Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bartek82r
2015-04-14, 16:18
Pytania techniczne
Autor Wiadomość
brzozik70043704352251515 
Überszlachta
Jak sie patrzy.


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 3189
Skąd: Czerwone dywany.

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 22:13   Pytania techniczne

Pozwolilem sobie Nobody w twoim imieniu zalozyc temat, widze, ze dobry jestes w komputerowe klocki, a mam problem ;)

mianowicie mam płyte Asusa P867-M ktora nie widzi mi dual ramow, dziala mi tylko pierwszy slot
w biosie i systemie widzi tylko jedna kosc 4GB , a CPU-Z widzi dwie kosci w 2 slotach po 4GB

mam nadzieje, ze wiesz +/- o co mi chodzi, za pomoc stawiam duze :piwo:
Ostatnio zmieniony przez widzu 2017-09-22, 18:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
d - n
Szlachta


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 1323

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 22:36   

Potrzebuje więcej danych;
- jaki system /wersja
- rodzaj ram-ów, //zakładka SPD, Part Number
- czy stało się tak nagle?
- nie było by problemem zajrzenia i sprawdzenia kości?
- czy było coś ostatnio instalowane przed tym problemem?
 
 
Zaknafein 
Loża Szyderców
Dżunior


Wiek: huj
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 8583
Skąd: Lazy Town

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 22:40   

Powinienem coś upgrejdować w tym sprzęcie w najbliższym czasie?

_________________

byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś
https://www.youtube.com/watch?v=2dTh3iI0is8
byś byś byś byś byś byś byś
🌈🌈
🌈
🌈
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
Senior Moder+


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9652

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 22:51   

Zaknafein napisał/a:
Powinienem coś upgrejdować w tym sprzęcie w najbliższym czasie?

Tia, w lipcu przejdź na dziesiątkę :P

Też mam pytanko. Czy lepiej jest kupić markowego peceta czy złożyć coś np. w x-komie?
_________________
 
 
d - n
Szlachta


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 1323

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 22:56   

Zak, zależy czego do czego go używasz/masz zamiar używać.

Jak brakuje klatek to można się zastanowić nad używaną 770 bo 960 a 760 to tylko 6% różnicy, pomiędzy 770 a 960 jest podobnie.
 
 
Zaknafein 
Loża Szyderców
Dżunior


Wiek: huj
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 8583
Skąd: Lazy Town

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 22:58   

Cytat:
Zak, zależy czego do czego go używasz/masz zamiar używać.


gry/studia/filmy
_________________

byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś
https://www.youtube.com/watch?v=2dTh3iI0is8
byś byś byś byś byś byś byś
🌈🌈
🌈
🌈
 
 
m-9
Człowiek-Węgiel

Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 16732

Medale: 12 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:05   

To jest ten za 1k funkta?
 
 
d - n
Szlachta


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 1323

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:07   

ZSK, nie ma czegoś takiego jak "markowy komputer" bo żadna firma nie tworzy wszystkich podzespołów.
Idąc dalej gotowy piecyk powstaje z tego co zostało na magazynie i nie chce zejść bo ci co wiedza o jego wadach/jakości go nie kupią. Często też w takich gotowcach znajduje się podzespoły refurbished czyli ktoś oddawał na gwarancję wiec tylko patrzeć kiedy strzeli.

Nie jeden raz już byłem wzywany do takich cudów ale niestety 9/10 przypadków to był gówniany zasilacz z tekturowym "dławikiem PFC" który z racji chińskiego wykonania całej reszty w przypadku zwarcia/spięcia/przepalenia innego elementu jarał się gejowska tęcza warszawie. Już o tym że w takim przypadku tylko wentylatorki przeżywają nie muszę dodawać.

Do tego problem z gwarancją i rozbudowa.

[ Dodano: 2015-04-13, 23:10 ]
Zaknafein napisał/a:
gry/studia/filmy


Filmy się w tych czasach nawet na telefonie ogląda więc nie ma sensu tego podawać.
Bardziej mnie interesuje co to za gry, rozdzielczość monitora. Co to za programy; graficzne, biurowe by wiedzieć na co będzie największy narzut.
Ostatnio zmieniony przez d - n 2015-04-14, 00:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
Senior Moder+


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9652

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:12   

Przepraszam, źle się wyraziłem. Mówiąc "markowy" miałem na myśli takie coś: http://konfigurator.fujit...sprimo_p520.jpg bo obecnie mam podobny a chyba zbliża się pora by pomyśleć o zamienniku. Co więc zrobić by się nie wkopać? Nadmienię, że lapka już mam i drugi mi niepotrzebny ;)
_________________
 
 
Zaknafein 
Loża Szyderców
Dżunior


Wiek: huj
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 8583
Skąd: Lazy Town

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:13   

gry? a wiesz. zagrać mogę we wszystko. i starocia i coś co może dopiero niedługo wyjść. i chce po prostu wiedzieć, czy na tym sprzęcie pogram sobie w najnowsze gierki.
programy to raczej biurowe. wszystko co robie ma związek jedynie z biznesami i biznesami :D
_________________

byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś
https://www.youtube.com/watch?v=2dTh3iI0is8
byś byś byś byś byś byś byś
🌈🌈
🌈
🌈
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
Senior Moder+


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9652

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:15   

Zak tymi studiami to się tak nie przejmuj, mathcad na byle czym poleci, a mój lapek na słabszych parametrach bez problemu Autocada uciąga :) Chyba że musiałbyś w ramach projektów dużo renderować.
_________________
 
 
brzozik70043704352251515 
Überszlachta
Jak sie patrzy.


