To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Ciekawe kiedy Elżbieta II sie przekręci

WojtekVanHelsing - 2015-05-04, 00:08
Temat postu: Ciekawe kiedy Elżbieta II sie przekręci
Monarcha UK może

-Rozporządzać armia jak mu się podoba, to naczelny dowódca armii
-Wypowiadać wojne komu chce i kiedy chce, parlament może mu podskoczyć
-Może zwołać i rozwiązac parlament
-Może nie podpisać ustawy, wiec de facto ma prawo veta, to, że ktos moze przeglosować ustawe de iure nie ma najmniejszego znaczenia
-Posiada prawo łaski
-MIanuje oficerow wojskowych
-MIanuje najwyzszych urzedników panstwowych, w tym członków rządów
-Wydaje paszportu
-Przyjmuje dyplomatów
-De iure to wladza wykonawcza

Brakuje tu tylko inicjatywy ustawodawczej (ktora jest jedna z najwazniejszych)

Cóż, jakby monarcha UK chcicla to mógł zamrozic demokracje... z niewiadomych mi przyczyn tego nie robi...

Ogółem kilku monarchów UK pod rząd to cioty które nie chcą władzy.

Zastanawia mnie, czy jej nastepca okaże sie przywódcą z jajami, Windsorowie wywodzą sie od NIemców, niespecjalnie mnie dziwi ich bierność na państwo, ale wladza normalnych ludzi kręci.

widzu - 2015-05-04, 07:09

RudaMaupa - 2015-05-08, 12:48

WojtekVanHelsing napisał/a:
Cóż, jakby monarcha UK chcicla to mógł zamrozic demokracje... z niewiadomych mi przyczyn tego nie robi...

Ogółem kilku monarchów UK pod rząd to cioty które nie chcą władzy.

Zastanawia mnie, czy jej nastepca okaże sie przywódcą z jajami, Windsorowie wywodzą sie od NIemców, niespecjalnie mnie dziwi ich bierność na państwo, ale wladza normalnych ludzi kręci.

Posiadanie jaj to nie jest rwanie się do władzy za wszelką cenę. Dobry władca wie, kiedy powinien się wtrącać, a kiedy zostawić rządy ludziom, którzy się na tym znają.

Mnie to imponuje. Królowa Elżbieta mi imponuje. Ich styl, elegancja, klasa w każdym calu. Myślę, że głównie dlatego utrzymała się monarchia - kraj idzie z duchem czasu, a jednak tradycja ma podstawy, by istnieć.

Pałac Królewski to klasa sama w sobie. Służba w czapkach a la włosy Marge Simpson to honor najwyższy. Zauważyłeś, że naród brytyjski kocha swoją królową? Że gotowi za nią w ogień skoczyć, że żyją nią?

To do tego trzeba mieć jaja... Nie każdy umie nie korzystać ze swoich przywilejów w imię wyższych celów.

Sam tytuł tematu jest ohydny i napawa mnie wstrętem. Rolą królowej jest być przy poddanych i roztaczać nad nimi choćby pozorną opiekę... A ona to robi. I robi to świetnie. God save the Qeen!

WojtekVanHelsing - 2015-05-08, 15:39

RudaMaupa, Nigdy nie powinien zostawić ludziom rządów, aczkolwiek nawet jak masz racje to Elzbieta zgodzila sie na wprowadzenie idiotycznych ustaw itd.

Mnie ta smieszna staruszka nie imponuje, zas monarchia to nie tylko styl i elegancja, to celebryci. Habsburgowie, Romanowowie, Burbonowie Hohenzollernowie itd. to były rody monarchow z prawdziwego zdarzenia, mieli klase ale mieli tez władze i jaja... no nie, Burbonowie mieli klase i jaja ale ihc rządy wszedzie konczyly sie do dupy, wiec do nich podejde sceptycznie.

