To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Archiwum - Jeden wielki offtop v.2

Moris299 - 2015-06-01, 12:32

Strasza jest ta mała ikona, na prawdę...
icywind - 2015-06-01, 12:47

Moris299 napisał/a:

Strasza jest ta mała ikona, na prawdę...

Akurat mówiłem o sposobie usuwania tego.
A jako minimalista uważam, że jest straszna. Chociaż w sumie tego nie widziałem :D Daj screena jak to wygląda bo w artykule było tylko okno.

Moris299 - 2015-06-01, 12:53

To jest taka mała ikonka paręnaście pikseli x paręnaście pikseli koło zegarka w rogu
icywind - 2015-06-01, 13:06

Mi by przeszkadzało
Moris299 - 2015-06-01, 15:45

No tak bo środowiska graficzne na Linuxie są zawsze idealnie przystosowane i zajmują tak mało miejsca a Windows be i taka jedna mała ikonka be
icywind - 2015-06-01, 15:50

Moris299 napisał/a:
No tak bo środowiska graficzne na Linuxie są zawsze idealnie przystosowane i zajmują tak mało miejsca a Windows be i taka jedna mała ikonka be

Tak jest

[ Dodano: 2015-06-01, 16:51 ]
Poza tym nie odwracaj kota ogonem, problem jest nie tylko, że dają taką bezużyteczną ikonę ale też, że nie da się tego usunąć bez kombinowania.

Moris299 - 2015-06-01, 17:17

icywind napisał/a:
nie da się tego usunąć bez kombinowania.

powiedział ktoś kto używa systemu w którym połowę wszystkich czynności trzeba wykonywać kombinując przez terminal

icywind - 2015-06-01, 17:22

Moris299 napisał/a:
icywind napisał/a:
nie da się tego usunąć bez kombinowania.

powiedział ktoś kto używa systemu w którym połowę wszystkich czynności trzeba wykonywać kombinując przez terminal

Po pierwsze to oczywiście nieprawda. Po drugie nawet jak musisz koniecznie skorzystać z terminala to jest różnica między skopiowaniem jednej linijki, ewentualnie dwóch a "otwórz panel sterowania, otwórz to, otwórz tamto, wyszukaj aktualizacji K#@%#$WEFS145875, usuń ją, zobacz ustawienia aktualizacji, wyłącz aktualizacje"
A wyłączenie powiadomień czegoś?
2 kroki

ZSK - 2015-06-01, 18:15

A ja tam takiego powiadomienia nie mam a chcę sobie właśnie na legalu przejść na 10 :/

A o Fedorce trochę poczytałem i uważam, że jest spoko (y)
...tylko to słowo "podgląd" ni chuj nie pasi :/

icywind - 2015-06-01, 18:23

ZróbmySobieKupę napisał/a:

...tylko to słowo "podgląd" ni chuj nie pasi :/

W angielsku to "activities"

Fedora jest uznawana za trudniejszą dystrybucje ale bez przesady.
Wymaga dodania repozytoriów http://rpmfusion.org/ (jeśli chce się filmy oglądać i robić cokolwiek co wymaga niewolnego oprogramowania) bo nie dostarcza w oficjalnych repozytoriach zamkniętego softu jak inne dystrybucje (z powodów licencyjnych, Murica)
Robi się to 3 kliknięciami myszy (bez terminala, chyba, że ktoś woli)

Można oprócz tego też zainstalować program fedy i tam wiele rzeczy poustawiać i zainstalować.

Polecam wgrać na USB i pooglądać wersję live :P

ZSK - 2015-06-01, 18:41

icywind napisał/a:
W angielsku to "activities"

Wiem i dlatego o tym mówię. Tłumaczenie motzno (y)

Wizualnie duża różnica między 21 a 22?

icywind - 2015-06-01, 19:12

ZróbmySobieKupę napisał/a:

Wizualnie duża różnica między 21 a 22?

Zasada działania taka sama ale wizualnie trochę się zmieniło bo Gnome dostał nowy motyw, wcześniej był czarny i przeźroczysty teraz pojechali po szarości. Lepiej to teraz wygląda. Zmienili sposób wyświetlania powiadomień, teraz są na wyświetlane na górze i przechowywane w menu pod datą . Manager plików ma domyślnie nieprzyzwoicie duże ikony ale da się zmienić w ustawieniach. Ikony traya są domyślnie wyświetlane na takim pasku na dole.
No i jest nowa domyślna tapeta zgodna z aktualną modą :troll:
Ogólnie środowisko Gnome jest tworzone z myślą o ekranach dotykowych i prostocie użytkowania co widać na pierwszy rzut oka i wielu osobom to się nie podoba ale moim osobistym zdaniem jest najwygodniejsze. Opisuje Gnome bo go używam i jest domyślne ale Fedorę można ściągnąć z czymkolwiek innym https://spins.fedoraproject.org/

A co do trudności Fedory to tam trzeba jeszcze pokopiować coś do terminala, żeby zainsalować zamknięte sterowniki grafiki (w Ubuntuwcach jest apka do tego) no chyba, że ci wystarczają dostarczane domyślnie otwarte sterowniki (do pracy wystarczą, w grach będzie parę FPS mniej) albo ma się tylko grafę od Intela to wtedy nic nie trzeba robić.

macbed - 2015-06-01, 19:18

Co to Fedora?

icywind - 2015-06-01, 19:20

https://getfedora.org/
Najlepsza linuksowa stacja robocza.