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 3189
Skąd: Czerwone dywany.

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:17   

d - n napisał/a:
Potrzebuje więcej danych;
- jaki system /wersja
- rodzaj ram-ów, //zakładka SPD, Part Number
- czy stało się tak nagle?
- nie było by problemem zajrzenia i sprawdzenia kości?
- czy było coś ostatnio instalowane przed tym problemem?


- jaki system - wersja 8.1 pro
- rodzaj ram-ów, F3-10666CL7D-8GBRH(XMP)
- zakładka SPD, Part Number / nie wiem gdzie to jest ale moze z kosci wyczytasz
- czy stało się tak nagle? - nie, kupilem i nie dzialaly
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6245

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:18   

do biznesów raczej nie będzie potrzebował mathcada a tym bardziej autocada :P
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
Senior Moder+


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9652

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:19   

No fakt, Drugcada co najwyżej :D
_________________
 
 
d - n
Szlachta


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 1323

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:22   

ZSK, tak wiem o co chodzi, potocznie na to się mówi "kości" bo składają go z tego co zostało i to jest losowy sprzęt bo nigdy nie wiadomo kto będzie tym nieszczęśnikiem co zobaczy siwy dym.

Jak szukasz nowego piecyka to podaj przedział cenowy i wymagania(co masz zamiar na nim robić, co zostanie z poprzedniego przełożone etc.)

Zak, patrząc na obecne gry to każda karta graficzna w dniu premiery niedomaga przy maksymalnych ustawieniach i ekranach ponad 2K. Tak więc pytanie nie brzmi czy zagrasz w nowości tylko na jakich ustawieniach ;)

[ Dodano: 2015-04-13, 23:24 ]
brzozik70043704352251515 napisał/a:
- zakładka SPD, Part Number / nie wiem gdzie to jest ale moze z kosci wyczytasz


W CPU-Z, ale już podałeś wyżej to o co chodziło :P
Ostatnio zmieniony przez d - n 2015-04-14, 00:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
brzozik70043704352251515 
Überszlachta
Jak sie patrzy.


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 3189
Skąd: Czerwone dywany.

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:27   

d - n napisał/a:

W CPU-Z, ale już podałeś wyżej to o co chodziło :P


wiem, ale aktualnie formacik leci, nie mogl mi odpalic system, tak namieszalem w biosie -.-
 
 
d - n
Szlachta


Dołączył: 10 Gru 2013
Posty: 1323

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:35   

Ale po co formatować? Wchodzisz w EFI i dajesz przywróć do poprzednich ustawień, to samo można zrobić zworką CL_CMOS na płycie lub wyjęciem baterii.

Tak więc jak już skończysz z systemem to na samym początku otwórz obudowę i zobacz czy kości są w przemiennych bankach. Jeśli tak to wyjmij jedna kość a drugą przełożyć bank obok i odpalić system, operacje powtórzyć analogicznie z druga kością.

Potem zdać raport ;)
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
Senior Moder+


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9652

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:36   

No właśnie po kilku latach niezawodnej pracy zaczynają się objawy fizycznego zmęczenia.
Hmm, no myślę, że do tych 3k możemy pomyśleć. Wymagania są dość nietypowe, ważne żeby był szybki (głupie określenie, wiem) i jak najkurwacichszy. Ogólnie ciężkiego żywota by nie miał go głównie przeglądam neta słucham muzyki i coś oglądam. Prace biurowe pomijam. Ale specyfikację można podciągnąć żeby mi posłużył te kilka lat bezawaryjnie no i żeby nie mulił gdy mam otwartych 15 kart, w tle muzyka, jakiś program i coś się ściąga. Tak dla samej wygody. Obecnie nawet karty graficznej nie mam i oglądanie byle filmiku na yt bywa denerwujące. Aha no i jakiś niewielki dysk SSD tak myślę. Wybacz, że tak chaotycznie.
_________________
 
 
brzozik70043704352251515 
Überszlachta
Jak sie patrzy.


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 3189
Skąd: Czerwone dywany.

Medale: Brak

Wysłany: 2015-04-13, 23:43   

plyta widzi tylko kosci w 1 albo 2 banku, jak wloze do 3 i 4 to wyskakuje blad, czerwona dioda sie swieci, i nie odpale kompa
 
 
Zaknafein 
Loża Szyderców
Dżunior


Wiek: huj
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 8583
Skąd: Lazy Town

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2015-04-13, 23:44   

d - n napisał/a:
Zak, patrząc na obecne gry to każda karta graficzna w dniu premiery niedomaga przy maksymalnych ustawieniach i ekranach ponad 2K. Tak więc pytanie nie brzmi czy zagrasz w nowości tylko na jakich ustawieniach ;)


No na ogół ustawiam full detale i wszystko co się da na full :D
_________________

byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś byś
https://www.youtube.com/watch?v=2dTh3iI0is8
byś byś byś byś byś byś byś
🌈🌈
🌈
🌈
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.096 sekundy. Zapytań do SQL: 35