To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Sport - ,Skoki, narciarskie,

ChodnikowyWilk - 2014-12-09, 16:28

Cytat:
Cieszy to, że Kruczek idzie podobną drogą. Muszę uderzyć się w pierś, bo kiedy został trenerem skoczków, nie wierzyłem, że poprowadzi ich do takich sukcesów. Czapki z głów

Ja też uważałem że Kruczek się nie nadaje i nic z naszą reprezentacją nie osiągnie. W ogóle nie byłem wtedy przekonany do szkoleniowców z Polski, bo wiadomo piłkarze w 2007 roku osiągali sukcesy pod wodzą zagranicznego trenera, siatkarze także, najpierw Lozano, Castellani itd.

Szyszek - 2014-12-09, 18:10

Widocznie życiowym powołaniem Kruczka nie było bycie skoczkiem (choć wiadomo, że ciężko by było mu trenować bez nabycia doświadczenia jako zawodnik), lecz szkolenie skoczków. Bardzo lubię tego człowieka: konkretny, cieszący się tym, co robi, ale, co najważniejsze, znający się na swojej robocie. Choć błędy popełnia (Musiał być jakiś błąd w przygotowaniach do sezonu, skoro nasi skaczą jak na razie zdecydowanie poniżej możliwości.), ale w końcu jest tylko człowiekiem. Warto dodać, że jest trenerem młodym, bo nawet 39 lat to mało jak na trenera. Ale młody trener się dostosował wiekiem do młodej ekipy, w której najstarsi zawodnicy (Stoch i Żyła) mają po 27 lat.
Osobiście życzę Kruczkowi samych sukcesów, bo cenię tego człowieka, że zrobił tak wiele dla polskich skoków. Wierzę, że mimo słabszego początku sezonu znowu doprowadzi naszą kadrę do wielu sukcesów.

Davos - 2014-12-09, 18:39

Otóż to, kryzysy zdarzają się nawet w najlepszych zespołach, a to i tak jest dopiero początek sezonu więc póki co można mówić co najwyżej o zadyszce albo falstarcie. Jeszcze nasi pokażą w tym sezonie, na co ich stać.
I tak jak piszesz, Szyszek - Kruczek jest młody i już wiele osiągnął jako trener, ale może osiągnąć jeszcze więcej bo spokojnie może trenować jeszcze 20 albo 30 lat, chyba że mu się to wcześniej znudzi ;)

Szyszek - 2014-12-12, 12:15

W ogóle cóż mamy za weekend! Tyle zawodów!
Puchar Świata mężczyzn w Niżnym Tagile (debiut tego miejsca w PŚ.)
Puchar Kontynentalny (dla niewtajemniczonych - II liga ;) ) mężczyzn w Renie
Puchar Kontynentalny kobiet w Nottoden (bez Polek niestety :( , ale z wieloma zawodniczkami, które tydzień temu bardzo dobrze skakały w PŚ)
FIS Cup (III liga ;) ) W Nottoden (A już wczoraj były zawody i 2 miejsce zajął Przemek Kantyka! Ogólnie nasi juniorzy spisali się tam z dobrej strony)

Sporo kontrowersji wzbudziły 2 rzeczy:
Niewykorzystanie limitów przez Polaków. Możemy wysłać 7, jedzie 5.
Brak Olka Zniszczoła, który się nieźle spisywał w Lillehammer, za to w kadrze pozostaje Kubacki, który punktów nie zdobędzie. Ale rozumiem, czym była zmotywowana taka decyzja: walka o limity. Ale mimo to szkoda Olka. Ja bym go jednak zostawił. Na Turniej Czterech Skoczni wystarczyłoby nam 6 zawodników. Oczywiście najpierw punkty musiałby wywalczyć Kubacki, bo jak na razie nasz limit na TCS to 5 skoczków.

matheus3004 - 2014-12-12, 18:29

Pozostanę jednak przy Pucharze Świata mężczyzn w Niżnym Tagile. :)
Ale dzięki za ciekawostki ;)

Szyszek - 2014-12-12, 20:01

A skoro już o tym mowa:
Dziś dobry dzień miał Kubacki! 3 udane serie treningowe, w których plasował się w czołówce. W kwalifikacjach również dobrze. Chociaż z Dawidem jest bardzo często, że potrafi dobrze na treningach skakać, by potem w konkursie zawieść. Ale trzeba zawsze wierzyć, że może w końcu przyjdzie przełamanie u "Roszpunki"! No bo jak nie teraz, to kiedy? Skocznia wyraźnie odpowiada, nie ma wielu rywali, więc można się pokusić w końcu nie tylko o punkty, ale na całkiem dobry wynik!
Pozostali Polacy nierówno i na ogół bez błysku.
A faworyci na ten weekend? Pewnie Fannemel, Hayboeck, Prevc i Freund. Ale w skokach nigdy nic nie wiadomo i zawsze może ktoś zaskoczyć.

