Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Sport - ,Skoki, narciarskie,
widzu - 2014-11-23, 11:33 Chyba na czas sezonu zignoruję ten temat. Szyszek - 2014-11-23, 15:59 Polakom nie wyszedł ten weekend. Tylko 2 Polaków w 30 i żadnego w pierwszej 10 to nie jest dobre wejście w sezon. Ale nasi często mają dziwne te początki sezonu, a potem forma już była lepsza, więc trzeba liczyć na to, że będzie tak również tym razem. Ale jak na razie ten weekend to klapa w naszym wykonaniu. Szkoda, że Piotrkowi się nie udało spisać lepiej. Stać go było dziś na pierwszą 10. Maciek nawet w słabszej formie potrafi jakieś punkty ugrać. Reszta niepewna, Kamila brakuje. Oby ten uraz był niegroźny i mógł już wrócić w Kuusamo!
Za to konkurs naprawdę fajny! Znowu mieliśmy sporo dużo dalekich lotów i wysoki poziom konkursu! A Koudelka wygrał zasłużenie, bo był zdecydowanie najlepszym zawodnikiem weekendu: wygrane kwalifikacje, serie próbne przed obydwoma konkursami, najlepszy zawodnik drużynówki. No i dzisiaj indywidualna wiktoria! No i Czesi po raz pierwszy od 2006 mają lidera PŚ! Na jak długo? To się okaże.
Gratulacje dla Krafta i Wellingera! Młode wilczki, które jak na razie wydają się być najlepsi w swoich ekipach.
Klingenthal po zeszłorocznej klapie organizacyjnej tym razem odzyskało dobre imię. Pora na Kuusamo!ChodnikowyWilk - 2014-11-23, 17:30 No troszke sie zawiodlem na Polakach, tylko Piotrek zaliczyl w miare dobry wystep. Ale fakt, patrzac na chocby zeszloroczne konkursy mozna zauwazyc ze slabo zaczynamy sezon ale potem sie rozkrecamy. Oby i w tym roku tak bylo.
Gratulacje dla Koudelki, pozytywne zaskoczenie.Davos - 2014-11-23, 17:50 Koudelka już w kwalifikacjach pokazał, że jest mocny, a dziś potwierdził, że będzie się liczył w walce o Kryształową Kulę, jeśli utrzyma taką formę.
Nasi niestety nie powalczyli, ani wczoraj, ani dziś... Ale sezon na szczęście jest długi więc jeszcze wszystko przed nami.Szyszek - 2014-11-23, 18:48 Chodnik, akurat w zeszłym roku zaczęliśmy wyjątkowo dobrze 2 lata temu za to była tragedia. A przypomnę, że to był ten sezon, w którym ostatecznie nasza drużyna zdobyła drużynowy brąz na MŚ.
Wiadomo, że nie jestem zadowolony z wyników tego weekendu, no ale mimo wszystko jestem spokojny o naszą kadrę. Jeszcze wrócą do normalnej dyspozycji! (chociaż na pewno nie za tydzień. Kuusamo to nie jest miejsce, w którym wszystko się poprawia. Wręcz przeciwnie )ChodnikowyWilk - 2014-11-23, 19:14 A no tak zapomnialem, ale myslalem o Stochu ktory podobnie jak teraz pierwszy konkurs i 0 punktow, no tyle ze teraz to zupelnie inna sytuacja.Szyszek - 2014-11-24, 17:55 No i mamy roszady w składzie: Za Hulę i Kłuska do Kuusamo jadą Biegun i Zniszczoł. Oby poszło im jak najlepiej!
I Kamil prawdopodobnie też pojedzie, choć nie ma jeszcze ostatecznej decyzji.
A w grupie krajowej Finów legendarny Janne Ahonen i krnąbrny Harri Olli (podobno już nie pije 0,5 roku!), który wraca do PŚ po ok. 3,5 roku przerwy! Również jestem ciekaw, jak się spiszą. Pewnie bez rewelacji, no ale miło będzie znowu zobaczyć obu tych panów na skoczni ChodnikowyWilk - 2014-11-28, 11:36 Kot, Ziobro i Hula nie zakwalifikowali się do dzisiejszego konkursu. Oglądałeś Szyszek kwalifikacje, trudne warunki były?Szyszek - 2014-11-28, 12:04 WRESZCIE KTOŚ SIĘ UDZIELIŁ W TYM TEMACIE!
