Materiał jest rzekomym zaoraniem przez konserwatystę, który jest również czarnoskóry. Tyle, że nie. Wywiad taki się wydaje, bo i Rubin nie jest rzetelnym dziennikarzem.
Spokojnie. Tę część jeszcze przekopiuję. Poświęcam ten czas prokrastynując i tłumacząc osobie, która otwarcie przyjmuje symbolikę rasistowską, ale nieważne. Poświęcę to raz. Więcej najszybciej mogę poświęcić po sesji.
Ile trzeba by było, aby objąć całość Szymona i Wojny Idei? O w cholerę i jeszcze więcej. W anglojęzycznym internecie jest masa osób, które chętnie prostują Shapiro, Petersona czy inne prawicowe maskotki. Zizeka też nie postuje w celu zrozumienia "lewicowości" czy komunizmu (bo jak niektórzy widzowie WI mogą się zdziwić tak się określa Zizek i jak najbardziej jest "lewakiem") tylko w celu pokazania jaka to progresywna część jest nierozsądna. Zizka jako filozofa zresztą mogę polecić a debata Zizka i Petersona pokazuje jak bardzo Peterson ma w poszanowaniu rzetelną debatę. Zresztą: https://www.youtube.com/watch?v=cU1LhcEh8Ms
Moris299 napisał/a:
Ty również, twierdząc, że jesteś nieomylny.
Nie twierdzę tego nigdzie. Prostuję bzdury a szczególnie w rzeczach w których nie mam kompetencji nie będę wypowiadać sie jakoś chętnie. Mam dużą świadomość potrzeby kształcenia się ciągłego i dlatego próbuję się zapoznawać z nowymi źródłami. Gorzej jak takie źródła rozpowszechniają nieprawdziwe informacje lub przekręcają wyniki badań. Wtedy moje zaufanie znika i jestem wobec takich osób sceptyczny.
Największy chyba problem mam z fanbase WI - wbrew pozorom to nie centryści ale najczęściej prawicowe konserwy, które mają "argumenty do walki z lewactwem".
Idźmy dalej:
Materiał Wybrańczyka ale w nim otwarcie można zobaczyć filozofię Szymona na religię:
Oprócz tendencyjnego tytułu, pierwsze pięć sekund filmu to ad populum, generalizacja i cherry-picking, by potwierdzić swoje słowa o feminizmie, poza tym WI przedstawia swoją opinię "feministki na Zachodzie nie walczą o równouprawnienie" jako fakt, whataboutism w kwestii praw obywatelskich dla kobiet w XIX wieku.
Oprócz tego nie jest zupełnie obiektywny materiał - trudno według mnie takie tematy przedstawiać obiektywnie ale nie bez powodu jest on w "Wojnie Idei" a nie w "Szymon mówi". Wojna Idei sili się, aby być postrzegana obiektywnie, w Szymon Mówi tego nie musi robić bo widać, że są to jego poglądy.
A weźmy nawet takie źródło. (Swoją drogą w ostatnich analizach poparcia dla ruchów LGBT w USA tendencja nadal jest wzrostowa).
Na razie tyle.
Ok nie będę dyskutował na ten temat bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym ty w ogóle piszesz, kim jest Zizik, Peterson itd xD Dla mnie Wojna Idei jest po prostu kanałem który w sensowny sposób przestawia spojrzenie na różne rzeczy z różnych stron, jednocześnie być może jest tak jak mówisz, że pokazuje fakty jednak w sposób bardziej skierowany dla prawej części Internetu, nie wiem. Nie zmienia to faktu, że nadal jest to wartościowy kanał i można się czegoś dowiedzieć ¯\_(ツ)_/¯
*Żiżek RudaMaupa - 2020-06-29, 12:49 Nie wiem, czy znacie postać Jane Elliot. Tutaj jej udział w programie Oprah z 1992 roku. Niestety nagranie po angielsku, nie znalazłam z polskimi napisami.
