Eeee Netflix ostatnio wybielił postaci z serialu Winx. Z Latynoski i Azjatki zrobili białe laski xDDD
LOL. Akurat Winx kojarzę. Zrobienie całej ekipy białymi jest równie głupie jak murzyni w roli europejskich arystokratów w XVIII wieku na przykład. Ponoć taka.sytuacja miała miejsce.WojtekVanHelsing - 2020-12-29, 23:07 JankielKindybalista85, W Europie to nie wiem, ale w USA jeszcze w trakcie wojny secesyjnej byli majętni czarni posiadacze niewolników, a też tego jakoś nie widać na filmach.Davos - 2020-12-29, 23:55
Cholera, ile dobrych filmów usuwają. Ktoś wie dlaczego?
Byłem zdziwiony, że w czerwcu usunęli Wilka z Wall Street, teraz Wielki Gatsby, Kac Vegas, Project X, nawet Powrót do przyszłości całą trylogię, Ocean's, dużo dobrych filmów, szkoda.
Kończą im się licencje i nie będą odnawiać, bo przebiła ich konkurencja. Przykładowo duża część z tych filmów jest Warner Brosa i one mają ponoć trafić od stycznia do oferty HBOSamara - 2020-12-30, 06:49
równie głupie jak murzyni w roli europejskich arystokratów w XVIII wieku na przykład. Ponoć taka.sytuacja miała miejsce.
Bardzo blisko xD Dopiero co wydali serial z czarną królową Anglii w 1813. Do tego czarny Duke i parę innych wysokopostawionych osób JankielKindybalista85 - 2020-12-30, 07:28
równie głupie jak murzyni w roli europejskich arystokratów w XVIII wieku na przykład. Ponoć taka.sytuacja miała miejsce.
Bardzo blisko xD Dopiero co wydali serial z czarną królową Anglii w 1813. Do tego czarny Duke i parę innych wysokopostawionych osób
1. CZIZUS...
2. Schowaj ten post bo zburzysz typowi światopogląd o burzeniu mojego światopoglądu. 😋
3. A czy ta czarna królowa Anglii jest lesbijką? Byłoby takie ładne combo.Samara - 2020-12-30, 08:08 Nie, akurat tutaj się zgadza i jej mężem był Szalony Jerzy A jej bratankiem był biały książę PrusJankielKindybalista85 - 2020-12-30, 08:21 Podrzuć proszę tytuł tego serialu, wietrze srogą gownoburze (i słusznie) na filmwebie przepleciona komentarzami skretynialych, klękających do św. Floyda juleczek, że czepianie się tego to rasizm. 😊WojtekVanHelsing - 2020-12-30, 08:27
Podrzuć proszę tytuł tego serialu, wietrze srogą gownoburze (i słusznie) na filmwebie przepleciona komentarzami skretynialych, klękających do świata. Floyda juleczek, że czepianie się tego to rasizm. 😊
Jeśli rozszerzymy pojęcie rasizmu do tego stopnia by obejmowało takie uwagi, to rasizm staje się mniej zły, a nie te uwagi, twierdzenia bardziej złe.Samara - 2020-12-30, 08:34
Podrzuć proszę tytuł tego serialu, wietrze srogą gownoburze (i słusznie) na filmwebie przepleciona komentarzami skretynialych, klękających do świata. Floyda juleczek, że czepianie się tego to rasizm. 😊
BridgertonowieWojtekVanHelsing - 2020-12-30, 08:55 Ale ta królowa w serialu (żona władcy, nie wladczyni jak Elzbieta II) to zdaje sie jest jaka jest bo oparto się na hipotezie, że była w 1/4 czarna w rzeczywistości jako postać historyczna - tj. no miała być ciemnej karnacji i miała być spokrewniona z mulatką z portugalskiej rodziny królewskiej.
Cóż, ja znam dziewczyne której dziadek jest czarny i ona w istocie ma skóre niemal jak my więc takie rzeczy generalnie są możliwe, a rasizm w obecnej formie to wynalazek oświecenia i anglosasów, a to zdaje się są początki XIX w. więc w najwyższych sferach to faktycznie mogli mieć w dupie.
Szczególnie, że jak zjawial sie afrykański arystokrata (np. handlarz niewolnikami) to traktowali go jak arystokratę.
No i generalnie (mimo, że jankiel ma co do zasady rację) wysoko-postawieni Murzyni się pojawiali od starozytności, w Polsce zdaje się kilku Murzynów zyskało szlachectwo (ex-niewolników magnatów którzy robili za maskotki na dworze) i slyszalem hipoteze, że jeden szlachcic uznal za swoje dziecko swojej zonu i murzyńskiego lokaja.ZSK - 2020-12-30, 09:10
Przykładowo duża część z tych filmów jest Warner Brosa i one mają ponoć trafić od stycznia do oferty HBO
O widzisz, HBO też mam, to zobaczę czy faktycznie trafią JankielKindybalista85 - 2020-12-30, 10:10 No cóż. Jeśli królowa Anglii albo, nie wiem, Makbet, byliby czarni i to jest spoko to nie powinno być problemu żeby Martina Luthera Kinga zagrał Di Caprio a wuja Toma, tego co miał chatę, Ryan Gosling, prawda? Ano właśnie przecież dobrze wiemy, że nieprawda i byłby problem. i gdyby coś takiego miało miejsce to wyszło by zaraz kto tu jest naprawdę rasistą. Lewacy i murzyni. No ale cichosza, biali heteroseksualni mężczyźni tacy źli bo się czepiają o murzynów szlachciców w serialach o historycznej Europie.WojtekVanHelsing - 2020-12-30, 11:09 JankielKindybalista85, Niedawno był ból dupy o to, że Kleopatra w jakimś tam filmie jest biała - chociaż była biała.
W USA był ból dupy o, że "Django" jest rasistowski, pewnie przez czarnego skurwysyna-lokaja xDJankielKindybalista85 - 2020-12-30, 12:12 I dlatego wszystkim popierdolonym przez poprawność polityczną aż chciałoby się zacytować właśnie Django: I like the way you die, boy.
[ Dodano: 2020-12-30, 12:15 ]
A ten - absurdalny oczywiście - ból dupy o nową wersję Kleopatry szybko ucichł bo aktorka o którą była spina ma potężniejszy od zaklęcia oskarżenia o rasizm plot armor: jest żydówką.
Pozdrawiam Gal Gadot gdyż jest seksowna. Taki ze mnie seksista.Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-12-30, 13:19 Jak bardzo biała była Kleopatra? Tak biała jak biały był Jezus, czy była taką rasową hehe bladą twarzą?JankielKindybalista85 - 2020-12-30, 13:40