To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Całkowity zakaz aborcji

Dawidiusz92 - 2015-09-11, 20:20
Temat postu: Całkowity zakaz aborcji
Sejm przyjął wniosek o odrzuceniu w pierwszym czytaniu obywatelskiego projektu wprowadzającego całkowity zakaz aborcji. Kaja Godek z Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej stwierdziła, że działania w Polsce dot. aborcji stawiają nasz kraj poniżej poziomu hitlerowskich Niemiec. Jej przemówienie wywołało burzę na sali sejmowej, kilkukrotnie było przerywane przez posłów koalicji.

Źródło: onet.pl

Jakie są Wasze zdania, czy aborcja powinna zostać całkowicie zakazana? Czy może lepsze jest aktualnie obowiązujące prawo. Może powinno być ono bardziej liberalne?

Ja jestem za aktualnym stanem. Każda para, a przede wszystkim kobieta powinna sama decydować o tym co zrobić. Lepiej, że jest to unormowane prawnie - inaczej byłaby samowolka. Zakazywać też nie można całkowicie, argumentując tym, że zabija się człowieka.

Mackers - 2015-09-11, 20:50

Prawda jest taka, że jak kobieta bardzo chce usunąć dziecko, to i tak to zrobi.
Antybristler - 2015-09-11, 20:56

Aborcja powinna być całkowicie legalna.

I w ogóle w pierwszej kolejności powinni się w sejmie zająć podniesieniem poziomu życia co wyeliminuje robienie aborcji z bidy - co jest chyba najpopularniejszym powodem.

Love178 - 2015-09-11, 21:07

Nie wydaje mi się żeby poziom życia wpływał na liczbę przeprowadzanych aborcji ^^"
macbed - 2015-09-11, 21:09

Dlaczego czytając "poziom życia" pomyślałem o HP...

Love178 - 2015-09-11, 21:10

Nie wiem dlaczego zacząłeś myśleć o drukarkach :P
macbed - 2015-09-11, 21:12

Co ma Harry Potter do drukarek? :I

Mackers - 2015-09-11, 21:14

Co ma Harry Potter do aparatów?
Love178 - 2015-09-11, 21:17

Co ma Harry Potter do HP?! :troll:
Barbra - 2015-09-11, 21:20

jak ktoś ma hajs to pojedzie do czech czy gdzieś, jak nie ma to przypadkiem spadnie sobie ze schodów
Davos - 2015-09-11, 22:06

Ani nie zaostrzać, ani łagodzić.
Tzw. "kompromis aborcyjny" jest sensownym rozwiązaniem. Niczego lepszego tu się wymyślić nie da.

ChodnikowyWilk - 2015-09-12, 09:59

Davos napisał/a:
Ani nie zaostrzać, ani łagodzić.
Tzw. "kompromis aborcyjny" jest sensownym rozwiązaniem. Niczego lepszego tu się wymyślić nie da.

:piwo:

Szyszek - 2015-09-12, 12:30

Też jestem za tym, żeby nic tutaj nie zmieniać, bo obecne rozwiązanie jest optymalne. Zwłaszcza, że całkowity zakaz i tak by nie zmienił, bo kobieta, która by chciała dokonać aborcji, i tak by to zrobiła. Jak nie w Polsce, to by pojechała tam, gdzie by mogła wykonać ten, że tak powiem, "zabieg".
Aspirhino - 2015-09-12, 18:49

Powinna być całkiem legalna, a czasem nawet obowiązkowa.
Zaś te patałachy z prolife widocznie chcą, by kobiety zostawiały dzieci na śmietnikach, bo do tego zakaz aborcji doprowadzi. :elf:
Poza tym zmuszanie kobiety do śmierci lub kalectwa w celu urodzenia pomiotu, czy też powtórny gwałt (tylko w drugą stronę) na zgwałconej ciężarnej, to sk*******stwo, za które należy karać eksperymentami medycznymi.

WojtekVanHelsing - 2015-09-15, 06:51

Aspirhino, Zmuszanie kogos do aborcji to juz barbarzynstwo.

Rzadko zdarza sie, że kobieta w XXI w. umiera na skutek powikłań pociążowych... ale kij.

Albo uznajemy, że płód i zygota to nie człowiek i pozwalamy by go zabijano w każdym miesiacu ciazy, albo uznajemy, że jest człowiekiem i nie pozwalamy w żadnej sytuacji, no proste, co tu komplikowac.

Ja i tak bym zakazał, zycie płodu nie obchodzi mnie jakoś wybitnie, aczkolwiek ból dupy lewactwa, feministek itd. sprawiłby mi ogromną satysfakcje. Zresztą na zachodzie aborcja jest dosc dostepna w każdym kraju, my powinnismy sie starać mentalnie i kulturowo trzymać od tej holoty zdala, jedynie ich gospodarke powinnismy sie starac dogonic, nic wiecej.

Aspirhino - 2015-09-15, 08:24

Czyli otwarcie przyznałeś, że celem twojego zakazu jest zwykłe zwiększenie cierpienia na świecie.
No fajnie.
Ja czekam, aż rząd podniesie PIT, żeby zobaczyć ból dupy neoliberałów...*

*żartuję, ale to taka analogia.

Catacombe - 2015-09-15, 15:41

Ja proponuje zaostrzyć kary. Karać za każde przewinienie karą śmierci, albo w ogóle.
macbed - 2015-09-15, 15:42

Kiedy w końcu wejdą te modyfikacje z ignorowaniem działów... Z miesiąc już czekamy

Dawidiusz92 - 2015-09-15, 16:41

WojtekVanHelsing napisał/a:
że płód i zygota to nie człowiek

Bo zygota nie jest jeszcze człowiekiem, a płód dopiero w 3 miesiącu ZACZYNA przypominać człowieka i dopiero wtedy zaczyna działać układ nerwowy.

Mormegil - 2015-09-15, 16:45

To zależy też od tego, którą definicję człowieka przyjmiemy za właściwą.