Archiwum - Chcą pogrzebać czołg Sherman Firefly
decp - 2014-12-25, 20:18 Temat postu: Chcą pogrzebać czołg Sherman Firefly
W nowo powstającym w Gdańsku Muzeum II Wojny Światowej ma być pogrzebany unikat w skali kraju, w pełni sprawny czołg Sherman Firefly. Jest (a raczej była to) to Brytyjska wersja czołgu M4 Sherman, który to służył jeszcze długie lata po II WŚ.
Nie no, same niezłe "niusy" pod koniec roku :v
http://wizjerczolgisty.pl...ywcem-shermana/
JankielKindybalista85 - 2014-12-25, 20:37
Jak to pogrzebany? Ale na Powązkach czy jak czy co? I niby dlaczego? Zajebisty jest, niech sobie stoi!
decp - 2014-12-25, 20:42
prawilni wyborcy pewnie chcą z tego zrobić stałą ekspozycje. Jest to jeden z dwóch takich w pełni sprawnych czołgów, ponad pół roku zajęło doprowadzenia go do takiego stanu, a oni chcą go zakopać. No rzesz kurwa mać.
JankielKindybalista85 - 2014-12-25, 20:44
Ej, pogieło typów. Jeśli toto jeździ to jest zbrodnią zakopywanie go! Nie moze być stałą ekspozycją zaparkowany? Koniecznie trzeba go zakopać w ziemi? Jaką ma to wartość historyczną? CZy czołgi wynaleziono po to zeby je potem wkopywac w ziemię czy co? Bo nie rozumiem w ogóle idei zakopywania.
decp - 2014-12-25, 20:55
Ja też. Ja rozumiałbym, gdyby nic nie dałoby się z tym zrobić.
A wartość historyczną ma ogromną. Nie wiele taki czołgów zostało. A to właśnie one, w czasie wojny, miały łatwiej na polu bitwy w porównaniu ze zwykłymi Shermanami. Ich dłuższa lufa, robiła swoje.
Antlion - 2014-12-25, 22:22
Po co w ogóle zakopywać czołgi? Czy ktoś widzi w tym jakikolwiek sens?
Moris299 - 2014-12-27, 21:13
Niech mi go dadzą jak go nie chcą
decp - 2014-12-27, 21:32
ja bym nim straszył sąsiadów. No i oczywiście zarabiał na entuzjastach i dzieciach, co by chciały pojeździć czy dotknąć.
icywind - 2014-12-27, 21:38
Niech go jeszcze wyruchają fetyszyści jebani. Chowa to się ludzi, ewentualnie zwierzęta. Na złom to już lepiej oddać zamiast marnować tyle materiałów na głupoty.
[ Dodano: 2014-12-27, 21:41 ]
Antlion napisał/a: | Po co w ogóle zakopywać czołgi? Czy ktoś widzi w tym jakikolwiek sens? |
Zgodnie ze starym powiedzeniem "jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" doszukuje się tego kto może na tym zarobić i mam teorię, że skoro pogrzeb to muszą księży zaprosić i zabulić im pieniądze! Wszystko to spiseg kościoła
Antlion - 2014-12-28, 11:54
Ale serio, na co komukolwiek takie marnotrawstwo? Czołg jeździ i jest dobrze. Po co go zakopywać? Za dużo takich, czy co? Nie można było chociaż postawić w muzeum, żeby mogli go podziwiać ludzie, a nie robaki żyjące w ziemi?
icywind - 2014-12-28, 12:17
Antlion napisał/a: | Ale serio, na co komukolwiek takie marnotrawstwo? |
NIE WIEM
decp - 2014-12-28, 22:38
Antlion napisał/a: | Ale serio, na co komukolwiek takie marnotrawstwo? Czołg jeździ i jest dobrze. Po co go zakopywać? Za dużo takich, czy co? Nie można było chociaż postawić w muzeum, żeby mogli go podziwiać ludzie, a nie robaki żyjące w ziemi? |
No właśnie chodzi o to że chcą z tego zrobić stałą ekspozycję, co jest głupotą.
I teraz powtarzasz ich błąd. Nie po to pracowali nad nim lata żeby teraz go niszczyć :v
|
|
|