Dużo tego nie było, ale jak był czas wpadło w rękę to tak. Więc jak chcesz mnie się zapytać o coś konkretnego to mogę nie znać
Jak byłam ostatnio na Helu to odbywały się tam dni poezji japońskiej, ale ponieważ się o tym dowiedziałam dopiero gdy przyjechałam na miejsce, nie miałam czasu wziąć udziału w evencie xPwidzu - 2014-04-21, 22:18 Na swoich studiach skupiacie się bardziej na hiragamie czy katakanie?
A może posługujecie się wyłącznie Kanji?Love178 - 2014-04-21, 22:25
widzu napisał/a:
Na swoich studiach skupiacie się bardziej na hiragamie czy katakanie?
A może posługujecie się wyłącznie Kanji?
Japoński to hiragana katakana i kanji naraz xD Najpierw się uczy hiragany i katakany, a kanji natychmiast po tym i można się ich uczyć do końca życia widzu - 2014-04-21, 22:26
love178 napisał/a:
widzu napisał/a:
Na swoich studiach skupiacie się bardziej na hiragamie czy katakanie?
A może posługujecie się wyłącznie Kanji?
Japoński to hiragana katakana i kanji naraz xD Najpierw się uczy hiragany i katakany, a kanji natychmiast po tym i można się ich uczyć do końca życia
A aktualnie jesteś na etapie... ?Love178 - 2014-04-21, 22:28 z 2000+ kanji kojarzę xPwidzu - 2014-04-21, 22:30 Wikipedia pisze:
Cytat:
Żeby czytać i pisać po japońsku, należy znać:
* około 2000 znaków kanji
* dwa sylabariusze kana, czyli hiraganę i katakanę
* dodatkowo rōmaji (dosł. ‘znaki łacińskie’), czyli zapis alfabetem łacińskim – używanym głównie w materiałach dla obcokrajowców. Pewna grupa słów, głównie obcojęzycznych skrótów (np. NATO, FTP), jest zwykle pisana w rōmaji.
Czyli nie jest źle
A ile masz zamiar umieć (ewentualnie, ile tego jeszcze będą wymagać)?Love178 - 2014-04-21, 22:42 Patrząc na to, że uczę się jeszcze chińskiego, za minimum muszę sobie obrać między 5 a 6 tysiącami znaków Barbra - 2014-04-22, 15:49 o, fajnie że ktoś odświeżył ten temat bo miałam o coś zapytać i zapominałam
to prawda że w japońskich szkołach jest tak fajnie że nie ma wfu, za to każdy po lekcjach musi chodzić na jakieś sportowe zajęcia? kiedyś o tym słyszałam i strasznie mi się to spodobało i jeśli to prawda to im zazdroszczę i to bardzo
to prawda że w japońskich szkołach jest tak fajnie że nie ma wfu, za to każdy po lekcjach musi chodzić na jakieś sportowe zajęcia?
Jest wf, może słyszałaś, że jest zawsze ostatni albo pierwszy, ale nie jest wyłączony całkowicie do zajęć dodatkowych, tylko oprócz wf-u można jeszcze wziąć dodatkowe zajęcia sportowe, nie da się z niego zrezygnować
Sharvari napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=bTUYzWes-BE
moje pytanie: dlaczego? ;_;
Ej, ode mnie 10/10, dopiero co przeszłam przez serię filmików kabaretowych i żaden mnie tak nie rozśmieszył jak to
Na robienie tego typu filmików wpadają ludzie we wszystkich krajach przecież xP
A to widziałaś?
https://www.youtube.com/watch?v=q-d2Yuq8cYE
Widzu, co jest takiego dziwnego w zwykłej stłuczce zimą i złym wyprzedzaniu? widzu - 2014-04-27, 20:34
love178 napisał/a:
Goddamnit, łatwiej by było gdybym nie żyła pod kamieniem
Czy ktoś przypadkiem może wie, gdzie można odnaleźć kamienie, pod którymi mieszkają takie ładne dziewczyny? Zaknafein - 2014-04-27, 20:50
widzu napisał/a:
love178 napisał/a:
Goddamnit, łatwiej by było gdybym nie żyła pod kamieniem
Czy ktoś przypadkiem może wie, gdzie można odnaleźć kamienie, pod którymi mieszkają takie ładne dziewczyny?
JankielKindybalista85 - 2014-04-27, 20:52 Widzu: Cześć, mieszkasz pod kamieniem?
Love: Tak, a co?
Widzu: I will, I will ROCK YOU!
kima123 - 2014-05-03, 21:25 Jakie jest nastawienie Japończyków do Polaków?ZSK - 2014-05-09, 17:42 Dobra, jest piątek, mam chwilę to napiszę wreszcie. Jaki jest stosunek Japończyków do śmierci i zmarłych? Lamentują coś w ogóle? Pytam bo to co zobaczyłem w głośnym filmie Gérarda Krawczyka "Wasabi" raczej mnie przeraziło. Młodej, poyebanej japonce umiera matka, pogrzeb to tylko ceremonia zrzucenia ciała do kotła ciepłowniczego, siup popiół do rzeki i możemy iść na dyskotekę. Eee? Naprawdę tak jest? Przepraszam za kłopot i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Mam jeszcze jakieś pytanie ale na chwilę obecną nie pamiętam
Pozdrawiam.icywind - 2014-05-09, 17:49 Jakie sery jedzą Japończycy?widzu - 2014-05-09, 23:09 love178, z jakiego powodu ten "foch forever"? Moris299 - 2014-05-14, 19:10 Co ona ma napisane na ręku?