Niezbyt lubię hymn polski, jest zbyt podniosły i mówi o wojnach i wrogach polski a to nie jest aktualne na dzisiejsze czasy i jako, że jestem przeciwnikiem wszelkich wojen mi się nie podoba. Hymn UE jest zdecydowanie bardziej wesoły i melodyjny. O reszcie trudno mi sie wypowiadać bo niezbyt znam inne hymny
icywind, Hymn Polski na tle innch hymnów (poza Ruskim) jest przeciez najlepszy...
Problem w tym, ze nawoluje do Napoleona czyli takiego starego Hitlera który nas wydymal, nawoluje do odzyskania niepodleglosci przez Dabrowskiego a to jzu w teorii mmy...
Najlepsza byla by zdecydowanie rota, jest najpowazniejsza i najmezniejsza
Wszystko jest naturalne, Niemcy itp. to naturalny wróg panstwa Polskiego,
Hymn UE jest ładny.... hymn ZSRR tez... Komuchy maja to do siebie, ze lubia fajne piosenki.
No i to:
http://www.youtube.com/watch?v=NOGdq1MdJ-U
Nieważne że ZSRR. To jest moc! To jest potęga! To się niesie! To porywa! Wzorcowy hymn! Takie właśnie powinny być! Nieść. Jak się tego słucha to ma się ochotę krzyknąć "Urrraaa!" i iść gwałcić Berlin!
icywind napisał/a:
Niezbyt lubię hymn polski, jest zbyt podniosły i mówi o wojnach i wrogach polski a to nie jest aktualne na dzisiejsze czasy i jako, że jestem przeciwnikiem wszelkich wojen mi się nie podoba. Hymn UE jest zdecydowanie bardziej wesoły i melodyjny. O reszcie trudno mi sie wypowiadać bo niezbyt znam inne hymny
Co Ty mi tu Panie za farmazony opowiadasz? A "Marsylianka" jest aktualna? A Hymn Niemiec jest aktualny? Wywalili tylko ten fragment o "Wielkich Niemcach od Mozeli po Kłajpedę" i dobrze jest. Nie wiem czy jest jakieś państwo, które ma "aktualny" hymn. I co to w ogóle znaczy?
A Hymn UE to finał IX Symfonii Beethovena do tekstu "Ody do radości" Schillera. To jaki ma być jak nie wesoły i melodyjny?
Inna sprawa że mi się "Mazurek Dąbrowskiego" tez nie podoba. Takie popierdywanie to jest dla mnie. Sflaczałe muzycznie i dziwaczne w warstwie tekstowej. A hymn powinien mieć pier.dolnięcie! Jak ten ZSRR. Pod tym względem dużo lepiej sprawdziłaby się "Rota". Tekst archaiczny, nawet część by trzeba powykreślać w diabły. Te "taknamdopomóżbogi" dla mnie niemiłosiernie irytujące ale "Rota" jednak ma moc! Dąbrowski przy niej to piosnka o dupie maryni nucona po pijaku tuż przed dobraniem się do tejże dupy tejże Maryny.
No proszę. Okazało się, że w pewnym stopniu zgadzam się z VanHelsingiem.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Przecież nie mówiłem, że inne sa aktualne. Mówiłem, że polski nie jest i nawet wspominałem, że na innych się nie znam -,-
No ale co to znaczy aktualny hymn? Że pod dupstep ma być napisany tekst w stylu "Chodźmy do Unii kochajmy pedałów! W Europie pokoju, demokracji raju?"
To byłby "aktualny" hymn! WTF?
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Rota jest świetna, bo to jedna z nielicznych pieśni (włączając w to hymny państwowe) z których nikt (lub prawie nikt) nie robi sobie jaj, bo już sama w sobie wprowadza powagę i wstrzemięźliwość nawet u "gimbusów".
No bo to ma w sobie moc.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Nie zgodzę się z Wami odnośnie naszego hymnu. Owszem, Rota jest piękną pieśnią, ale moim zdaniem Mazurek Dąbrowskiego jest jednym z najładniejszych hymnów w ogóle. Tekst jest jest bardzo dobry, a melodia jeszcze lepsza. I nie zgodzę się, że nie ma w niej "pie*dolnięcia" - wręcz przeciwnie - pod względem emocji da się z niego wycisnąć więcej niż z Roty, a jak kilkadziesiąt tysięcy osób zaśpiewa Mazurka Dąbrowskiego choćby na stadionie to nie ma bata, żeby to nie robiło wrażenia
W przypadku pozostałych hymnów wypowiem się tylko odnośnie melodii, bo słowa jeśli z niektórych znam, to dosyć wyrywkowo.
Ulubiony hymn (poza polskim): La Portuguesa czyli hymn Portugalii.
Inne, które mi się podobają: hymn Hiszpanii (chociaż ten nie ma w ogóle słów), Włoch, Holandii i francuska Marsylianka. Ok są też hymn szwedzki i grecki. Ciekawie brzmi też hymn Brazylii, Argentyny i Korei Południowej, aczkolwiek ja jednak preferuję europejskie.
Nie za bardzo podoba mi się hymn czeski i rumuński.
Najbardziej nielubiane przeze mnie są oczywiście hymny niemiecki i rosyjski, aczkolwiek wiadomo, że to ze względu na złe skojarzenia historyczne, bo samym melodiom trudno coś zarzucić Rosyjska melodia faktycznie jest mocno patetyczna i obiektywnie trzeba stwierdzić, że na hymn nadaje się idealnie.
Ale dla mnie najpiękniejszy i tak zawsze będzie Mazurek Dąbrowskiego i basta!
Ale dla mnie najpiękniejszy i tak zawsze będzie Mazurek Dąbrowskiego i basta!
Poczekaj. Icywind nam zaraz napisze AKTUALNY hymn Polski w Europie, to może zmienisz zdanie. B)
........................
........................
Zak a co się wykonuje jako hymn samej Anglii? Np. podczas meczów rugby ze Szkocją. Szkoci maj ą "Flowers of Scotland" a Angole co? "Jerusalem" czy "Land of hope and glory" Elgara? To drugie to zreszta znakomita kompozycja. "God save the queen" jest świetne ale "Land of hope and glory" lepszy.
........................
........................
Ciekawe, że wojtuś nazywajacy katolików debilami chce jako hymm Roty ze słowami "tak nam dopomóż Bóg"
@Jankiel nawiazujacy do obecnych czasow a nie dawnych wojenek
Jankiel, czyli miałeś rację, Icywind chce hymnu o pedalstwie, kryzysie ekonomicznym, idiotycznych limitach i poprawności politycznej
Mamy go!
........................
........................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum