Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Składam kompa
Autor Wiadomość
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-01, 20:54   

Mistress9 napisał/a:
grafika: MSI GTX 1060 Gaming X 6GB DDR5


pewnie zostanę shejtowany ale jeśli chodzi o grafikę to akurat w tym przypadku #czerwonejestlepsze

https://www.youtube.com/watch?v=OVjVJzDpqsw
https://www.youtube.com/watch?v=vMYoZzOl0fw

[ Dodano: 2017-03-01, 21:00 ]
Mistress9 napisał/a:


RAM: HyperX Fury Black DDR4 2x8GB 2133MHz CL14

zamiast tego polecam:
https://www.morele.net/pa...-16gdc-1048930/

mają ciut wyższy CAS Latency ale bardzo mała różnica, zerowy wpływ na wydajność a:
-Goodram to Polska firma należąca do Wilk Electronics z Fabrykami w Polsce
-Wieczysta gwarancja
-Od zawsze kupuję Goodramy i od zawsze zajebiste
_________________
 
 
Mistress9 
Fashion is not an island


Wiek: 26
Dołączyła: 06 Sty 2015
Posty: 2704
Skąd: Rzeszów

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-01, 21:01   

No nie wydaje mi się, mam 1070 w tym kompie i zajebiście to działa. Kolega gamer miał Radeona i wymienił na 1060 - mówi, że o wiele lepiej i nagle mu w pokoju się ochłodziło xDD (w sensie, że już tak nie grzeje).

[ Dodano: 2017-03-01, 21:01 ]
co do RAM oczywiście można sobie złożyć inne, ja podaję takie, jakie mam w kompie :D
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-01, 21:08   

Mistress9 napisał/a:

monitor: AOC G2460VQ6 24" FullHD


Obsługuje Freesync. Jeśli zdecydujesz się na kartę od AMD to zyskasz trochę na płynności i pozbędziesz się wszelkich niepożądanych artefaktów takich jak stuttering czy tearing. Bardzo dobrze to działa. W przeciwieństwie do g-synca gdzie monitory kosztują 2x tyle najtańsze bo trzeba płacić za licenję dla Nvidii xDDDDD

[ Dodano: 2017-03-01, 21:09 ]
Mistress9 napisał/a:
mam 1070 w tym kompie
ale w jakim? chyba zgubiłem wątek

[ Dodano: 2017-03-01, 21:10 ]
Mistress9 napisał/a:
Radeona

model? pewnie przeszedł z jakiegoś 270 albo innego przestarzałego to nic dziwnego, że zyskał na wydajności xD
_________________
 
 
Mistress9 
Fashion is not an island


Wiek: 26
Dołączyła: 06 Sty 2015
Posty: 2704
Skąd: Rzeszów

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-01, 21:14   

No w tym kompie mojego chłopaka, bo właściwie to jest jakby nasz, no nieważne.

Nie wiem jakiego miał Radeona, też jakiś gamingowy no :roll:
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-01, 21:24   

Mistress9 napisał/a:
Nie wiem jakiego miał Radeona


więc

Mistress9 napisał/a:
Kolega gamer miał Radeona i wymienił na 1060 - mówi, że o wiele lepiej


to porównanie nie ma sensu. To tak jakbym powiedział, że Fordy są do dupy bo przesiadłem się z 20 letniego forda do nowego Audi i wszystko jest w nim lepsze ;)
To jest logiczne, że przesiadając się na nowszy sprzęt otrzymamy lepszą wydajność i niższe TDP. Najnowsze architektury mają odpowiednio dla AMD i Nvidii 14nm oraz 16nm, więc siłą rzeczy musi być niższy pobór energii niż w starych 28nm lub może nawet 40nm.

[ Dodano: 2017-03-01, 21:25 ]
Mistress9 napisał/a:
No w tym kompie mojego chłopaka, bo właściwie to jest jakby nasz, no nieważne.


ok teraz rozumiem :-D
_________________
 
 
Mistress9 
Fashion is not an island


Wiek: 26
Dołączyła: 06 Sty 2015
Posty: 2704
Skąd: Rzeszów

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 11:49   

Specjalnie dla Ciebie Moris dowiedziałam się, jaką miał kartę: Radeon Hd 7950

[ Dodano: 2017-03-02, 11:56 ]
Jeszcze komentarz jego:

Cytat:
Ogólnie nie są dla entuzjastów, radeony są dobre jak nie masz hajsu
Albo chcesz smażyć jajka na swoim kompie


:haha:
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 13:56   

HD 7950 to nie jest zła karta ale ma już swoje lata, tak jak mówiłem nie ma w tym nic dziwnego, że nowa karta jest lepsza pod każdym względem.

Głupie gadanie, jakoś wpadki z grzejącymi się GeForceami nie są tak rozpowiadane xD
Nie będę się kłócił tutaj co jest lepsze, amd czy nvidia
_________________
 
 
macbed
Überszlachta


Wiek: N/A
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 17990

Medale: 25 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 16:49   

Mistress9 napisał/a:
Ja miałam składać kompa, za ok. 4k właśnie. Parametry w sumie takie same jak w kompie mojego chłopaka, z tym, że słabsza grafika i procesor (jego komp był za 6k), inny zasilacz.

