To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Co polecamy? - Polecamy przepisy

icywind - 2015-07-19, 18:27

Barbra napisał/a:

kroisz bakłażana na plastry*, tak trochę grubiej niż 1cm, smarujesz oliwą, sypiesz dużo przypraw jakie lubisz (ja zwykle prowansalskie, bazylię, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn, pieprz, no wszystko co mam w szafce xD), pieczesz w 220 przez 20 minut, w tym czasie robisz sos: pomidory do wrzątku żeby zeszła skórka, pokroić w kostkę i chwilę dusić na oliwie, można dodać cebulę i czosnek i znowu zioła, można też użyć pomidorów z puszki żeby było szybciej, wyjmujesz bakłażany z pieca, na każdy kładziesz trochę sosu, na sos liście bazylii, na to plaster białej mozzarelli i znowu do pieca ale teraz już tylko na chwilę na grzanie z góry tak żeby tylko ser się roztopił i lekko zarumienił, i włalaaaa pyszne bardzo polecam

Spróbuje :muk:

[ Dodano: 2015-07-19, 18:30 ]
Barbra napisał/a:
przecież to jest typowe staropolskie warzywo :D tak jak jarmuż, który też ludzie uważają za jakiś wymysł a to normalna, jedzona od daawna kapusta, po prostu supersupersuperzdrowa, jesz i czujesz jak złe komórki umierają

przez komunę ludzie zapomnieli o prawdziwej polskiej kuchni i myślą że schabowy+ziemniaki to tanie i tradycyjne jedzenie >:<



wiki napisał/a:
Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.


[ Dodano: 2015-07-19, 18:30 ]
Ale nie jestem rasistą, Bakłażan zajebisty nie ważne od pochodzenia

[ Dodano: 2015-07-19, 18:31 ]
https://www.youtube.com/watch?v=PDzEg6yy48M

brzozik70043704352251515 - 2015-07-19, 19:39

zrobilem, bardzo dobre (y)
Barbra - 2015-07-19, 23:16

chodzi mi o to że od dawna się to jadło, chociaż na początku tylko kładli na stole bo ładnie wyglądało, tak czytałam o bakłażanie :<
icywind - 2015-07-19, 23:24

Barbrarzyńcy
widzu - 2015-07-20, 00:04

Barbra napisał/a:
przecież to jest typowe staropolskie warzywo :D tak jak jarmuż


Wyjedź za miasto. Spróbuj to kupić. Pozdrawiam.

Barbra - 2015-07-20, 00:32

:(
Mackers - 2015-12-18, 08:25

Polecam przepisy na ciasta z tematu z życzeniami :ok:
Davos - 2015-12-18, 11:33

Mackers :haha:
dyniator - 2017-03-04, 20:30

Złota łopata w ruch i odświeżanie tematu :troll:

Trunek sezonowy- zdrowy i dobry. Przepis na 3litry.
Słój 3litrowy, butelka lub bańka. Co kto ma (ok. 15zł bańka w castoramie, bricomarche)
ok. 2- 2,5 kg jagód.
litr lub półtora litra wódki/ spirytusu, wg uznania.
do 0,5kg cukru (wg uznania)
Owoce zbieramy lub kupujemy mrożone, oczyszczamy/ płukamy. Wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem, aż będą przykryte całe. (najlepiej żeby były świeże.. wtedy więcej alkoholu wejdzie :spiew: ) zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 2-4tygodnie. po tym czasie alkohol odcedzamy, pozostawiając owoce. Zasypujemy owoce cukrem, i czekamy aż owoce puszczą sok, cały cukier się rozpuści. (około 2tyg jeśli wstrząsamy co jakiś czas słojem).
Owoce na szmatke, wykręcamy sok. Mieszamy zlewke z pierwszej fazy i drugiej, mieszamy i odstawiamy do ciemnego miejsca (dla niecierpliwych, mogą pić nawet od razu, ale lepiej smakuje po conajmniej tygodniu- dwóch. A najlepiej zimą)
Smacznego!
Oczywiście przepis uniwersalny. Każde owoce możecie wrzucić. Nie polecam śliwek! nie ze względu na smak, ale o to, że ciężko wykręca się owoce z soku.. syf przechodzi przez szmatke i alkohol jest mętny

[ Dodano: 2017-03-04, 20:37 ]
A i jest jeszcze prostszy sposób na bardzo dobry trunek. :troll:
Ice wódka. około 240g cukierków lodowych na litr wódki (w dino są dobre do tego) najlepiej, żeby mocne były, wtedy i niebieski kolorek zostanie.
0,5l takiego trunku 80-85% (jak nie macie to zalewacie do pełna wódką, wyjdzie słabsze, ale smakiem nie odstępuje. dzień-dwa, oczywiście trzeba mieszać co jakiś czas. Najlepiej smakuje świeżo wyciągnięta z zamrażarki (dlatego lepiej mocniejszą zrobić, żeby nie zamarzło)
smak? ---> :1m: :1m: :1m: :1m: :1m:

macbed - 2017-03-04, 20:44

Ciekawa ta ice wódka :D
dyniator - 2017-03-04, 20:47

Już pare razy się nią strułem.. Ale i tak zawsze do niej wracam. Jest zbyt dobra, żeby nie wrócić :diabelek2:
Davos - 2017-03-05, 13:00

Nalewkę z jagód robiłem, bardzo dobra :git: Tylko ja od razu zasypałem jagody cukrem i zalałem spirytusem, a po miesiącu to przefiltrowałem i nalewka gotowa :)
ZSK - 2017-03-05, 13:24

Brzmi prosto >:>
Adijos - 2017-03-05, 13:34

Przepalanka, wino z ryżu, wino z winogron z ryżem, likier jajeczny (advocat), bimber (pomarańczowy, dębowy), skittlesówka. Polecam.

Wszystko można zrobić domowymi metodami, tylko z bimbrem trochę problem.

ZSK - 2017-03-05, 13:41

Idzie to ochujeć. "Można zrobić" #MańkaModeOn
dyniator - 2017-03-05, 17:00

Czemu z bimbrem problem, jak masz machinę to żaden problem :troll:
1410, turbo drożdże, tydzień czasu. Garnek, pare godzin i masz :troll:

[ Dodano: 2017-04-28, 00:00 ]
macbed napisał/a:
Ciekawa ta ice wódka :D



Do Pyrkonu będzie gotowa :diabelek3:

Lilith - 2017-04-28, 00:03

Jeszcze jakieś winko i można kociołek robić :V
Mackers - 2017-04-28, 00:03

Macbeda nie będzie
dyniator - 2017-04-28, 00:08

Lilith_Madness napisał/a:
Jeszcze jakieś winko i można kociołek robić :V

Nie ma problemu, mogę wziąć :diabelek2:
Kwestia że Sznaps i ten śliwkowy to jedno i to samo :troll: . Z colą po prostu niebo w gębie

[ Dodano: 2017-04-28, 00:11 ]
Mackers napisał/a:
Macbeda nie będzie

Już pewne? Miał się jeszcze określić w temacie zlotu

Lilith - 2017-04-28, 00:14

No ale czemu nam nie napisał tego osobiście?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group