[ Dodano: 2014-12-13, 17:11 ]
W ogóle taka ciekawostka: Sprawdźcie, gdzie rozgrywa się w ten weekend Puchar Świata w biegach narciarskich! Szczególnie ty, Davos! :-D

K - k - 2014-12-13, 20:53

:ok:
ChodnikowyWilk - 2014-12-13, 21:14

szyszek27 napisał/a:
A skoro już o tym mowa:
Dziś dobry dzień miał Kubacki! 3 udane serie treningowe, w których plasował się w czołówce. W kwalifikacjach również dobrze. Chociaż z Dawidem jest bardzo często, że potrafi dobrze na treningach skakać, by potem w konkursie zawieść.

No i sprawdziło się :P

Szyszek - 2014-12-13, 21:39

No niestety. Po raz kolejny. Ale chociaż punkty zdobył, więc kompromitacji nie było. A jemu się zdarzało już, że po świetnych treningach miejsce poza 30. Pali się psychicznie Dawid, choć w wywiadach wydaje się być pewny siebie.
Kot się pogubił. Szkoda, bo liczyłem... wciąż liczę na niego. Maćka stać na bardzo dobre rezultaty, ale jak na razie jest bez formy. Miejsce zdecydowanie poniżej jego oczekiwań.
Ziobro i Murańka niestety za krótko, by wejść do 30. Szkoda, że nie wykorzystali absencji paru zawodników.
Cóż, na ogół negatywy w polskiej kadrze, no ale jest jeden pozytyw: Piotr Żyła, który w końcu wskoczył do pierwszej 10, dokładnie na 10 miejscu :P Liczę, że z Piotrkiem będzie coraz lepiej. Jest w całkiem dobrej formie, ale sądzę, że jego dyspozycja może jeszcze wzrosnąć! I tego mu życzę! Życzę wzrostu formy wszystkim naszym zawodnikom, bo stać ich na zdecydowanie więcej!
Aczkolwiek jestem przekonany, że naszej kadrze jest potrzebny psycholog. Bo chyba przeważnie problem nie tkwi w motoryce, często w technice, ale najwięcej właśnie w psychice naszych jest coś nie tak.

Krótkie info z innych sportów zimowych:
Mimo że nie lubię biegów, to jednak sobie zobaczyłem, jak tam Kowalczyk sobie radziła w Davos (:D). Pierwsza dwójka bez zmian, co jest mega-nudne. Kowalczyk nie ma tej swojej mocnej formy. Życzę, żeby do niej wróciła, bo chyba tylko ona mogła w ostatnich latach skopać Norweżkom te nakoksowane tyłki.
Biathlon: Polki zaliczyły niezły występ w sztafecie i zajęły 6 miejsce. Nowakowska-Ziemniak wydaje się być w niezłej formie. Szczególnie biegowo się wyróżnia na tle innych Polek.
Za to sztafeta męska zdublowana :c
Łyżwiarstwo:
Waś cały czas mocny. Tydzień temu 2 wygrane, w ten weekend 2 miejsce. Polska drużyna mężczyzn na 6 miejscu (niestety Bródce jednak przeszkadzają mocno jego problemy zdrowotne), a kobiet na 3. Więc jest ok! :ok:

I to chyba tyle.

Davos - 2014-12-14, 02:10

szyszek27 napisał/a:
Mimo że nie lubię biegów, to jednak sobie zobaczyłem, jak tam Kowalczyk sobie radziła w Davos (:D)

Niestety nie przyniosłem Kowalczyk szczęścia... Kurde, coś zarówno w biegach, jak i skokach nie zaliczyliśmy udanego początku sezonu... Niby miejsca nie są tragiczne, ale szału też nie ma. Jeszcze do tego kontuzja Stocha... Fajnie, że chociaż panczeniści i panczenistki są w wysokiej formie.

ChodnikowyWilk - 2014-12-14, 12:43

szyszek27 napisał/a:

Aczkolwiek jestem przekonany, że naszej kadrze jest potrzebny psycholog. Bo chyba przeważnie problem nie tkwi w motoryce, często w technice, ale najwięcej właśnie w psychice naszych jest coś nie tak.