Oto parametry:
grafika: MSI GTX 1060 Gaming X 6GB DDR5
płyta: MSI B150M MORTAR
RAM: HyperX Fury Black DDR4 2x8GB 2133MHz CL14
procesor: IntelCore i5 6500
zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W (ale może być inny)
dyski: Toshiba 1TB, SanDisk SSD+ 240GB
monitor: AOC G2460VQ6 24" FullHD


Ale jak wiadomo ostatecznie kupiłam lapka i nie żałuję :PP Lenovo IdeaPad Y700 16GB RAM, i7 6700HQ, GTX 960m, jeszcze świecąca klawiatura :brwi:

Ale będą wchodzić nowe procesory, podobno dużo tańsze od Intela, a tak samo wydajne (jeśli nie bardziej). Trzeba się temu przyjrzeć, jakieś testy posprawdzać. Chodzi o AMD Ryzen.

Wlaśnie mialem dylemat miedzy Y700-17 a takim pecetem, ale chyba sie zdecyduje na PC :PP

[ Dodano: 2017-03-02, 16:51 ]
o ile nie będe musial czekac pol roku az cos potanieje ://
_________________
Ostatnio zmieniony przez macbed 2017-03-02, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 17:55   

Cóż benchmarki pokazują jednoznacznie - nowe procesory AMD Ryzen faktycznie są bardzo dobre. Wygrywają z dwukrotnie droższą i7 5960x. Wygląda więc, że to procesory bezapelacyjnie idealne do pracy z dużymi obliczeniami (renderowanie, konwertowanie, operacje w programach graficznych itp).
dodałem ceny procesorów żebyście mieli porównanie ;)


więcej=lepiej



mniej=lepiej



mniej=lepiej



Nie będę wrzucał wykresów z gier bo nie ma to żadnego sensu, w jednej wygrywa a w drugiej przegrywa. Wyniki są bardzo zróżnicowane.

Szczególnie dobre wyniki AMD Ryzen osiąga w grach które korzystają z silników który dobrze radzi sobie z obsługą wielu rdzeni. Nie jest zaskoczeniem też, że AMD.

[ Dodano: 2017-03-02, 18:09 ]
a i jeszcze adnotacja

Cytat:
Nowe BIOsy wychodzą codziennie, pewnie z czasem konieczna będzie aktualizacja wyników. Zwłaszcza, że niektórzy developerzy chcą wypuścić patche optymalizacyjne do gier pod Ryzena (jak będzie w rzeczywistości, to zobaczymy).
_________________
Ostatnio zmieniony przez Moris299 2017-03-02, 17:58, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
Marcin55522 
Loża Szyderców


Wiek: PNE
Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 3511
Skąd: Jestem?

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 18:34   

A co dają aktualizacje biosa?
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-02, 20:53   

W tym przypadku autor odwołuje się do aktualizacji płyty pod AM4 dla Ryzenów, ledwo po premierze więc we większości to poprawki które muszą działać na niskim poziomie, głównie pewnie jakieś poprawki błędów, że np. w jakichś sytuacjach BSOD wyskakuje przy jakiejś nieprzewidzianej przez producenta konfiguracji sprzętowej ale w niektórych przypadkach mogą poprawić wydajność procesora lub dodać jego obsługę.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Moris299 2017-03-02, 20:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Adijos 
jest tu


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 4806
Skąd: P./B.

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-05, 14:23   

Jak chcecie tańsze podzespoły to kupujcie na amazon.de
I tak idzie z magazynów w PL, ale części tańsze.

Jebany złodziejski kraj.
_________________
Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
 
 
Mistress9 
Fashion is not an island


Wiek: 26
Dołączyła: 06 Sty 2015
Posty: 2704
Skąd: Rzeszów

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-05, 23:51   

Ryzeny jak się okazało to gówno jeśli chodzi o gry
_________________
 
 
Adijos 
jest tu


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 4806
Skąd: P./B.

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-12, 12:26   

Ale wydajne w renderze
_________________
Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
 
 
macbed
Überszlachta


Wiek: N/A
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 17990

Medale: 25 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-14, 22:28   

https://www.morele.net/inventory/info/kiaOeN/

Wstępny zestaw, jutro jeszcze będę grzebał
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-14, 22:33   

weź pod uwagę, że testy karty które podrzucałeś wcześniej na sb były na 2x mocniejszym procku i7, więc nie ma szans, że osiągniesz takie wyniki jak tam :PP

[ Dodano: 2017-03-14, 22:34 ]
zasilacz bonć cicho, polecam
_________________
 
 
macbed
Überszlachta


Wiek: N/A
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 17990

Medale: 25 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-14, 22:35   

Ale ten jest Skylake wiec chyba zajebisty jak na tę półkę cenową?
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19894
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-03-14, 22:41   

tak jest dobry pod względem przede wszyskim niskiego poboru energii i niewiele wydajniejszy od starszych odpowiedników Intela
_________________
 
 
SlownikOrtograficzny 
Zwykły użytkownik
Be chuju are


Wiek: XXI
Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 3088
Skąd: Nienack, Masaczustets

Medale: 6 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-30, 22:35   

Dobra Morec, powiedz mi czy jest duża przepaść między i5-7600K, a i5-6600K. I analogicznie między 600 i modelem jeden niżej. Bo cenowo w sumie tak samo wychodzo. I czy warto w ogóle kupować z odblokowanym mnożnikiem?
Zależy mi a żeby procek był porządny mocny i jak najdłużej starczył.

[ Dodano: 2017-06-04, 16:26 ]
bumpity bumperton
_________________

Moje myśli to jebni❤cie.🛀
 
 
ZSK 
Junior Admin


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 10557

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2017-06-04, 16:53   

Mi bardzo pomogła ta stronka gdy wybierałem procka http://www.jaki-procesor.pl/intel-core-i5
_________________
I'm boring myself just talking about this.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.122 sekundy. Zapytań do SQL: 34