Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Ciekawostki ze świata i kraju - Muzułmańska para we Francji dała dziecku na imię Dżihad
Davos - 2017-10-30, 23:41 Temat postu: Muzułmańska para we Francji dała dziecku na imię DżihadDali dziecku na imię "Dżihad". Prokuratura wszczęła postępowanie
Bitwa prawna we Francji wokół niemowlęcia, któremu muzułmańscy rodzice dali na imię „Dżihad”! Prokuratura w Tuluzie wszczęła postępowanie w celu nakazania zmiany imienia. Rodzice się nie zgadzają – zapewniają, że to słowo jest mylnie tłumaczone jako „islamska święta wojna”.
Adwokat rodziców przypomina, że już osiem lat temu inny sąd uznał - rozpatrując podobny przypadek we Francji - że imię "Dżihad" nie jest sprzeczne z interesem dziecka, bo słowo to pierwotnie oznaczało tylko "walkę o przeżycie" i "dokładanie starań w celu wzmocnienia wiary". Paryscy komentatorzy podkreślają, że od czasu powstania Państwa Islamskiego i krwawej serii zamachów we Francji słowo to stało się jednoznacznie synonimem "muzułmańskiej świętej wojny".
Wielu komentatorów sugeruje, że byłoby co najmniej dziwne, jeżeli sąd tym razem nie nakazałby rodzicom zmiany imienia danego niemowlęciu. Tym bardziej, że zdarzało się już we Francji, że sędziowie uznawali takie imiona jak np. "Fraise" ("Truskawka") czy "Joyeux" (czyli "Wesoły") za "niezgodne z interesem dziecka".
Ascara - 2017-10-30, 23:43 Dam na imię dziecku Swastyka. NO CO WY TO PRZECIEŻ NIE OD HITLERA!Lilith - 2017-10-30, 23:45 W sumie to coś na zasadzie nadawania u nas dzieciom ośmieszających imion - kolejni kretyni chyba niezdający sobie sprawę z tego, że robią tym dziecku krzywdę.
Jihad budzi w nas jedno skojarzenie - święta wojna. Dla nas to skojarzenie jest bardzo negatywne. No, zobaczymy, jak dalej się to potoczy.Davos - 2017-10-30, 23:47 W sumie swastyka była dawniej symbolem religijnym znanym w wielu kulturach, a np. Finowie traktowali ją jako symbol szczęścia. Potem Adolf zajumał swastykę i przez jego inby dzisiaj ten symbol kojarzy się jednoznacznie źle, ale kiedyś było inaczej :]Love178 - 2017-10-30, 23:50 Swastyka jako symbol szczęścia to nie relikt przeszłości, w wielu kulturach jest niezmienionamacbed - 2017-10-30, 23:52 widzę że mamy tu odkrywczy poniedziałekLilith - 2017-10-30, 23:53 Na domkach w Zakopcu do dziś widnieją namalowane swastyki Davos - 2017-10-30, 23:59 To może trza by tam wysłać smutnych panów by sprawdzili, czy w środku nie ukrywają się aby jacyś wiekowi ludzie szprechający po niemiecku i kitrający we wnęce w podłodze pierścionków i złotych zębów należących onegdaj do przedstawicieli narodu wybranego Lilith - 2017-10-31, 00:00
Cytat:
narodu wybranego
Że co kurwa? Co my mamy do tego? Mańka - 2017-10-31, 00:07 Lilka, zróbmy sojusz. Ja z niemieckimi korzeniami będę reprezentować hitlerowców, ty z ukraińskimi UPA XDDD #ssgalizienDead_Laugh - 2017-10-31, 00:09 Nie podoba mi się ten układ siłLilith - 2017-10-31, 00:15
manciara9 napisał/a:
Lilka, zróbmy sojusz. Ja z niemieckimi korzeniami będę reprezentować hitlerowców, ty z ukraińskimi UPA XDDD #ssgalizien
да! слава України)))
JankielKindybalista85 - 2017-10-31, 00:27 To tak jakby w Polsce jakaś Karyna i Sebix w powstańczej bluzie dali dziecku na imię Śmierćwrogomojczyzny a dwie lesbijki z tefauenu swojemu gówniakowi kupionemu na śmietniku wpisały np. PolpotBarbra - 2017-10-31, 14:10 co jest złego w imieniu Truskawka, Fraise brzmi ślicznie :3 a truskawki są super
w południowosłowiańskich krajach popularne jest imię Jagoda, a u nich oznacza ono właśnie truskawkę
to mnie najbardziej oburzyło w tym newsie naprawdę xdLilith - 2017-10-31, 14:18 Jagoda jako imię jest spk, miałam kiedyś koleżankę o tym imieniu.
Imiona takie, jak Róża lub Malina też jeszcze spoko, ale Truskawka już mi nie pasuje, przynajmniej nie w języku polskim.
Po japońsku (Ichigo) dla chłopaka byłoby spoko, Fraise po francusku też fajnie brzmi. Myślę, że w imionach chodzi o kwestię brzmienia.
Amelia brzmi ładnie, ale w gimnazjum dowiedziałam się, że to oznacza brak kończyn i jakbym miała córkę, to bym jej tak na imię nie dała. Bardziej mi się podoba imię Róża, ale teraz też mi się to imię dziwnie kojarzy (od Róży Luksemburg).
Ale w polskim najgorzej się z naszymi nazwiskami komponują Jessiki i Brajany, chociaż imię Brajan to nie jest najnowszy krzyk mody, nawet był kiedyś bohaterski dzieciak o tym imieniu https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Brajan_ChlebowskiJankielKindybalista85 - 2017-10-31, 14:23 Skoro imiona owocowe są spoko to czekam aż ktoś o nazwisku Bogaty da dziecku na imię Banan.
I skoro imię Dżihad jest akceptowalne to Z PEWNOŚCIĄ władze francuskie nie zrobią lipy komuś kto zechce dać dziecku na imię Deusvult albo Crucade. Wszak poprawność polityczna jest wszystkim oprócz hipokryzji.Marcin55522 - 2017-10-31, 14:36
Lilith_Madness napisał/a:
kolejni kretyni chyba niezdający sobie sprawę z tego, że robią tym dziecku krzywdę.
To dziecko muzułmanów więc mi to lotto Lilith - 2017-10-31, 14:38 JankielKindybalista85, czytałam we wczesnym gimnazjum, jak w ZSRR była "moda" na wspieranie ruchów komunistycznych w Afryce. Przez to własnie była chwilowa moda na nadawanie dzieciom imion takich jak Банан lub Кокос. A w we wczesnych latach 90. urodziło się kilka dziewczyn o imieniu Pieriestrojka. I co to było? Laska się przedstawiała jako Pieriestrojka Bananowna xD
Szkoda, że to czytałam w wersji papierowej, bo bym poszukała i podlinkowała, bekę z tego miałam nieziemską.widzu - 2017-10-31, 19:33 KalinaSlownikOrtograficzny - 2017-10-31, 20:02 No i fajno, niech się chowie zdrowo.
Barbra napisał/a:
w południowosłowiańskich krajach popularne jest imię Jagoda, a u nich oznacza ono właśnie truskawkę