - k - 2014-12-10, 00:20 JankielKindybalista85 - 2014-12-10, 00:22 Zaknafein - 2014-12-10, 00:40 ocb?JankielKindybalista85 - 2014-12-10, 00:42 Zak w odpowiedzi na zamieszczony przeze mnie pytajnik, mający wyrazić mniej więcej: "o co tu kurna chodzi i po jaki hoooi ten typ nawija w temacie o Japonii o Janku Wiśniewskim" Kroko uznał, że ja tego nie znam i mi na pw przysłał linka do tego swojego ukochanego "czarnego czwartku". Więc spodziewaj się zaraz PW skoro też zapytałeś.K - k - 2014-12-10, 00:45 Zaknafein - 2014-12-10, 00:45 Nie spodziewałem się i dostałem je zanim tu wszedłem.V - r - 2014-12-10, 00:47 A o co chodzi?Davos - 2014-12-10, 02:17 V - r, jak widać, aż nie może się doczekać, by dostać PW od Kroka.
Love - w międzyczasie kilka razy skomentowałaś coś na mistrzach, ale nie wchodziłaś na forum. I już myśleliśmy, że stąd po prostu odeszłaś bez pożegnania...Love178 - 2014-12-10, 05:08
Krokorok napisał/a:
2. Przecież tak działają Religie do dziś;
A teraz zagadka- Gdzie napisałam, że tak nie działają?
Zwycięzca, który poda cytat z odpowiedzią na to pytanie, otrzyma miły komentarz.
Krokorok, a ja przyznam Ci szczerze, że dla mnie to trochę żałosne, że ktoś poznaje historię dopiero po pójściu na jakiś film do kina. I nie musisz mi cytować piosenki o Janku Wiśniewskim, znam ją na pamięć. Zdradzę Ci tylko, żeby nie popełniać w przyszłości gaf, że jak rzucisz ludziom hasłem "czarny czwartek", to ludzie za bardzo mogą nie wiedzieć o co chodzi, bo to tytuł filmu. To były wydarzenia z grudnia 70' i każdy, kto mieszkał w tym czasie w Gdyni w pewnym stopniu brał w tym udział, czyli moi rodzice i dziadkowie oraz ich znajomi. Jak ktoś wtedy zginął, to do dzisiaj jest wspominane, że było to w tym dniu. I nie rozumiem tej konieczności mieszkania przy samym tym miejscu żeby coś wiedzieć na jego temat- codziennie tamtędy przejeżdżam, za to jedna ze scen tego filmu była kręcona tuż obok mojego domu i co z tego. Mnie nie obchodzi jakiś film, nie potrzebuję wizualnych stymulantów żeby dowiadywać się rzeczy i ich rozumieć. Mieszkałeś kiedyś w Gdyni i dopiero teraz się dowiedziałeś jaka jest historia tego miasta, do tego wszechobecnie się tym chwalisz? Wstyd.