https://youtu.be/ebPoSMULI5U
ostatnio sobie oglądam reportaże dotyczące ciekawych akcji z dyspozytorni policyjnych, polecamMoris299 - 2020-07-03, 23:33 https://youtu.be/4usUy2QLjRc
https://www.wykop.pl/link...ograly-rabusia/Davos - 2020-07-05, 01:28 Ładnie go porobiły Lilith - 2020-07-05, 02:04 Baby nie są takie głupie, jak się niektórym wydaje. Ja jak jeszcze byłam w gimnazjum, zapobiegłam kradzieży swojego skutera, ale nie wiem, czy to pisałam, a jeśli nie, czy ktoś chciałby wiedzieć, jak do tego doszło.Davos - 2020-07-05, 22:26 Ja chętnie o tym poczytam
Ale to w innym temacie, no chyba że masz z tego filmik i tu wrzucisz krojechleb - 2020-07-05, 23:03 Lilka nie pytaj tylko wrzucaj jak masz ochotę coś wrzucićLilith - 2020-07-05, 23:45 Łapcie http://forum.mistrzowie.o...p=422052#422052Moris299 - 2020-07-07, 01:38 Czasami zastanawiam się kogo bardziej nienawidzę. Hindusów czy Chińczyków. Ale takie filmiki jednak niestety częściej z Indii
https://www.wykop.pl/link...klingu-odpadow/krojechleb - 2020-07-07, 09:31 Mój kumpel też ma taką technikę rcyklingu. Pijemy browary, ten skończył i jeb butelka w krzaki.
-Mirek kurwa tu jest kosz na śmieci specjalnie kupiliśmy żeby nie wypierdalać śmieci do potoka
-ale to jest mój potok, więc śmiecę na swoim
i faktycznie jest jego
[ Dodano: 2020-07-07, 10:32 ]
co nie zmienia faktu że nie na swoim też ma taką technikę recyklingu. Nie wiem czy to robi specjalnie czy jest po prostu tępakiem, któremu nie wytłumaczyszJankielKindybalista85 - 2020-07-07, 10:39
krojechleb napisał/a:
i faktycznie jest jego
No tego się nie spodziewałem. 😁Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-07-07, 11:00 Czyli jednak u nas jest dzicz jak w Azji.JankielKindybalista85 - 2020-07-07, 11:41 Nie. Bo nie jest prawdziwa wg Cejrowskiego. Który by nic nie miał do typa: jest wolność i prawo własności? No to skoro jego potok to może w nim wyrzucać co chce.krojechleb - 2020-07-07, 11:54
JankielKindybalista85 napisał/a:
krojechleb napisał/a:
i faktycznie jest jego
No tego się nie spodziewałem. 😁
To dobrze że to napisałem 😁Dead_Laugh - 2020-07-07, 12:04
Moris299 napisał/a:
Czasami zastanawiam się kogo bardziej nienawidzę.
Nie wiem, a nie zastanawiałeś się może, żeby żadnego z tych?Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-07-07, 12:36 Ja bym najpierw zapytał czy kiedykolwiek poznał jakiegoś Hindusa albo Chińczyka macbed - 2020-07-07, 13:15 na wykopie ich nie lubią więc on też nie lubi, prosteJankielKindybalista85 - 2020-07-07, 15:10 A dlaczego żadnego, Śmieszku? Ach to takie troszeczku huxleyowskie pseudotworzenie świata bez nienawiści bo nienawiść zawsze niedobra. A to gówno prawda. Uczucie jak każde inne. I jak każde inne mające sens i nieobracajace się przeciw czujacemu tylko gdy ma jakiekolwiek podstawy, powiedzmy, empiryczne. Czy tutaj takowe są? Nie wiem, nie wnikam, choć powątpiewam. No ale co z tego? Niech se kocha i nienawidzi każdy kogo chce.