To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Płatne studia

Mistress9 - 2017-02-09, 17:41
Temat postu: Płatne studia
http://www.radiozet.pl/Wi...platna-00036583

http://wiadomosci.wp.pl/k...1898a&_ticrsn=3

http://serwisy.gazetapraw...nisterstwo.html

http://www.newsweek.pl/po...y,404951,1.html

Krótko mówiąc: Od przyszłego roku Gowin zamierza wprowadzić płatne studia. Za darmo edukować będzie się można tylko na kierunkach, które zamówi ministerstwo.

Moris299 - 2017-02-09, 17:43

chciało by się rzec "fajnie by było gdyby było tak jak w us" ale wtedy sobie przypominasz, że mieszkasz w biednej polsce i to nie przejdzie
Lilith - 2017-02-09, 18:05

No pokurwiło.
Studiowanie będzie tylko dla burżujów, o ile to przejdzie.

Rok akademicki 2018/19? Fajnie, będę po obronie licencjatu.
No ale w konstytucji jest taki zapisek, że mam mieć dostęp do darmowej edukacji.
Która de facto nie jest darmowa, bo podręczniki i przybory do pisania trzeba sobie samemu kupić. W krajach zachodnich to wszystko zapewnia szkoła i jedyne, co jest odpłatne, to żarcie w stołówce szkolnej.

Ciekawa jestem, jakie to kierunki zamówi ministerstwo...

krojechleb - 2017-02-09, 18:07

Przynajmniej 90% studencików nie będzie płakać że nie znajdują wymarzonej pracy, do której uczyli się latami bo nie będą studiować
Mańka - 2017-02-09, 18:08

A ja w tym roku kończę B-)
ZSK - 2017-02-09, 18:13

Lilith_Madness napisał/a:
Która de facto nie jest darmowa, bo podręczniki i przybory do pisania trzeba sobie samemu kupić.

Ej, ej, ej. To mi już lewizną śmierdzi. Wiesz, że nie ma nic za darmo? Za te darmowe podręczniki i przybory do pisania płaciliby podatnicy. W tym kurwa ja. A ja nie mam zamiaru do tego dopłacać. Szczególnie, że gro studentów to przerośnięci licealiści, którzy poszli na studia bo nie wiedzą co ze sobą zrobić. Do tego dochodzi cała masa niepotrzebnych i w ogóle jakichś z dupy kierunków. Po chuj tego tyle.
Studia nie są przymusowe, więc uważam, że jest w miarę dobrze tak jak jest. Pomysł z płatnymi studiami to jakiś absurd, podobnie jak pójście w drugą skrajność. Od czegoś są zasiłki socjalne, które pobiera od chuja studentów. Tu jest ten plus, że można je wydać na co się chce, więc możesz sobie kupić co potrzebujesz, a tak to wylądowałabyś z kilkorgiem najgorszych ołówków z przydziału, choć nie potrzebujesz ani jednego. Centralne sterowanie każdym bzdetem jest chujowe co już udowodniono w przeszłości.

c1ick - 2017-02-09, 18:15

nie wprowadzą tego przecież, śmiech na sali by był, wkurw narodu, ludzie na ulicy, pis schowany w bunkrach
L - a - 2017-02-09, 18:18

ZróbmySobieKupę napisał/a:
W tym kurwa ja.

I kurwa ja.
ZróbmySobieKupę :1m: za ten post.

ZSK - 2017-02-09, 19:07

Mów mi ZSK :hug:
widzu - 2017-02-09, 19:09

Mów mu "Kupciu" :smile:
Ascara - 2017-02-09, 19:15

Ciekawa jestem, jakie to kierunki zamówi ministerstwo

W którymś z tych linków (jeden kliknęłam losowo) były wymienione kierunki medyczne, prawo i kształcące nauczycieli, nie pamiętam, czy coś jeszcze.

Love178 - 2017-02-09, 19:22

Która de facto nie jest darmowa, bo podręczniki i przybory do pisania trzeba sobie samemu kupić.

Ale nie specialsnowflake'ujmy, to nie jest tak, że studenci zbawiają ludzkość tym, że studiują, na edukację też powinno się sobie zapracować. Studia bez czesnego na tym poziomie jaki mamy jest już imponującym osiągnięciem cywilizacyjnym, wypadałoby na to spojrzeć trochę mniej roszczeniowym okiem :|

Będąc od ponad 6 lat studentem dopiero dzisiaj od pana wicepremiera dowiedziałam się, że człowiek nie studiuje aby się samodoskonalić, tylko by sprostać oczekiwaniom społecznym co do utrzymania i rozwoju państwa :haha: W dodatku jeszcze to:
"W tej grupie znajdą się te, które będą strategiczne dla rozwoju państwa (może to być filozofia czy informatyka)"
Filozofia, z której tak wszyscy śmieszkują, że nic po niej się nie ma, okazuje się być najważniejszym kierunkiem w kraju xDDDDDDDD

Dług studencki przypomina mi system w UK, nie widzę tu nic kontrowersyjnego. Jedynie oczywiście już z daleka widać, że będzie to tragicznie rozporządzone xD Ja w roku 2018/2019 będę robić ostatni semestr, jeśli będzie trzeba za to zapłacić, to jakoś przeżyję, wcześniej płaciłam za całe 3 lata nauki i nic mi nie jest :P

Lilith - 2017-02-09, 19:39

Ej, ej, ej. To mi już lewizną śmierdzi. Wiesz, że nie ma nic za darmo? Za te darmowe podręczniki i przybory do pisania płaciliby podatnicy. W tym kurwa ja. A ja nie mam zamiaru do tego dopłacać.

Ja tylko stwierdziłam fakt, a nie narzekałam na to. Ja dobrze wiem, że nie ma nic za darmo, bo za wszystko tak czy tak się płaci, nawet z podatków.

Antybristler - 2017-02-09, 19:41

Po prostu wincyj kasy trzeba na 500+ :D
ZSK - 2017-02-09, 19:44

Te 500+ to jest taki chuj w dupę, że nie mam słów. Ktoś powinien za to zawisnąć.
Lilith - 2017-02-09, 20:01

500+ przecież jest po to, żeby menelnia dzieci robiła i na PiS głosowała.
Love178 - 2017-02-09, 20:02

No właśnie chciałam pisać, że to jest pewnie łatanie dziury jaka się robi z 500+, ale uznałam to za zbyt oczywiste xD
Całkiem_Dobry_Chłop - 2017-02-09, 20:04

krojechleb napisał/a:
Przynajmniej 90% studencików nie będzie płakać że nie znajdują wymarzonej pracy, do której uczyli się latami bo nie będą studiować

Jeśli faktycznie to wprowadzą, to będą licealiści płaczący, że nie mogą iść na wymarzone studia.

ZSK - 2017-02-09, 20:09

Faktem jest, że studentów jest za dużo, dziwnych kierunków też jest zbyt dużo imo, ale z drugiej strony bez studentów uczelnie padną jak muchy w szklarni. Gdzie tu konsensus?
Lilith - 2017-02-09, 20:25

Faktem jest, że studentów jest za dużo, dziwnych kierunków też jest zbyt dużo imo, ale z drugiej strony bez studentów uczelnie padną jak muchy w szklarni. Gdzie tu konsensus?

Uczelnie i tak na siebie zarabiają, np. z kasy z rekrutacji, wiadomo, za złożenie papierów na 1 kierunek trzeba wyjebać ok. 80 zł. No wiadomo, nie utrzymają się na samej kasie z tego, ale zawsze coś do skarbonki wpadnie.

Ale tworzą też jakieś gównokierunki (u mnie otworzyli kierunek kreatywność społeczna *co to kurwa jest?!!!*). Wiadomo, jak ktoś pochodzi z dobrego domu i dziedziczy po rodzicach firmę, to takiemu wystarczy tylko tytuł magistra, nie ważne z jakiego kierunku, byle był papier.