No właśnie też odnoszę takie wrażenie, Stoch dzięki współpracy z psychologiem odblokował się i zaczął dobrze skakać, sam tak mówił w wywiadach. Bo skoro np. w przypadku Kubackiego treningi i i kwalifikacje idą dobrze a w zawodach się pali to nie kwestia przygotowania, techniki tylko psychiki.

K - k - 2014-12-14, 16:17

:grimer:
JankielKindybalista85 - 2014-12-14, 16:21

Krokorok napisał/a:
w taki razie jak nie będę uważał tego tematu.

Napisz to teraz po ludzku. Bo ja się domyśliłem co chciałeś przekazać ale ledwo. Więc i Szyszek może się pogubić.

Szyszek - 2014-12-14, 16:52

Huh? O co ci chodzi? V - r napisał, żeby na ciebie uważać, to przyznałem mu rację. Nic dziwnego, skoro pod nieobecność Love pisałeś o niej takie głupoty. Nie wracajmy do tego tematu.
Wgl boisz się przeze mnie napisać cokolwiek w tym temacie? Wow, ma się ten respekt!
A pisz. Nie zabraniam ci.

A co ja mam powiedzieć o dzisiejszym konkursie: Rosyjska ruletka, choć najlepsi pokazali się tak, jak powinni. No i mamy rekord skoczni!
2 seria odwołana. Nic dziwnego, bo się porobiły cyrki. Kofler prawie powtórzył "wyczyn" Kubackiego.
Polacy? Słabiutko. Dobrze, że Kubacki wyszedł z tego cało. Murańka również gleba. Kot słabo. Ziobro jeszcze słabiej. A Żyła... ech... Choć inna sprawa, że warunki miał kiepskie, no ale sam skok również był zły. Jest bardzo źle z naszą drużyną. Dalej wierzę, że będzie dobrze, ale po takich konkursach ta wiara jest mocno zachwiana. Przynajmniej już nie może być gorzej.
Dziwny to był konkurs. Niezbyt dobrze mi się go oglądało. To była wietrzna loteria.

ChodnikowyWilk - 2014-12-14, 16:53

Krokorok nie offtop! To jest temat o SKOKACH a nie o twoich urojeniach :|
K - k - 2014-12-14, 17:10

:bag:
JankielKindybalista85 - 2014-12-14, 23:13

Jest na temat. Jak Kroko coś napisze to skacze ludziom ciśnienie. A poza tym skoki mnie zupełnie nie interesują ale przykro słyszeć że naszym idzie gównianie. Zawsze ma iśc dobrze, nawet w nudnych sportach.
Szyszek - 2014-12-14, 23:26

Cytat:
Zawsze ma iśc dobrze, nawet w nudnych sportach.

Ja ci dam nudny sport! :P

Ale dobre wieści napływają z panczenów: Przy nieco słabszej dyspozycji Bródki (dziś 8) naszego mistrza świetnie zastępuje Jan Szymański! Już drugie zwycięstwo na 1500m i jest liderem w klasyfikacji generalnej PŚ na tym dystansie! Brawo! Ale ci panczeniści są mocni w tym sezonie! Wyśmienita forma Wasia i Szymańskiego, dobrze Niedźwiecki i Złotkowska, Bródka też ok, choć widocznie uraz nie pozwala na więcej póki co.
W biathlonie bez niespodzianek na szczycie: Fourcade (Martin jest dalej w wielkiej formie, mimo że musiał się latem zmagać z mononukleozą. Wielkie słowa uznania!) i Makarainen. Hojnisz 11, więc pozytywnie. Szczególnie, że po sprincie zajmowała miejsce coś koło 40. Więc dobrze jej wyszedł atak! Niezły bieg, jedno pudło i udał się niezły awans! Szkoda Nowakowskiej-Ziemniak, która zaliczyła aż 7 pudeł i spadła z 12 na 39 miejsce. Gwizdoń też troszkę napudłowała i 36 miejsce.

Davos - 2014-12-14, 23:29

Szymański wymiata :) A dzięki panczenistom dzisiejszy dzień w sportach zimowych nie był aż taki tragiczny, bo zarówno skoczkowie jak i Kowalczyk zaliczyli bardzo nieudane występy. Zresztą w skokach dziś osiągnęliśmy najgorszy wynik od 6 lat, to mówi samo za siebie.
K - k - 2014-12-14, 23:51

:spiew: