Ciekawostki z innych stron - Google zmienia sposób pobierania zdjęć
Davos - 2018-02-17, 12:29 Temat postu: Google zmienia sposób pobierania zdjęć Najczęściej używana wyszukiwarka na świecie zmienia sposób pobierania zdjęć. Funkcja zapisywania wyszukiwanych obrazów na dysk nie będzie już tak eksponowana jak do tej pory.
Jak informuje gazeta.pl, od wczoraj wyszukiwanie zdjęć w Google działa w nowy sposób. Po wpisaniu odpowiedniego hasła w wyszukiwarkę i przejściu do zakładki „grafika”, przy wyszukanych obrazach nie pojawia się już przycisk, który umożliwiał otwarcie wyszukanej fotografii w osobnym oknie. Zastąpił go przycisk „strona”, który odsyła do witryny, na której znajduje się wyszukany plik. Obok wspomnianego przycisku znajduje się inny, który umożliwia udostępnienie linku do wyszukanego obrazu.
To nie koniec zmian. Google postanowiło też podkreślić informację dotyczącą praw autorskich. Teraz widać ją pod każdym z wyszukanych obrazów. I to właśnie chęć ochrony praw autorskich spowodowała zmianę opcji w wyszukiwarce. Firma zawarła bowiem ugodę z Getty Images, czyli jedną z największych firm zajmujących się zarządzaniem prawami autorskimi do zdjęć. W zasobach firmy znajdują się miliony fotografii i ilustracji wykonanych przez profesjonalistów.
Istotne jest, że osoby korzystający z Google nie mogą wykorzystywać wszystkich zdjęć odnalezionych za pomocą wyszukiwarki. Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.
https://www.wprost.pl/swi...autorskich.html
Czyli teraz, żeby wrzucić np. na forum pierwszego lepszego mema, trzeba będzie za każdym razem odwiedzić stronę, na której się znajduje, przy czym na niektórych z nich nie ma możliwości wejścia w bezpośredni link do obrazka. Super zmiana bulwo
I tak to można obejść przez zrobienie screena.
Całkiem_Dobry_Chłop - 2018-02-17, 12:38
Kliknięcie prawym przyciskiem myszy i otwarcie obrazu na nowej karcie wciąż działa
Mańka - 2018-02-17, 12:44
Cytat: | Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.
|
Już to widzę, jak każdy sprawdza prawa autorskie
Moris299 - 2018-02-17, 13:06
Jak ktoś chciał poszanować prawa autorskie to je poszanował wybierając w opcjaxh wyszukiwania wyszukiwanie obrazów z prawem do ponownego wykorzystania w celach komercyjnych niekomercyjnych/z prawem do modyfikacji itp...
Ja tak robiłem gdy potrzebowałem np jakichś ikonek, obrazków itp.
Zmianę zauważyłem wczoraj, ale nie myślałem nad tym specjalnie długo, myślałem, że to jakiś błąd czy coś xD
widzu - 2018-02-17, 14:53
Denerwujące, ale da się przyzwyczaić
Moris299 - 2018-02-17, 15:21
zresztą nie wiem jak inne przeglądarki ale opera i tak pozwala skopiować link po kliknięciu ppm i w menu kontekstowym jest taka opcja
Davos - 2018-02-17, 15:29
W ff po kliknięciu ppm na obrazku jest opcja "pokaż obraz" i stamtąd można skopiować bezpośredni link. W edge nie ma niczego takiego.
Moris299 - 2018-02-17, 15:39
Opera
Love178 - 2018-02-17, 17:45
Ja zawsze kopiowałam tak jak pan Moris pokazał
Ascara - 2018-02-18, 19:14
Moris299 napisał/a: | zresztą nie wiem jak inne przeglądarki ale opera i tak pozwala skopiować link po kliknięciu ppm i w menu kontekstowym jest taka opcja
Obrazek |
Same przy Safari (przerzuciłam się, bo od aktualizacji Mac OS Opera mocno się crashuje i jej aktualizacje nic w tym nie zmieniły). Można i otworzyć obrazek od razu w osobnej karcie i skopiować bezpośredni link do niego ze zwykłego PPM.
icywind - 2018-02-19, 14:19
manciara9 napisał/a: | Cytat: | Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.
|
Już to widzę, jak każdy sprawdza prawa autorskie |
Jak prowadzisz firmę i chcesz użyć tych obrazów do jej promocji to powinieneś sprawdzić, co innego jak bierzesz do memów itp.
autor12 - 2018-03-16, 12:00
google ciągle cos zmienia nie koniecznie na lepsze jak to mówia lepsze wrogiem dobrego
Antybristler - 2018-03-16, 14:36
Teraz trzeba wchodzić na strony, gdzie niektóre nie działają xd, inne jęczą o wyłączenie adblocka xdd jeszcze inne wymagają rejestracji i jeszcze inne utrudnienia. Wszystko się pokomplikowało
Moris299 - 2018-03-16, 18:04
Na duckduckgo nie ma takich problemów
widzu - 2018-03-16, 23:57
Ja szukanie obrazków przerzuciłem na barki yandex.com ¯\_(ツ)_/¯
|
|
|