Gry - Symulatory chodzenia
Mormegil - 2017-03-03, 20:06 Temat postu: Symulatory chodzenia Takim mianem określać się przyjęło gry przygodowe oparte przede wszystkim na przemierzaniu świata przedstawionego i wtapianiu się w jego klimat i historię, którą ma nam przedstawić. Przejście Zaginięcia Ethana Cartera mnie pokusiło do założenia takiego tematu - chcę się podzielić swoją opinią i znaleźć coś w tym guście.
Wcześniej z takich gier grałem tylko w Kholata, który nie jest specjalnie straszny, ni wciągający fabularnie (tylko jeden zwrot fabuły w ostatniej minucie gry i to tylko pod warunkiem znalezienia wszystkich znajdziek) ale fenomenalny pod względem klimatu, mroźne Uralskie pustkowia pokryte wiecznym śniegiem, mroczne cienie, zagadka do rozwiązania, nieprzenikniona noc poparte genialną ścieżką dźwiękową.
https://www.youtube.com/watch?v=6IrsdIPWwBU
Jak tylko włączyłem ten utwór od razu poszły mi ciarki. Świetna gra.
A teraz zagrałem w Ethana i jestem pod jeszcze większym wrażeniem. Przepiękne jesienne krajobrazy, drzewa poprzewlekane nitkami promieni niknącego słońca, a przy tym wszechobecny mrok, ale nie taki dosłowny jak w Kholacie. Taki subtelniejszy i głębszy. A gdy dotarłem do zapory wodnej... ożeż w cholerę przecież ja tutaj byłem!
Szybko sprawdziłem w internetach i faktycznie - twórcy gry wzorowali się na zaporze wodnej w Pilchowicach, którą zwiedzić miałem przyjemność w zeszłym roku (też polecam, genialne dzieło architektury osadzone w przepięknych okolicznościach przyrody).
To jest najbardziej wchłaniająca klimatem gra, w jaką dotąd grałem i historia też jest wciągająca (co w przypadku Kholata nie jest takie oczywiste). Zagadki nie są zbyt trudne, ale nie są nużące i są w pełni związane z fabułą i klimatem historii. Polecam gorąco, zwłaszcza, że co jakiś czas można dostać za grosze.
Planuję też w przyszłości ograć Firewatcha, bo słyszałem, że też niczego sobie. Jeśli ktoś zna jeszcze takie tytuły warte polecenia, to bardzo proszę.
ChodnikowyWilk - 2017-03-03, 23:17
Jako ze lubie gry przygodowe to i zdarzyło mi się potestować kilka eksploracyjnych, ethana tez, ale strasznie się wynudzilem, sory ale podziwianie widoków nawet przy świetnej fabule i gęstym klimacie ale przy znikomej ilości... no po prostu gry jest nie dla mnie. Dear esther może Cię zainteresuje ale tam to się już kompletnie nic nie robi poza chodzeniem i rozgladaniem się na boki
Mormegil - 2017-03-03, 23:28
Wygląda ciekawie.
Choć trochę boli, że nie ma ani jednej interakcji z tego co zdążyłem zobaczyć, w Ethanie jednak były te zagadki a w Kholat była mapa i busola (co mnie z wiadomych względów bardzo urządza).
Niemniej ogram, jeśli będę miał okazję.
ChodnikowyWilk - 2017-10-20, 16:59
Firewatch bardzo mi się podobał, pierwsza eksploracyjna gra która mnie nie nudziła a wręcz przeciwnie, klimat budują przede wszystkim świetne dialogi, zżyłem się bardzo z postaciami, niestety jest bardzo krótka, dosłownie można ją przejść w 3-4 godziny, i zakończenie mało satysfakcjonujące jak dla mnie. Ale polecam.
Mormegil - 2017-10-22, 23:53
Szybko żeś odpisał xD
ChodnikowyWilk - 2017-10-23, 14:43
No sory, ale depresja pogamingowa
Mormegil - 2017-11-02, 17:32
Przeszedłem to Dear Esther i powiem Ci, że bardzo mi podeszło, dzięki za rekomendację.
Dwukrotnie, bo za pierwszym razem nie obczaiłem o co chodzi, ale było warto.
ChodnikowyWilk - 2017-11-03, 15:30
O skurwesyn, dla mnie to już nie jest gra, tylko interaktywna powieść. Trzymanie klawisza 'w' nie sprawia że coś staje się grą.
[ Dodano: 2017-11-03, 15:31 ]
I jeszcze te żółwie tempo chodzenia
Ascara - 2017-11-03, 15:32
^
Mormegil - 2017-11-03, 17:13
Może i nie jest grą, ale nie muszę czegoś nazywać grą, żeby się przy tym bawić:)
[ Dodano: 2017-11-03, 17:13 ]
No może bawić nie jest konkretnie w tym przypadku trafnym słowem, ale nie znajduję lepszego.
[ Dodano: 2017-11-03, 17:14 ]
A szybsze tempo w mojej opinii zepsułoby całokształt, całość i tak jest króciutka, na godzinkę, półtorej, a biegnąc nie dałoby się tak dobrze wczuć.
Lilith - 2017-11-03, 17:16
Cytat: | A szybsze tempo w mojej opinii zepsułoby całokształt, całość i tak jest króciutka, na godzinkę, półtorej |
Coś jak nasza forumowa gra XD
Mormegil - 2017-11-03, 17:17
coś mnie ominęło chyba
Lilith - 2017-11-03, 17:30
W takim razie http://forum.mistrzowie.o...?t=3539&start=0
Mormegil - 2017-11-03, 17:43
w sumie spoko xd
umarłem w pierwszym możliwym miejscu
potem się pobawię
SlownikOrtograficzny - 2017-11-03, 20:02
Cytat: | Trzymanie klawisza 'w' nie sprawia że coś staje się grą.
|
No właśnie sprawia, na tym polegają gry, że są interaktywne.
Nawet jeżeli ta interakcja ogranicza się do decydowania czy akurat idziesz czy stoisz.
macbed - 2020-02-01, 21:23
to co sądzicie o Death Stranding? xD
widzu - 2020-02-03, 04:15
Zagrałbym, ale jestem kurwą biedakiem
|
|
|