Archiwum - Sterowniki do karty
RudaMaupa - 2014-06-09, 21:54 Temat postu: Sterowniki do karty Mam problem z poprawnymi ustawieniami karty Radeon 8500M. I teraz myślę, że to kwestia źle pobranych sterowników. Ktoś się orientuje, czy powinnam ściągać ze strony producenta laptopa, AMD czy radeona? Bo cały czas mi błąd wyskakuje i skubaniec uruchamia się (podobno) tylko przy grach. Do tego mam wrażenie, że wchodzi w konflikt z kartą intela, ale może mi się wydawać, ponieważ się kompletnie nie znam i nie mam pojęcia, co z tym począć...
I jeszcze coś: czy naprawdę muszę wszystkie sterowniki do kart odinstalować, przeinstalować system i na nowo się bawić z ustawieniami, żeby to dziadostwo zaczęło działać poprawnie z nowymi sterownikami? Bo gdzieś to wyczytałam, a to sporo zabawy jest...
Aha, no właśnie... laptop to Lenovo G500, a system Winsows 8. To chyba jest istotne.
Moris299 - 2014-06-09, 22:48
Adijos - 2014-06-09, 22:48
Winda ilu bitowa?
http://support.amd.com/en-us/download
1. Notebook Graphics
2.Radeon HD Series
3. Radeon HD8xxxM
4. Wybierz system
Tego autodetecta nie bierz, bo on nie obsługuje jeszcze ósmej serii
RudaMaupa - 2014-06-10, 07:03
Dzięki! Będę testować po pracy. Tak właśnie myślałam, że coś ktoś będzie wiedział
RudaMaupa - 2014-06-10, 19:15
No i dalej mi się dziod nie przełącza... Wciąż korzysta ze zintegrowanej grafiki, a ja jestem debilem komputerowym i nie wiem, jak to zmienić.
Adijos - 2014-06-10, 19:18
Cytat: | No i dalej mi się dziod nie przełącza... Wciąż korzysta ze zintegrowanej grafiki, a ja jestem debilem komputerowym i nie wiem, jak to zmienić. |
Dobra dobra. Masz dobre sterowniki, po prostu masz tak ustawione, że kiedy nie ma potrzeby to nie korzysta z dedykowanej grafiki, więc wszystko gra. O to chodzi. Jeśli masz integre to po prostu Twój laptop wykorzystuje ją do słabszych zadań, a dedyka do gier. Wszystko się zgadza.
RudaMaupa - 2014-06-10, 19:27
Niby się zgadza, ale jak uruchamiam TombRaider, mogę wybrać tylko kartę intela, a gdy wyświetlam monitoring zużycia czegośtam w trakcie grania (jakieś forum podpowiedziało HWMonitor), to również pokazuje tylko i wyłącznie intela... Może jestem debilem, ale poza wyświetlaniem urządzeń w kompie nie ma nigdzie śladu po radeonie. Nawet jak powinien być. Czy mogę realnie sprawdzić, że on tam jest gdy gram w inny sposób? Bo trochę w to nie wierzę...
Wątpić jest rzeczą ludzką w końcu A czuję się trochę tak, jakbym dostała niewidzialnego konia na biegunach i nie wiem, gdzie on jest
Adijos - 2014-06-10, 20:20
Zobacz to co Ci napisałem na PW+ zobacz ustawienia jak już będziesz po wyborze karty czy możesz zmienić.
Davos - 2014-06-10, 21:08
Hm, pamiętam że jak kilka lat temu instalowałem sterowniki do któregoś Radeona, to coś tam się schrzaniło i musiałem na chwilę wrócić do zintegrowanej karty. Wtedy ustawiłem to w Biosie. A potem ponownie wróciłem do Radeona. Może tu tkwi problem? Komp widzi dwie karty i nie wie, którą z nich ma traktować jako główną? Chociaż ja to robiłem na pececie, nie wiem czy na laptopach jest tak samo.
RudaMaupa - 2014-06-10, 21:27
No i tu się pojawia problem. Mam W8, a tutaj dostęp do biosa nie jest taki oczywisty. No i rzecz jasna nie mogę się do niego dostać nawet tam, gdzie powinno to być możliwe. Do tego chyba w ogóle coś mi się spieprzyło, bo nawet 8.1 nie chce się zainstalować. Mam przeczucie, że w weekend jednak naprawdę zrobię mu formata i zacznę jeszcze raz.
Aha, jeszcze w ogóle jest taki problem: w menedżerze urządzeń karta radeona jest i niby działa, ale tak jakby zupełnie osobno od kompa. Jeśli wiesz, jak w nowym windowsie sprawdzić, czy chociaż w ogóle lapek go widzi jako dostępną kartę (bo sama jestem ciekawa) , to proszę o info.
Próbowałam wyłączyć kartę zintegrowaną. Wyskoczyło mi info o błędzie w radeonie. Problem w sumie mam od początku, czyli już ze 3m-ce, a do tej pory nic nie jesteśmy w stanie wymyślić. Cały czas wygląda to tak, jakby karta była wykrywalna, ale niedostępna. Przy głębszym grzebaniu w ustawieniach i aktualizacjach, wyskakuje błąd w OBU kartach... Po prostu ręce opadają, a przecież to powinno działać i już
[ Dodano: 2014-06-10, 21:29 ]
Dodam jeszcze, że dzieje się tak wciąż, mimo bawienia się z wybieraniem sterowników itd. Być może faktycznie coś jest nieustawione w biosie, ale, do ciężkiego licha, nie wiem jak się tam dostać. A nie chcę wracać do windows7... Problem oczywiście może tkwić w tym, że jestem laikiem, ale po prostu nie bardzo wiem nawet, jak to ugryźć inaczej niż do tej pory.
Davos - 2014-06-10, 21:31
Ja nadal używam starego, wysłużonego XP więc w kwestii nowych Windowsów Tobie niestety nie pomogę
Ale Adijos, Moris i Icy znają się dobrze na systemach, może oni coś jeszcze wymyślą.
RudaMaupa - 2014-06-10, 21:35
No cóż, jeśli to możliwe, chciałabym zostać przy w8, bo całkiem mi kafelki odpowiadają. Mój też ma, również lenovo, również dwie karty, a mu śmiga... Nawet w przeglądarkach. U mnie się z tym męczył sporo i niestety nic nie wymyślił. Także chłopaki, ratunku! Nawet jeśli forum sensowne znacie, gdzie mogę rzucić zapytaniem, to będę wdzięczna...
Adijos - 2014-06-10, 21:55
RudaMaupa napisał/a: | Także chłopaki, ratunku! Nawet jeśli forum sensowne znacie, gdzie mogę rzucić zapytaniem, to będę wdzięczna... |
pcformat.pl benchmark.pl elektroda.pl Ale polecam benchmarka, bo tam ludzie ogarnięci.
icywind - 2014-06-10, 23:01
Davos napisał/a: | Ale Adijos, Moris i Icy znają się dobrze na systemach, może oni coś jeszcze wymyślą. |
Ja tylko na Linuksowych
|
|
|