To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Protezy dla małych superbohaterów

bartek82r - 2015-10-18, 08:33
Temat postu: Protezy dla małych superbohaterów
Dzieci, które w wyniku wypadków lub choroby utraciły którąś z górnych kończyn, już wkrótce będą mogły poczuć się jak komiksowi superbohaterowie. Firma Open Bionics pracuje bowiem nad tanimi protezami tworzonymi dzięki drukarkom 3D, które będą z wyglądu przypominać ramię Iron Mana lub znanych postaci ze świata Gwiezdnych Wojen.

Pomysłodawcą tej koncepcji jest Joel Gibbard, założyciel startupu Open Bionics, który szacuje, że jego produkty trafią na rynek już w przyszłym roku. Będą to specjalnie zaprojektowane protezy przedramion przeznaczone dla dzieci, które dzięki zastosowaniu technologii druku 3D, kosztować mają jedynie 500 dolarów. Dla porównania za standardowe protezy, dostępne aktualnie w sprzedaży, trzeba zapłacić ponad 2 tysiące dolarów.

Open Bionics jest startupem powołanym do życia w ramach programu 2015 Disney Accelerator, dlatego też jego założyciel do stworzenia wzornictwa protez, planuje wykorzystać komiksowe postacie.

Udało mu się zdobyć darmową licencję, co pozwoli wykorzystać znane marki i przy pomocy swej ekipy stworzył trzy prototypy takich protez. Jedna z nich nawiązuje do kostiumu Iron Mana i została wyposażona w oświetlenie LED, jak również wibracyjny silnik, który aktywuje się w momencie imitowania procesu symulującego wystrzelenie rakiety.

Open Bionics nie jest jedyną firmą, która tworzy protezy nawiązujące do komiksowych herosów. W marcu tego roku Limbitless Solutions stworzyło nowy model bioprotezy również przypominający rękawicę Iron Mana, którą dziecku dostarczył sam Robert Downey Jr., aktor wcielający się tę postać na dużym ekranie.

ŹRÓDŁO

macbed - 2015-10-18, 11:13

Zajebiste, nareszcie ktoś na to wpadł :-D

WojtekVanHelsing - 2015-10-18, 11:33

Wazne, zeby można nimi było walić konia.
Mackers - 2015-10-18, 11:36

To są protezy dla małych dzieci, nie szerokich (/.-)
macbed - 2015-10-18, 11:37

Nie wiem, czemu mnie to tak rozbawiło :haha:

bartek82r - 2015-10-18, 11:38

WojtekVanHelsing napisał/a:

ChodnikowyWilk - 2015-10-18, 11:39

Zajebisty pomysł. i do tego całkiem tanio to wychodzi.
Dawidiusz92 - 2015-10-18, 12:22

Ale Ty kurwa jesteś głupi... Lubię czarny humor, ale to nie miejsce ani czas na takie "żarty".

Sam pomysł z protezami super. Taki dzieciak i tak ma już w pewien sposób przekreślone życie, a taka proteza choć na chwilę pozwoli mu zapomnieć o niepełnosprawności.

Davos - 2015-10-18, 12:41

http://mistrzowie.org/650959/Priorytety-Wojtka :diabelek2:

A pomysł świetny :git:

JankielKindybalista85 - 2015-10-18, 12:42

Widzę że Davos nie podziela zniesmaczenia Dawidka.
macbed - 2015-10-18, 12:42

Przejmujemy główną :haha:

WojtekVanHelsing - 2015-10-20, 11:54

Dawidiusz92 napisał/a:

Ale Ty kurwa jesteś głupi... Lubię czarny humor, ale to nie miejsce ani czas na takie "żarty".

Sam pomysł z protezami super. Taki dzieciak i tak ma już w pewien sposób przekreślone życie, a taka proteza choć na chwilę pozwoli mu zapomnieć o niepełnosprawności.

Jak lubisz żarty chude jak Żydzi ocaleni z Auschwitz to proszę bardzo, ja nie lubie lekkich zartów. Zresztą nie wiem czemu mozna sobie robic jajca z Murzynow, Żydow, Cyganów, Kobiet itd. a z inwalidów nie.

Jakie przekreślone, od normalnych dzieci oni są gorsi jedynie fizycznie, nikt nie powiedział, że sobie nie poradzą

P.S. Taka proteza tania nie bedzie.

[ Dodano: 2015-10-20, 12:55 ]
JankielKindybalista85 napisał/a:
Widzę że Davos nie podziela zniesmaczenia Dawidka.

Bo to jest poziom tych lewaków ktorzy mieli ból dupy bo JKM powiedział, ze paraolimpiady są chujowe... Nie rozumiałem o co chodzi bo do tej afery nie wiedzialem co to jest paraolimpiada, i pewnie dotąd bym nie wiedzial.. no ale wtedy jaja byly.

Marcin55522 - 2015-10-20, 12:38

Mnie rozśmieszyło to co Wojtuś napisał :D
Davos - 2015-10-20, 12:40

Screen niestety utkwił w poczekalni z oceną 15/53 :P
ProFace - 2015-10-20, 19:48

bartek82r napisał/a:

Obrazek

Za taką protezę Wojtek dałby sobie rękę uciąć.