wyobraźcie sobie co by było
gdyby ludzie tak zamiast "ty pacz, ona umie czarować na stos ją lel"
robili "ty pacz, ona umie czarować, to pewenie Bóg ją nauczył lel, niech se żyje"
Traktowanie każdego słowa w Biblii absolutnie nie ma sensu.
Przez tysiące lat traktowali każde słowo w biblii a nawet traktowali dosłownie
[ Dodano: 2015-08-27, 16:17 ]
Jaką wielką metaforę miał na myśli poeta piszący nakaz zamordowania swoich dzieci i wiele absurdów? Biblia była pisana dosłownie i była traktowana dosłownie bo była pisana przez niecywilizowanych dziadów. Teraz sobie kościółek wymyślił, że wszystko jest metaforą a bilblia to książka miłości.
Politeistyczne też jakimś cudem nie są ale biją monoteistyczne o głowę. "Ty masz swoich bogów, ja mam swoich. Ja pójdę na pola Elizejskie, ty do Walhalli. Spoko"
Politeistyczne służyły przede wszystkim zrozumieniu świata i "pogodzeniu" się z nim (stąd na przykład ofiary). Chociaż pewne elementy manipulacyjne też tam były. Dlaczego na przykład wojownicy nordyccy szli do krainy największej szczęśliwości tylko wtedy, gdy zginęli w boju? A po to, by byli nieustraszeni, groźni, niepokonani, którzy śmierci plują w twarz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum