To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin

Love178 - 2020-02-27, 00:22

O rany, nie zazdroszczę

[ Dodano: 2020-02-27, 00:24 ]
A musisz tak z bomby pytać "hej macie tam koronawirusa?", czy możesz to jakoś wpleść w rozeznanie, czy pojawiło się więcej osób chorych na grypę ostatnio i dopytać się czy nie było jakichś podejrzliwych przypadków czy coś?

widzu - 2020-02-27, 00:57

Lilith napisał/a:
Jutro będę dzwonić do sanepidu odnośnie koronawirusa w Polsce

Love178 napisał/a:
A musisz tak z bomby pytać "hej macie tam koronawirusa?", czy możesz to jakoś wpleść w rozeznanie, czy pojawiło się więcej osób chorych na grypę ostatnio i dopytać się czy nie było jakichś podejrzliwych przypadków czy coś?

-wchodzi lilith do sanepidu
-DZIEŃ DOBRY
-DZIEŃ DOBRY KURWA PO POLSKU NIE ROZUMIESZ?
-DAJ MI TEN SPIS ZGONÓW OD WIRUSA
-NO DAJ
-PROSZĘ PAŃSTWA TO JEST KONTROLER
-HEHE PATRZCIE JAKI GŁUPI xD
-DOBRA IDZIEMY DALEJ
- O! A TU MAMY CHINY. KOJARZĄ PAŃSTWO NA PEWNO TEN KRAJ? ZORGANIZOWANY, ROBI KWARANTANNY NA CAŁE MIASTA, BUDUJE SZPITALE.
- A TU U NAS KRAJ Z GUWNA. IDĄ CHORZY NA SOR, PROSZĘ PAŃSTWA, WSZYSCY Z DO JEDNEGO I POTEM, PAN SIĘ PRZESUNIE, KASZLĄ NA SIEBIE NAWZAJEM, I, UWAGA, TRUPOSZ, ONI, CI LEKARZE, ICH POTEM WYSYŁAJĄ DO DOMU BO NIE MAJĄ INFRASTRUKTURY DO BADAŃ I NIE WIEDZĄ CZY TO KORONA CZY ALERGIA.
- I TO SIĘ PROSZĘ PAŃSTWA KUPY NIE TRZYMA. JEST NIESOLIDNE, KARTONOWE I CO NAJWAŻNIEJSZE! NIE SPEŁNIA SWOJEJ FUNKCJI. NO WIDZICIE PAŃSTWO? NO W POLSCE JAK W LESIE.

a love178, kurwa
-chlip chlip ta Kontrolerka z Sanepidu ma tak ciężko
-jebany zaściankowy kraj
-ehhh tak by sobie chciała rozmawiać o grypie
-a nie może
-dajcie wzruszającą muzykę
-trzymaj się grażyna
-będę do ciebie pisać
-kocham cię ehhh

Love178 - 2020-02-27, 03:21

Kto by nie miał ciężko jakby miał na imię ehhh
Nadir - 2020-02-27, 05:48

Lilith napisał/a:
Jutro będę dzwonić do sanepidu odnośnie koronawirusa w Polsce, życzcie mi powodzenia.

Powodzenia.

macbed - 2020-02-27, 06:03

widzu napisał/a:
cięło Ci me
ie do końca można przeczyt

ChodnikowyWilk - 2020-02-27, 08:56

U nas w pracy jest zakaz podawania sobie rąk, bo niedawno Włosi byli w odwiedziny, ale i tak się ludzie na luzie witają :p
icywind - 2020-02-27, 10:20

Umrzecie jako pierwsi
RudaMaupa - 2020-02-27, 14:27

Włochy wczoraj ogłosiły, że będą badać na obecność wirusa tylko osoby z objawami. Mają najwięcej badań przeprowadzonych w Europie (ale też najwyższy wskaźnik pozytywnych testów - 5% vs. 2% we Francji).
Z drugiej strony info z pierwszej ręki - mimo zamknięcia kin, kościołów i innych skupisk, to nie jest tak, że wszyscy siedzą w domach i nosa nie wyściubiają. Po parkach chodzą rodziny z dziećmi. Zakupy też robić trzeba. Apteki i sklepy działają.

Widziałam Wasze dyskusje o śmiertelności - generalnie chciałabym tylko dodać, że w naszej grupie wiekowej zagrożenie jest znacznie niższe niż u osób starszych. Obecne szacunki można zobaczyć tutaj:
https://www.worldometers....x-demographics/

Nadal się oczywiście szacuje śmiertelność, ale ze statystyk wynika, że śmiertelność różni się nie tylko w zależności od wieku, ale i od regionu.

Przyznam, że o ile mam obawy przed wirusami i epidemiami, to jednak wiem, że to nie pierwsza epidemia, jaka się zdarzyła za mojego życia; apokalipsa zombie się nie zaczęła, więc
może po prostu znów minie. Dużo groźniejsza wydaje mi się masowa panika.

macbed - 2020-02-27, 14:38

RudaMaupa napisał/a:
Przyznam, że o ile mam obawy przed wirusami i epidemiami, to jednak wiem, że to nie pierwsza epidemia, jaka się zdarzyła za mojego życia; apokalipsa zombie się nie zaczęła, więc
może po prostu znów minie. Dużo groźniejsza wydaje mi się masowa panika.

takie cuś z pewnego funpaga

Cytat:
Po jakiego grzyba przez co najmniej 12 lat życia chodzisz do szkoły? Aby zdać maturę? Aby mamusia się pochwaliła koleżankom jak to pięknie Andżelika na olimpiadzie z biologii wypadła?

Czy Wy potraficie myśleć? Nie odpowiadajcie, zastanówcie się. I nie mnie odpowiadajcie, a sobie. Autor zna odpowiedź. Mimo to spróbuje podnieść rękawicę i wytłumaczę jak krowie na miedzy.

Fakty. Oficjalna populacja Chin to 1 386 000 000 ludzi. Według oficjalnych danych zmarły 2762 osoby na całym świcie, a u fanów ryżu maksymalnie 2750 osób. W kraju który jest epicentrum „epidemii” strasznego wirusa, który według mediów stwarza realne zagrożenie dla populacji świata, zmarło na tę chorobę 0,0002% populacji Chin. Hm, chyba od sraczki umiera w tym kraju więcej ludzi, prawda?

Ile osób zachorowało u ryżojadów? 78 064 Chińczyków. Stanowi to 0,006% populacji. A jaka jest definicja epidemii, ciekawe prawda? Wikipedia:” Epidemia– występowanie w określonym czasie i na określonym terenie przypadków zachorowań lub innych zjawisk związanych ze zdrowiem w liczbie większej niż oczekiwana.”

Abyśmy to ładnie zrozumieli i by weszło do głowy, dobrym przykładem porównawczym jest epidemia podobnego wirusa, H1N1, czyli odmiana wirusa grypy ( jak w przypadku naszego koronawirusa), która w latach 1918-1919 zabiła od 5 do 10 % populacji…. Świata!!! Hiszpanka, dane za Internetami: „Podawane są różne szacunki śmiertelności na całym świecie: od 21–25 mln do 50–100 mln.” – Wikipedia.

A co to ten Koronawirus? Dumaliście kiedyś? Oficjalne komunikaty: „Koronawirus 2019-nCov daje objawy podobne do grypy. U chorego pojawia się wysoka gorączka i problemy z oddychaniem.” I to wszystko. Czaicie bazę? To są oficjalne komunikaty WHO!!!

A co się stanie jak zachorujesz na zwykłą grypę? Według oficjalnych danych śmiertelność wynosi od 1 do 5 osób na 1000 chorujących. W 2018 roku zachorowało 264 781 osób w PL, czyli zmarło nawet do 1320 osób w skutek powikłań pogrypowych (śmiertelne są powikłania, nie choroba!!!), co stanowi 0,003% populacji.

Wnioski. Na strasznego koronawirusa w Chinach, które stanowią epicentrum „ epidemii” zmarło 0,0002% (słownie: 2 dziesięciotysięczne procenta) populacji, a w tym czasie w Polsce umiera na zwykłą grypę 0,003% (słownie 3 tysięczne procenta) populacji, czyli mamy 150 razy większą śmiertelność!!!!!!!!!! Słownie: sto pięćdziesiąt razy!!!!

Pomijając Chiny, w pozostałej części świata zmarło 2941 osób, czyli 0,0005% populacji świata (słownie 5 dziesięciotysięcznych procenta). Leci z nami pilot???

A o co chodzi z tym wirusem? Dlaczego media, organizacje społeczne, politycy, WHO straszą pandemią? Nie wiecie? Wnioski są oczywiste. Aby Was straszyć, proste, prawda? A dlaczego Was straszą i robią z Was cienkosprytnych? Aby odwrócić Waszą uwagę od realnych zagrożeń. Od zagrożeń które występują tuż obok, za rogiem. W sklepie, w aptece, nad głowami w chmurach. Zagrożeń których nie dostrzegacie, bo teraz to się boicie koronawirusa z Chin, prawda?

Jak to pięknie i infantylnie łatwo manipulować przerażonymi owieczkami. Głuptaskami, naiwniakami wiecznie się czegoś bojącymi i trzęsącymi portkami na dźwięk słowa Koronawirus.

Taki kapral z wąsem na przedzie, Austriak, rzekł: „ Ludzie są w stanie dostrzec malutkie kłamstwo. Olbrzymiego kłamstwa nie są w stanie dostrzec choćby mieli je przed samym nosem”.

Czerwona Pigułka

P.S.

Przyjmuje się, że z powodu nieprawidłowego zażywania aspiryny co roku w USA umiera 2000 osób co stanowi 0,0006% populacji. Czyli śmiertelność z powodu zażywania aspiryny jest 3 razy wyższa niż śmiertelność koronawirusa.

Po zachorowaniu na martwicze zapalenie trzustki szansa że umrzesz wynosi 50%. Czy zastawialiście się kiedyś nad tym, iż jeżeli będziecie się źle odżywiać, będziecie pić i palić możecie zachorować na chorobę, na którą w 50% umrzecie. Nie, a szkoda. Hm, ciekawe kiedy o martwiczym zapaleniu trzustki powiedzą w mediach?

Love178 - 2020-02-27, 14:59

Dziwna ta pasta
RudaMaupa - 2020-02-27, 15:05

Autor trochę za bardzo rozszerza pojęcie śmiertelności. Bardzo chciałabym usłyszeć kogoś, kto się zna, a kto nie jest fanatykiem żadnej skrajności.

P. S. Statystyka ewidentnie nie jest dla każdego :P

macbed - 2020-02-27, 15:10

warto poznać różne punkty widzenia żeby wyrobić sobie zdanie, ze skrajności też można się pośmiać, chociaż mi bliżej do śmiania się z osób które srają po gaciach
RudaMaupa - 2020-02-27, 15:17

Podobnie jak mi.

Jedno co mnie cieszy, to że może ludzie przestaną tak ostentacyjnie kaszleć w MPK z obawy, że ich wyrzucą.
Nie ma to jak kaszląco-charczący sąsiad w komunikacji miejskiej. Zasłanianie buzi ręką podczas tej czynności też jest rzadkością.

macbed - 2020-02-27, 15:22

pamiętam odcinek pogromców mitów jak sprawdzali efektywność zasłaniania ust dłonią, łokciem albo chusteczką, wnioski były takie że najlepiej kichać w łokieć

znalazłem to na jutube, warto się zapoznać

https://www.youtube.com/watch?v=3vw0hIs2LEg

RudaMaupa - 2020-02-27, 16:24

IMO powinni zrobic testy przez obu; panowie mogą mieć inne techniki kichania (moment zasłonięcia twarzy, sposób użycia chusteczki).

Tak czy owak, zasłanianie buzi > niezasłanianie buzi.

I serdecznie polecam antybakteryjne żele do rąk bez użycia wody, jeżeli nie macie możliwości częstego mycia rąk! Chyba że to też nie działa, czekam na filmik :haha:

Ascara - 2020-02-27, 16:34

Niekatualna się zrobiła, bo o Polsce wciąż nie wiedzą.

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR22SKfoVsGH_ihThZ_bk_WghrKHKjRiH9plaA5-hp4M0J8ccsAUkSlXtt8#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Lilith - 2020-02-27, 16:54

Ascara, ale w Polsce nie ma koronawirusa. To co pisały bulwarówki, to fejki były.
Ascara - 2020-02-27, 17:20

No właśnie przeczytałam - śmieszne, bo dzisiaj cały szpital o tym gadał. :D
Moris299 - 2020-02-27, 19:33

[ Dodano: 2020-02-27, 20:58 ]
btw, szkoda, że Intel sam nie odwołał IEM, tylko urząd zabronił organizacji

icywind - 2020-02-27, 21:24

To nie kolanowirus tylko ciąża pozamaciczna