Polska nie posiada najpiekniejszych pałaców w Europie, aczkolwiek nie powiedziałbym by Pałac Buckingham był jakos specjalnie wybitne, Wersal, Pałac Zimowy, Carskie Siolo, Peterhof i ten Palac w Wiedniu ktorego nazwy nie pamietam - To są Pałace... Swoja drogą jak chcesz zobaczyc jeszcze lepsze to zawsze mozemy zrobic rewolucje, jak ogłosze sie Cesarzem to wybuduje najwiekszy pałac swiata w Warszawie.

Jak ktos nie umie to nie powinien, ona podpisze każdą ustawę.

Dla dobra UK lepiej było by jakby abdykowała na rzecz ludzi kompetentnych, Karol Tomasz Habsburg byłby duzo lepszym władcą UK.

Tego bym nie powiedział to, że jest na waznych uroczystosciach nie zmienia tego, że nic nie robi, mimo, że cos tam może, to samo w Danii itd. tylko w Liechtensteinie monarcha (ktory moze znacznie wiecej niz we wszystkich innych panstwach Europy) cos robi.

Elzbieta II:

1. Zgodziła sie na wstapienie do UE
2. Zgodziła się na podpisanie pakietu klimatycznego
3. Zgodzila sie na podwyższanie podatków i wprowadzanie nowych
4. Zgodziła się na podpisanie traktatu lizbońskiego (sama go podpisala)
5. Zgodziła sie na zniesienie kary śmierci

Ona jest szkodliwa dla UK.

RudaMaupa - 2015-05-13, 12:39

Jej rodacy nadal ją kochają, więc widocznie trafnie odczytuje potrzeby swoich poddanych. W gruncie rzeczy to ważniejsze niż opinia polskiego młodzieńca na forum, o którym UK nawet nie ma pojęcia (poza kilkoma wyjątkami).

Inna sprawa, że imponuje mi sposób, w jaki UK jest częścią UE - czerpie, ale nadal zachowuje suwerenność. Swego czasu było to konieczne moim zdaniem, choć za młoda byłam, by rzeczywiście zrozumieć sytuację geopolityczną przed kilkunastu laty.

Królowa brytyjska jest ikoną, która jednoczy Brytyjczyków mocniej niż jakiekolwiek prawa. Jej abdykacja mogłaby zniszczyć równowagę na wyspach.

Chyba nie zrozumiałeś, co miałam na myśli mówiąc o pałacu. Powtórzę - klasa to nie władza i przepych.

Chciałabym, by wypowiedzieli się tutaj Zak, R - y lub Brzozik, oni najlepiej zresztą będą wiedzieć, czy królowa to przestarzałe stanowisko, czy jednak jest potrzebna poddanym.

WojtekVanHelsing - 2015-05-13, 13:34

Moze i tak, ale jak nie rządzi to nawet nie jest prawdziwa monarcha... Fakt faktem Elzbieta II ma to do Siebie, że ugiełą sie pare razy pod potrzeba ludu.

Europejska wsponota wegla i stali nie była jakos skrajnie zla, twor powstaly w 1993 r. był zły, twor powstaly przy podpisaniu traktatu z lizbony jest skrajnie zly, powinna nie zgodzic sie na podpisanie tego smiesznego dokumentu.

Istnieje male prawdopodobienstwo, ze przezyje nastepne 10 lat :)

Oczywiscie jest potrzebna i to bardzo, ale z realna wladza.

V - r - 2015-05-13, 13:42

O, tego tematu jeszcze nie zignorowałem.
icywind - 2020-05-30, 00:33

I dalej żyje, jebana xD
Love178 - 2020-05-30, 04:39

Ba, prowadziła w tym roku samochód
Lilith - 2020-05-30, 14:52

Tymczasem seniorzy w Polsce: https://tvn24.pl/tvnwarszawa/ulice/kolizja-fiata-uno-za-kolkiem-104-latek-252125