Ciekawostki ze świata i kraju - Portret Władimira Putina wykonany z łusek po nabojach
bartek82r - 2015-08-05, 10:22 Temat postu: Portret Władimira Putina wykonany z łusek po nabojach W nietypowy sposób ukraińska artystka postanowiła przedstawić losy ludzi, którzy zginęli w wyniku walk zbrojnych na wschodzie Ukrainy. Daria Marchenko stworzyła dwumetrowy portret prezydenta Władimira Putina, który został wykonany z pięciu tysięcy pustych łusek po nabojach, odnalezionych na froncie walk we wschodniej części Ukrainy.
Jak twierdzi autorka "portret przez nią wykonany to pewna symbolika wydarzeń, do jakich doszło w jej kraju. Każda łuska ma oznaczać ludzkie życie, które zostało brutalnie zakończone przez jarzmo wojny".
- Dla mnie twarz Władimira Putina to jest twarz wojny. To jego rozkazy i kłamstwa doprowadziły do wybuchu konfliktu. Za pomocą tego obrazu chcę również ukazać znaczenie ludzkiego życia. W moim odczuciu wojna to przede wszystkim ludzkie istnienie - tłumaczy.
Obraz został zatytułowany "Twarz wojny" zostanie zaprezentowany razem z książką, która opowiada osobiste historie sześciu osób, które wzięły udział w jej projekcie oraz ludzi, którzy pomagali jej zbierać puste łuski po nabojach.
ŹRÓDŁO
macbed - 2015-08-05, 10:38
Nagłośnić, docenić, zapomnieć
WojtekVanHelsing - 2015-08-05, 11:02 Temat postu: Re: Portret Władimira Putina wykonany z łusek po nabojach
bartek82r napisał/a: |
- Dla mnie twarz Władimira Putina to jest twarz wojny. To jego rozkazy i kłamstwa doprowadziły do wybuchu konfliktu. |
To Wladimir Putin obalił Wiktora Janukowycza, to Władimir Putin próbował odebrać Krymowi autonomie, to Władimir Putin prowadzil ukrainizacje ludnosci wschodniej Ukrainy, to Wladimir Putin robi bohaterów z Ukrainskich zbrodniarzy, to Władimir Putin ostrzeliwał i przestal wyplacac emerytury ludnosci Ukrainy wschodniej co faktycznie zacheciło tamtejszą ludność do wierności dla rządu w Kijowie (ktorego prawie nikt na wschodzie nie popierał)... To dzieki Putinowi Ukraina jest tak biedna, w koncu to, że Rosja sprzedawała im wszystko taniej i oferowała pomoc w każdej dziedzinie pogarszało sytuacje ekonomiczną tego kraju...
Absurd.
widzu - 2015-08-05, 12:02
To Władimir Putin pisze komentarze z konta Wojtka.
WojtekVanHelsing - 2015-08-05, 12:44
widzu, Polacy jak mało kto powinni wiedziec co oznacza niszczenie ich kultury i odbieranie im wolnosci, z z tym, ze Polakom odebrano autonomie po głupim powstaniu listopadowym, Krym miał autonomie i postanowiono ja odebrac od tak... zrobic z niego zwykly obwod Ukrainski.. Natomiast Wladimir Putin nie tyle utrzymal tam jezyk Rosyjski co wprowadzil jako jezyki pomocnicze jezyk Ukrainski i Krymskotatarski.
Ci ludzie walcza o swoją wolność i życie, owszem, Putin ma gdzies ich wolnosc i chce pokazac, że Rosja wiele znaczy, ale kraje zachodnie równeiz maja gdzies Ukraine i chca tylko by Rosja stracila tam wplywy, my zamiast ludzi którzy walczą o swoją wolność, na na rdzennych terenach Rosyjskich (Donbas..) popieramy rezim który ze zbrodniarzy robi bohaterów.
widzu - 2015-08-05, 12:53
|
|
|