Obejrzałem sobie. Wiadomo, to Kuusamo. Były trudne warunki, chociaż kwalifikacje przeprowadzono bez większych problemów. Ale była loteria, patrząc na wyniki 2 serii treningowych i kwalifikacji. Za każdym razem zmieniały się diametralnie czołówki poszczególnych serii (chyba tylko Koudelka, Bardal, Prevc i Wellinger byli takimi, co w każdej serii treningowej należeli do czołówki)
Jeśli chodzi o Polaków:
Największa niespodzianka in plus: Biegun. Ładny skok, choć Krzysiek twierdził, że było sporo błędów. Ciekawe, jak skoczy dziś.
Największa niespodzianka in minus: Kot. Jestem zdumiony, że zawsze niezawodny Kot nie przebrnie nawet kwalifikacji.
W ogóle strasznie pechowy ten sezon dla nas jak na razie. Do tej pory nasza kadra miała szczęście do kontuzji i ich nie było. A teraz wyskoczyła cała plaga! Najpierw Wolny, a teraz doszli jeszcze Stoch, Murańka i Ziobro (którego uraz był na tyle niegroźny, że mógł skakać. Ale widzimy, jakie są to skoki jak na razie). No cóż, niech się chłopaki kurują jak najszybciej i niech wracają do formy!ChodnikowyWilk - 2014-11-28, 19:10 Kolejny fatalny dzien w wykonaniu polskiej reprezentacji. Ledwie jeden Polak w finalowej serii i w dodatku niczym nie zachwycil Szyszek - 2014-11-28, 19:32 No niestety zaczynamy ten sezon podobnie jak 2 lata temu, kiedy był wielki kryzys. Przykro mi, że tak się dzieje, no ale jestem cierpliwy i poczekam na lepszą formę. Bo ona na pewno przyjdzie! Przecież ci chlopacy potrafią skakać. I potrafią wychodzić z kryzysów formy, które już miewali. Cierpliwy miłośnik skoków poczeka
A konkurs troszkę loteryjny, ale ciekawy! Bardzo mi się podoba dzisiejsze podium Simi jest dalej mocny i potrafi pozytywnie zaskoczyć. No i zasłużone zwycięstwo. A za nim powracający (w końcu) do dobrej formy Daiki (Dziki ) Ito oraz nieśmiertelny i będący dalej w świetnej formie Kasai. A więc moc Japończyków! I Kofi mnie pozytywnie zaskoczył! A tydzień temu skakał słabo. Za to Koudelka chyba jednak nie wytrzymał do końca jako lider PŚ.
Za to Ammann znowu założy żółty trykot lidera. Ostatnio chyba w takim skakał w 2010 r. Oj, to troszkę czasu minęło!
Za to Żyła... Kurczę, miał dobrą sytuację po pierwszej serii i 10 miejsce. Świetny skok w serii próbnej. Pierwsza seria udana. Druga już nie. I łącznie 17 miejsce. Ale to i tak jeszcze przyzwoicie. Reszta przepadła niestety. Oby jutro było lepiej! Żyłę stać od początku sezonu, by zająć miejsce w pierwszej 10 konkursu. Reszta: będzie sukces, jak zdobędą jakiekolwiek punkty.
No i czekamy na powrót Kamila!K - k - 2014-11-28, 21:03 brzozik70043704352251515 - 2014-11-28, 21:31 Ammann to chyba najbardziej lubiany zagraniczny skoczek przez polakow, a tak w ogole kiedy Kowalczyk zaczyna biegac?widzu - 2014-11-28, 21:41
Krokorok napisał/a:
Ja już odpuszczę oglądanie sobie skoków do czasu powrotu Stocha, po prostu nie ma nerwów na oglądanie jednego Polaka w drugiej serii, w której i tak zepsuje swój skok
Idę w zakład o to, że po odejściu Małysza mówiłeś podobne słowa. K - k - 2014-11-28, 21:58 Szyszek - 2014-11-28, 22:02
brzozik70043704352251515 napisał/a:
Ammann to chyba najbardziej lubiany zagraniczny skoczek przez polakow
Nie zgodzę się. Ja tam Ammanna lubię, ale znam wielu kibiców skoków, których Ammann wnerwia. Przede wszystkim tym, że potrafił dostawać wysokie noty mimo pokracznego lądowania. Bardziej lubiani są m.in. Kasai i Bardal. Swego czasu również Schmitt. Ach, no i Ahonen wzbudza respekt (choć już chyba nie taki, jak kiedyś)
Krokorok, to nie oglądaj, nikt cię nie zmusza. Nawet nie musisz wracać do oglądania. Jak ja nie cierpię takich Januszy-kibiców sukcesu, którzy wyskakują z takimi gadkami jak ty, Krok. A jak będzie lepiej, to sobie wrócisz do oglądania i może jeszcze powiesz, że zawsze w nich wierzyłeś? Pff...
Brzozik, kij z biegami, to nudy
Tak, nie cierpię biegów narciarskich, mimo wielu sukcesów Kowalczyk. Sama dyscyplina jest dla mnie zbyt nudna, bym mógł ją oglądać, a jeszcze zniechęcają mnie te wojny Norweżki vs Kowalczyk. A w biegach męskich strasznie mnie zniechęca Peter Northug - mistrz bez klasy. Zresztą, tam też są nudy i nie wiem nawet, komu kibicować (Mam na myśli czołówkę. Bo Polakom zawsze dobrze życzę ) Z biegów to chyba tylko lubię czasem obejrzeć sprinty.
Tylko, że ja jestem troszkę dziwny i lubię biegi, ale tylko wtedy, gdy są już połączone ze... nie, nie ze skokami (kombinacja norweska jest dla mnie troszkę obojętna, choć lubię czasem obejrzeć). Ze strzelnicą. Moim drugim ulubionym sportem zimowym po skokach jest biathlon. I w ten weekend rozpoczyna się sezon! brzozik70043704352251515 - 2014-11-28, 22:16 przez przypadek edytowalem posta zamiast napisac nowego, mozesz Przemek wkleic tutaj tego posta przed edycja?ChodnikowyWilk - 2014-11-28, 22:27 Biegi jak sa ze startu wspolnego sa emocjonujace i mozna je ogladac, ale jak startuja pojedynczo indywidualnie na czas, to ogladanie transmisji do startu kowalczyk czy norwezek nie ma najmniejszego sensu. I tak nie bedzie zadnych niespodzianek. Z reszta w kazdym sporcie wytrzymalosciowym tak jest. Dlatego bardziej wole skoki ze wzgledu wlasnie na nieprzewidywalnosc i ciekawe, emocjonujace konkursy.
[ Dodano: 2014-11-28, 22:33 ]
A co do lubianych skoczkow to ja darze ogromna sympatia Kasai, jesli Polakom nie wyjdzie to zawsze mu kibicuje. Krzepki sympatyczny "staruszek" Az go mi bylo szkoda jak przegral na olimpiadzie zloto ze stochem Szyszek - 2014-11-29, 00:39 Brzoziu, akurat ten moment rzeczywiście był emocjonujący. No ale całego biegu to bym nie mógł obejrzeć, bo bym się zanudził. Tylko właśnie końcówkę.
Cytat:
przeczytaj sobie co napisalem jeszcze raz -.-
Przeczytałem. To miała być ironia?
Cóż, ja po prostu tak mam: Jak mnie nie będzie rajcowała dyscyplina, to nawet hiper-ekstra-sportowiec z wieloma sukcesami jak Kowalczyk mnie do niego nie przekona. Może jestem dziwny, ale ja po prostu nie oglądam danych dyscyplin głównie z powodu sukcesu (choć cieszy, gdy w "moich" dyscyplinach się dobrze dzieje ), ale po prostu dlatego, że coś mnie po prostu w tej dyscyplinie zaciekawiło i postanawiam się nią bardziej zainteresować. Np. skoki - piękny sport, będący dyscypliną bardzo estetyczną i miłą dla oka, ale nie mającego charakteru show albo pokazu jak np. łyżwiarstwo figurowe. Czysta sportowa rywalizacja.
A biathlon cenię za wielką nieprzewidywalność i umiejętność połączenia siły fizycznej, wytrzymałości, ale także zdolności koncentracji. A jak strzelanie potrafi przemieszać w czołówce! I dlatego tutaj mamy naprawdę ciekawe zawody! A jak jeszcze komentatorzy z Eurosportu wyskoczą ze swoich "Rach-ciach-ciach!", to już w ogóle jest super
Z zimowych lubię jeszcze narciarstwo alpejskie (Tina Maze ). Rzadko mi się zdarza oglądać łyżwiarstwo szybkie, ale to jest również dyscyplina bardzo ciekawa i przynosząca wiele emocji, przede wszystkim bardzo dynamiczna.
Nawet czasem sporty saneczkowe sobie lubię oglądnąć, ale nie jestem tym aż tak zafascynowany
Chodnikowy, ja również zawsze dobrze życzę Noriakiemu. Ba, wszystkim Japończykom zawsze dobrze życzę. Dlatego dzisiejsze podium bardzo mnie cieszy
Czasem mi się tak marzy, żeby Japończycy znowu byli tak mocni w skokach jak w końcówce lat 90, kiedy mieliśmy "erę samurajów" w skokach. brzozik70043704352251515 - 2014-11-29, 01:26 Szyszek, to nie jest zadna ironia, po prostu nie wiem gdzie Ty wyczytales, ze nie lubie Simona
szyszek27 napisał/a:
brzozik70043704352251515 napisał/a:
Ammann to chyba najbardziej lubiany zagraniczny skoczek przez polakow