Przestań jeść borufki bo nie wyczuwasz aronii Manieczko.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Polecam zatem "Leśny dzban". Flagowy produkt sławnej w początkach XXI wieku polskiej winnicy H2SO4. A, i książkę też polecam. A w temacie z pozycji polskich całkiem nieźli są jeszcze "Żydzi" Zychowicza i "Krew na naszych rękach?" Lisickiego.
Autorzy nieprzypadkowi, bo tak, owszem, lubiłem ekipę dawnego "Uważam rze" zanim Kurwiszon Hajdarowicz rozjebał to czasopismo w ramach wylizywania odbytu Tuskowi i walki o wolność słowa i pluralizm mediów w Polsce. Wyłoniły się z tego "Sieci" i "Do Rzeczy". I o ile "Sieci" to totalne oszołomy, coś dla PiSu takiego jak dla PO "Lisweek", że rzygac się chce jak się to czyta, to "Do Rzeczy" często czytuję i lubię. Choćby dlatego, ze polecają tam często dobre książki i sami całkiem niezłe pisują.
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2018-02-24, 21:04, w całości zmieniany 3 razy
Świat fantastyczny-przygodowy oparty mocno na chrześcijaństwie (pewnie ktoś zaraz napisze "Biblia"...), nie tak wprost, ale tak, że każdy się raczej połapie (jak w przypadku opowieści z Narnii).
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Nie chodzi mi o takie chrześcijaństwo wprost tylko coś na wzór Opowieści z Narnii gdzie nie ma w kołko mowy o Chrystusie, Kościele itd. ale za to trudno się nie zorientować, że np. Aslan to wciele Jezusa.
widzu, Mroczne Materie w sumie mialem kiedys czytac.
Trylogie Kosmiczną też, oprócz Narnii przeczytałem też "Listy starego diabła do młodego" Lewisa, ale jednak Narnii nie przebija.
Ben Hura właśnie miałem przeczytać (oglądalem film, ten z lat 50 z Hestonem) - m.in. o takie książki mi chodzi, gdzie wiara jest w tle, a nie wprost, jzu nawet nie musi być fantastyka.
Wojtek, bardzo możliwe, że czytałeś, ale na wszelki wypadek napiszę: Władca Pierścieni. Jest fantastyka, jest przygoda, jest motyw wędrówki, no i są wplecione dosyć subtelnie nawiązania do chrześcijaństwa. A sam Tolkien przyjaźnił się z C. S. Lewisem, obydwaj często się spotykali i inspirowali wzajemnie więc jeśli Narnia Ci przypasowała, to WP najprawdopodobniej też Ci się spodoba.
Kiedys przeczytalem pierwszą część Władcy Pierścieni (dawno temu).
Tolkien nawet wypominał Lewisowi, że odniesienia do chrześcijaństwa w Narnii są zbyt wprost pokazane - przeczytam raczej w przyszlosci.
Nicholas Pileggi " Wiseguy Life in a Mafia Family", polskie wydanie nosi tytuł " Chłopcy z Ferajny". Na podstawie tej książki powstał film, świetna książka i w dodatku najtańsza jaką kupiłem bo za 10 zł na olx. Polecam
Nicholas Pileggi " Wiseguy Life in a Mafia Family", polskie wydanie nosi tytuł " Chłopcy z Ferajny". Na podstawie tej książki powstał film, świetna książka i w dodatku najtańsza jaką kupiłem bo za 10 zł na olx. Polecam
Bardzo fajna książka. Ale jednak to jeden z nielicznych przypadków, gdzie od ksiązki film jest zdecydowanie lepszy. Co nie świadczy xle o książce, tylko tak dobrze o filmie.
A ja polecam to:
http://lubimyczytac.pl/ks...udnych-twarzach
Książka niby piłkarska, bo faktów o futbolu są tam całe tony ale jednocześnie opis społeczno-polityczny historii Argentyny. Pięknie się to zazębia bo dla Argentyńczyków piłka nożna jest czymś o wiele ważniejszym dla kultury i tożsamości narodowej niż dla nas. Jak ktoś lubi ksiażki sportowe i/lub reportaże o dalekich krajach to polecam serdecznie.
Ps. okładka jest po prostu epicka.
........................
........................
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2018-08-04, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum