To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Zmarła właścicielka marki BMW.

bartek82r - 2015-08-07, 14:07
Temat postu: Zmarła właścicielka marki BMW.
W poniedziałek wieczorem, w swoim domu w Bad Homburg niedaleko Frankfurtu, zmarła Johanna Quandt - głowa rodziny posiadającej największe udziały w BMW i 11. najbogatsza kobieta na świecie. Jak doszła do takiej pozycji?

Johanna Quand była trzecią żoną przemysłowca Herbert’a Quandt’a, któremu przypisuje się uratowanie BMW przed upadkiem zaraz po II Wojnie Światowej. Joanna w latach pięćdziesiątych pełniła funkcję sekretarki Herberta w jego biurze i ostatecznie stała się jego asystentką. Para wzięła ślub w 1960 roku, po drugim rozwodzie Quandt’a.

Po śmierci męża w 1982 roku Joanna odziedziczyła duże udziały w BMW. W radzie nadzorczej firmy zasiada obecnie dwójka jej dzieci: Syn Stefan Quandt (kontroluje 17,4 proc. udziałów) i córka Susanne Klatten (12,5 proc.) Łącznie rodzina posiada aż 46,8 proc. udziałów w niemieckiej marce. Po śmierci Joanny udziały zostaną rozdzielone pomiędzy dzieci.

Herbert Quandt zawdzięczał swoją fortunę ojcu, którego firma w czasie I Wojny Światowej dostarczała mundury dla niemieckiej armii. Już w czasie II Wojny Światowej Herbert zasiadał w radzie nadzorczej firmy AFA przekształconej później w VARTA AG. W 1954 roku, gdy zmarł ojciec Herberta - Gunter, rodzina Quandt’ów była właścicielem konglomeratu przeszło 200 przedsiębiorstw.

W 1959 roku Herbert zapisał się na dobre w historii BMW. Firma była wówczas na skraju bankructwa - trwały ostatnie uzgodnienia dotyczące sprzedaży pakietu większościowego koncernowi Daimler-Benz. Po protestach związków zawodowych, niemalże "w ostatniej chwili" Herbert sprzeciwił się takiemu rozwiązaniu i - ryzykując wiele ze swojego majątku - wykupił 50 proc. udziałów w BMW uzyskując w firmie władzę niemalże absolutną.

Źródło

KicerK - 2015-08-07, 14:10

o lol
brzozik70043704352251515 - 2015-08-07, 14:16

Johanna Quandt ze swoimi dziećmi - Stefan Quandtem i Susanne Klatten

te dzieci to chyba adoptowała

bartek82r - 2015-08-07, 14:18

Cytat:
Zaczynała od sekretarki. Przejęła firmę
:brwi:
Love178 - 2015-08-07, 14:25

brzozik70043704352251515 napisał/a:
Johanna Quandt ze swoimi dziećmi - Stefan Quandtem i Susanne Klatten

Obrazek

te dzieci to chyba adoptowała

:???:
Przecież cała trójka jest nawet do siebie podobna z twarzy

Dawidiusz92 - 2015-08-07, 14:35

bartek82r, robio ludzie karierę. :D

No cóż, na pewno tragedia dla najbliższej rodziny. Reszta świata zapewne Bardzo Ma Wyjebane (BMW :troll: ) w to co się stało. Nie wiem jak to wpłynie na giełdy itp. Ja jestem fanem marki, więc mam nadzieję tylko, że dalej będą produkować takie auta albo lepsze. ;)