Fedora Workstation jest pewnym, przyjaznym systemem operacyjnym o wielu możliwościach dla laptopów i komputerów stacjonarnych. Dostarcza on funkcje niezbędne programistom, hobbistom, studentom i zawodowcom.

“Zestaw narzędzi dostarczanych przez
Fedorę umożliwia mi wykonywanie mojej pracy.
Fedora po prostu działa.”
Christine Flood, inżynier wydajności JVM

Wygodny interfejs użytkownika

Skup się na kodzie w środowisku pulpitu GNOME 3, zbudowanym we współpracy z programistami, które nie rozprasza, umożliwiając skoncentrowanie się na tym, co jest naprawdę ważne.
Pełny zestaw narzędzi open source

Zapomnij o szukaniu i budowaniu potrzebnych narzędzi. Dzięki pełnemu zestawowi języków i narzędzi open source zawartych w Fedorze wszystko jest dostępne jednym kliknięciem lub poleceniem. Fedora dostarcza także hosting projektów i repozytoria COPR do tworzenia kodu i plików binarnych szubko dostępnych dla całej społeczności.
GNOME Boxes i inne narzędzia wirtualizacji

Używają programu GNOME Boxes można szybko uruchamiać maszyny wirtualne, aby testować kod na wielu platformach. Jeszcze więcej możliwości dostarczają potężne, skryptowalne narzędzia wirtualizacji.
Wbudowana obsługa Dockera

Używając najnowszej technologii, takiej jak Docker, można tworzyć kontenery dla aplikacji lub od razu je wdrażać.
Chcesz wypróbować Fedorę Workstation?
Inne warianty systemu Fedora Logo
Server

Najnowsza technologia. Stabilne fundamenty. Razem dla aplikacji i usług.
Cloud

Prosta. Potężna. Gotowa dla każdej chmury.

Wolność. Przyjaźń. Funkcje. Nowości.
Fedorę można zawsze swobodnie używać, zmieniać i rozprowadzać. Tworzą ją ludzie na całym świecie pracując wspólnie jako społeczność Projektu Fedora.

Fedora jest sponsorowana przez firmę Red Hat.

[ Dodano: 2015-06-01, 20:22 ]
Alternatywa odpowiedź:
Taki rodzaj kapelusza

ChodnikowyWilk - 2015-06-01, 19:24

Windows lepszy :troll:
Moris299 - 2015-06-01, 20:18

Wgl jebać Debiana tak jak zawsze lubiłem to teraz się wkurzyłem. Nowa wersja jest chujowa czas się przesiąść na co innego.
1. Żeby zainstalować coś z repetytorium trzeba włożyć płytę a zawsze z neta pobierało pakiety (wiem, że to tylko kwestia instalatora pakietów)
2. Nowy wygląd jest chujowy. Wiem, że to też nie problem i wystarczy zmiana środowiska.
3. Coraz bardziej mnie zaczyna wkurzać.
4. Za dużo zmieniania w nim teraz by było i tak mi się znudził... Czas na format i poszukanie czegoś nowego

JankielKindybalista85 - 2015-06-01, 20:24

Nawet nie wiem co to ten debian ale argumenty przeciwko niemu Moris wytoczył przepotężne. Zwłaszcza nr 3 rozdupca system. Wkurza mnie bo mnie wkurza. Joł joł wygrywam debatę oksfordzką przez nokaut! :troll:
widzu - 2015-06-01, 20:39

JankielKindybalista85, siakiś taki Linuks.
icywind - 2015-06-01, 20:47

Cytat:

Wgl jebać Debiana tak jak zawsze lubiłem to teraz się wkurzyłem. Nowa wersja jest chujowa czas się przesiąść na co innego.

Cytat:
1. Żeby zainstalować coś z repetytorium trzeba włożyć płytę a zawsze z neta pobierało pakiety (wiem, że to tylko kwestia instalatora pakietów)

:haha:
nano /etc/atp/sources.list znafco
A czekaj, ty nienawidzisz terminala. W synapticu albo packagekit sobie wyklikaj i usuń źródło płyty
Cytat:
2. Nowy wygląd jest chujowy. Wiem, że to też nie problem i wystarczy zmiana środowiska.

Przecież Gnome 3.14 >>>>>> Gnome 3.4
Cytat:
3. Coraz bardziej mnie zaczyna wkurzać.

To już dobry argument. Nie mam jak zaoponować
:troll:
Cytat:
4. Za dużo zmieniania w nim teraz by było i tak mi się znudził... Czas na format i poszukanie czegoś nowego

Fedora :grimer:

JankielKindybalista85 - 2015-06-01, 20:55

ChodnikowyWilk napisał/a:
Windows lepszy :troll:

:clap: :git: :troll: