Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Hydepark - Zdjęcia naszych zwierzaczków :D
ChodnikowyWilk - 2017-07-18, 15:17 Prawdę mówiąc to nie jestem pewny czy to fuszerka, czy po prostu mamie nie było szkoda kasy na tą owariohisterektomię (ona chodziła do veta) generalnie zamiast wysterylizować czy coś, to zawsze kupowała u weterynarza tabletki antykoncepcyjne, ale te 3 razy nie dotrzymała terminu.L - a - 2017-07-18, 15:32 Mastektomia + OVHS są do zrobienia na jednym znieczuleniu, więc koszta podwójnego zabiegu na pewno nie są dużo wyższe niż samej mastektomii.
Ale okej. Trzymam kciuki, żeby ten kociak dał radę. Koniecznie sprawdź czy kotka ma w cyckach dostateczną ilość mleka. Jeśli gruczoły nie są wyraźnie powiększone i nie wydzielają mleka pod wpływem delikatnego nacisku, to trzeba dokarmiać kociaka, żeby przeżył.ChodnikowyWilk - 2017-07-18, 15:38 Zobaczę, ale kociak rośnie w oczach wiec chyba okMoris299 - 2017-07-18, 15:45
L - a napisał/a:
owariohisterektomii.
tzoooooAscara - 2017-07-18, 16:32
Moris299 napisał/a:
L - a napisał/a:
owariohisterektomii.
tzooooo
Jajników (owario) i macicy (hister) usunięcie (ektomia). Tak mniej więcej przynajmniej z tymi członami. macbed - 2017-07-18, 16:33 Marcin55522 - 2017-07-18, 17:52
L - a napisał/a:
Już nie mówiąc o tym, że szkoda kociaków, które umierają przez niewydolność organizmu matki.
Jak widać przyrost masy, to znaczy że jest okej.Nadir - 2017-07-19, 20:22 Dzisiaj Stanisław pomagał mi w ogródku.
http://i.imgur.com/Zt1GPgt.jpgChodnikowyWilk - 2017-07-19, 22:26 No to chyba po karmieniu, mały piszczy a mama wykazuje niespecjalne zainteresowanie lezenien z nim, czasem zajrzy tylko, kiedyś z resztą było podobnie w sumieLilith - 2017-07-19, 22:48 ChodnikowyWilk, miałam kiedyś taką kotkę, że się przy przedostatnim miocie nie interesowała młodymi, trzeba było je dokarmiać strzykawkami. A niedługo potem odgoniła się od jakiegoś kocura -,-
Ta sama kotka miała kocura z pierwszego miotu, który... lubił opiekować się rodzeństwem z drugiego miotu. Kotka sobie gdzieś łaziła, a kocur przyłaził do kociąt. Z początku byłam przerażona, bałam się, że kocur pozagryza młode. Ale nie, on się nimi opiekował. Śmiać mi się chciało, jak one próbowały go doić Potem kocięta podrosły i wszędzie za nim chodziły. No i niestety, to się dla nich źle skończyło.
Takie postępowanie kocura było normalne?
[ Dodano: 2017-07-19, 23:48 ]
Żeby nie było, on ich wcale nie pozagryzał. Jakiś większy zwierz musiał ich zaatakować, a młode szans nie miały.kotmaalealamakota - 2017-07-19, 22:51 Lilith_Madness, Też miałam kotkę, która odrzuciła młode. Karmiłam je strzykawką, potem butelką itd, niestety z 3 przeżył tylko jeden.L - a - 2017-07-20, 07:54
ChodnikowyWilk napisał/a:
No to chyba po karmieniu, mały piszczy a mama wykazuje niespecjalne zainteresowanie lezenien z nim, czasem zajrzy tylko, kiedyś z resztą było podobnie w sumie
No to pozostaje ci tylko sztuczne dokarmianie. Zaopatrz się w preparat mlekozastępczy (Royal Canin, Milvet). Absolutnie nie używaj mleka krowiego - ma za dużo laktozy, a za mało tłuszczu, więc narobi więcej szkód niż pożytku. Karmienie co 2-3 godziny przez całą dobę (tak, w nocy też), ilość mleka zależna od zaleceń producenta, ale zazwyczaj około 2-4 ml przy jednym karmieniu. Z czasem wydłużasz odstępy między karmieniem i zwiększasz ilość mleka. Po każdym posiłku masujesz okolicę krocza, chyba że kotek ma już skończone 3 tygodnie i potrafi samodzielnie defekować.
Jak będzie mieć miesiąc to można powoli myśleć o przejściu na pokarm stały. Wszystko zależy od tego jak kociak będzie się rozwijać.
[ Dodano: 2017-07-20, 08:57 ]
Aha, możesz też spróbować zdoić mleko z gruczołów kotki. A najlepiej idź z nią do lekarza, bo jeśli nagle przestała karmić, to może być objaw patologii w obrębie gruczołów mlekowych (możliwa galaktostaza).ChodnikowyWilk - 2017-07-20, 11:17 Juz nic z tego, zdechł w nocy Najwyraźniej nie jest już w stanie wykarmic, teraz trzeba pilnować zeby juz się nie rozmnazala bo faktycznie szkoda małych. Z reszta i tak juz bysmy jej nie wykarmili bo do popoludnia w domu nikogo nie ma, a w nocy nikt by do kota nie wstawal, anyway dzięki za fachowa pomoc Lilith - 2017-07-20, 11:27 Ojej, przykro mi Ascara - 2017-07-20, 12:02 Barbra - 2017-07-20, 12:02 ;_____________________________________________;
ważne że przynajmniej był pod dobrą opieką i dostał dużo miłości od ciebie :3 mam nadzieję
jak jeszcze będziecie mieć kiedyś malutkie kotki bez matki to polecam kanał na yt thekittenlady kocham ją