To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Hydepark - Motoryzacja!

Davos - 2016-08-04, 10:18

bartek82r napisał/a:
bo chce cos lepszego ale na razie potzebuje cos zeby jezdzislc

Kosztuje max kilka stów więc w budżecie 3000 zł spokojnie zmieścisz 5 takowych, po jednej dla każdego członka rodziny :PP

maat_ - 2016-08-04, 10:23

Bartek my też mamy scenica, jak mnie ten samochód denerwuje. W kółko coś ma z elektryką. Wracaliśmy z gór i ten debil uważał, ze padający śnieg to przeszkody na drodze. Bite trzy godziny wyły wszystkie czujki parkowania. Wystarczy trochę chłodniejszy wilgotny dzień i ten patafian nie odpala. jedziesz do serwisu a ci nic nie znajdują i tłumaczą, ze on NIE LUBI wilgoci! Stoi w suchym garażu a mimo to ma wąty.
krojechleb - 2016-08-04, 10:26

maat_ napisał/a:
jedziesz do serwisu a ci nic

bo to serwis zwykły mechanik lub elektronik, który zna się na robocie naprawiłby z palcem w tyłku;)

Davos - 2016-08-04, 10:32

Dokładnie. Trzeba oddać do Mirka, a nie do serwisu :D
maat_ - 2016-08-04, 11:03

Byliśmy u chyba dwóch, naprawdę dobrych majstrów, zawsze do tej pory się sprawdzali, ale jak ten cholernik jest w warsztacie to działa!

[ Dodano: 2016-08-04, 11:04 ]
A że mzonek go potrzebuje, to nie możemy go zostawić na dłużej

Mańka - 2016-08-04, 11:11

Mirki nie Mirki, trzeba mieć znajomości wszędzie, nawet w warsztacie samochodowym :)

Wkurwiałam się, że mój Wilczur stoi u mechanika już trzeci tydzień i powiedziałam Mirasowi (tak go nazwijmy dla uproszczenia sprawy) żartobliwie, że chyba będę musiała zmienić warsztat, bo się grzebią strasznie. A on na to, że jak chcę mieć auto zrobione byle jak to proszę bardzo, ale on chce zrobić dokładnie ze względu na mojego ojca (byli dobrymi znajomymi). Aż mi się głupio zrobiło wtedy. Przy okazji zobaczyłam jak samochód wygląda od spodu i jakie szkody narobiłam jednym strzałem :-D

[ Dodano: 2016-08-04, 12:06 ]
Z tego, co zdążyłam się rozejrzeć oprócz Francuzów popularne są Audi A4, A6 Mondeo oraz Focusy. Z Octavii i Felicii w kombiakach tylko silniki pow. 1.6, mniejsze będą zamulały. Omegi lubi brać ruda szmata, więc odradzam. Zastanowiłabym się jeszcze nad Passatem B4, auto nie do zdarcia.

Szyszek - 2016-08-04, 14:33

widzu napisał/a:
Tico.

Przypominam, że Bartek szuka samochodu, a nie mikrofalówki ;)

Mańka - 2016-08-04, 14:34

Tak jak obiecałam, mały research. Czerwonym kolorem zaznaczyłam wady auta oraz najbardziej awaryjne jednostki.

LAGUNA I
Kupować egzemplarze po 98 roku, polecane silniki to 1.8 lub 2.0. Warto zajrzeć pod spód, aby skontrolować wydech.
Problemy z punktami mocowania przednich siedzeń oraz ich pękającym stelażami, wycieki oleju z silnika, awarie elementów osprzętu, wycieki ze skrzyni biegów i spod osłon na półosiach napędowych, kłopotliwa instalacja elektryczna, bardzo awaryjny układ zapłonowy. Zawodne bywają także alternator i rozrusznik.

PEUGEOT 406
Szczerze, wg mnie lepszy niż Laguna.
Silniki: 1.6, 2.0, 1.8 lubi brać olej. v6 łase na paliwo, ale łatwo zagazować.
Szybko niszczy się kierownica. W polskich warunkach najszybciej zużywają się przeważnie łączniki stabilizatorów. Często usterki dotyczą również układu elektrycznego, pospolitą usterką jest zawieszanie się silniczków krokowych. Szybko zużywają się przednie tarczki i okładziny hamulcowe.

MERC W202
Tylko benzyna lub diesel, gaz to kiepski pomysł. Dobre auto, pod warunkiem, że się w nie doinwestuje, a skoro to ma być jeździdło na rok... :spiew:
ODPADA

AUDI 100/ A6
Polecane silniki: 2.0 140 KM, 2.3 R5, dodatkowy + sporo części zamiennych, nie wiem jak obchodzą się z gazem, Diesle pancerne - zwłaszcza 1.9 :D

Unikać silnika 1.8T z gaźnikiem - porażka totalna.
Drobne usterki, wentylacja i ogrzewanie, koszty utrzymania, zwłaszcza V6 I V8 (głównie paliwo), cewki zapłonowe oraz przepływomierz, mało trwałe paski rozrządu, trwałością nie grzeszą też rozrusznik i alternator, warto skontrolować układ chłodzenia

TOYOTA CARINA
mało awaryjna, ale mogą być problemy z dostępnością
zwrócić uwagę na karoserię, nawet bezwypadkowe egzemplarze mają tendencję do poddawania się działaniu rdzy. Najbardziej narażone miejsca to nadkola i dolne krawędzie drzwi. Z czasem problemów przysparza też układ elektryczny (głównie wina śniedziejących styków). Wyeksploatowane egzemplarze miewają również problemy z przekładnią kierowniczą i wyciekami (pompa wspomagania). W zawieszeniu najczęściej „poddają się” łączniki stabilizatorów i drążki kierownicze.

FIATY
1.9 JTD, tanie części zamienne,
Unikać jednostek 1.4, lubi je zjadać ruda, lakier też potrafi być niezaciekawy

VW Passat B3, B5 (ewentualnie Golf III kombi)
1.8 benzyna, łatwo zagazować, lub 1.9 TDI, trwała konstrukcja
Unikać 1.6, bo są za słabe jak na taki samochód.
- Urwanie linki regulacji gazu,
- Uszkodzenia alternatora
- Usterki w układzie zaworowym
- Defekty elektrycznych mechanizmów szyb
- Uszkodzenia i przecieki w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego
- Wadliwe uszczelki pod głowicą
- Nieszczelności w układzie chłodzenia
- Uszkodzenia mechanizmu zamka centralnego

SKODY - lubią być skorodowane, kupować te po 98 r., silniki 1.6 i wzwyż, ale części od VW --> dostępne i tanie

Jak mi się uda, to może coś jeszcze dorzucę :)

bartek82r - 2016-08-04, 15:08

:-D Dzięki wielkie za to zestawienie.

Generalnie też bardziej skłaniam się ku 406 niż Lagunie ale wszystko będize zależeć od konkretnego egzemplarza oczywiście.

Hmmm... o tych jtd fiatowskich zapomniałem a faktycznie słyszałem że dobre :)

Generalnie nie dyskryminuję żadnej marki ani modelu więc przeglądam wszystko jak leci ale przy wybranych modelach przyglądam się im bliżej (właśnie laguna, 406)

Audi a4 słyszałem że są paliwożerne :hm?:

Davos - 2016-08-04, 15:15

manciara9 napisał/a:
powiedziałam Mirasowi (tak go nazwijmy dla uproszczenia sprawy)

Mój mechanik naprawdę ma na imię Mirek :D

bartek82r - 2016-08-04, 15:16

Więc pewnie Mańka do tego samego jeździ :troll:
Mańka - 2016-08-04, 15:17

Mój to Zdzisław ;)
macbed - 2016-08-04, 17:10

http://olx.pl/oferta/opel...-20160804095536 Oferta znajomej, jak cuś
ZSK - 2016-08-04, 20:48

maat_, mi to wygląda na nieszczelną skrzynkę bezpieczników pod maską. Wilgoć może się też dostawać tam od spodu, z nadkola. A czujniki parkowania powinno dać się wyłączyć przyciskiem. Jeśli nie, to polecam wozić w schowku schemat bezpieczników ;)
maat_ - 2016-08-04, 22:49

bartek82r, Peżot 406? Stanowczo odradzam, mieliśmy w rodzine dwa, my jednego a moja mama drugiego, w każdym cholerniku siadała elektryka, a zaczynało się od cyrków z alarmem, potem szyba kierowcy przestawałą się opuszczać/zamykać/lub zatrzymywać (cały czas jeździłą w górę i w dół) oczywiście jak zimno lub deszcz to ci się nie zamykała a jak gorąco to nie otwierała. Cyrki mieliśmy okropne. W kółko były z nim problemy, a to w miarę dobre auta były, nasz kupiliśmy jak miał 6 lat a moja mama 4 letniego

[ Dodano: 2016-08-04, 22:52 ]
ZróbmySobieKupę napisał/a:
maat_, mi to wygląda na nieszczelną skrzynkę bezpieczników pod maską. Wilgoć może się też dostawać tam od spodu, z nadkola. A czujniki parkowania powinno dać się wyłączyć przyciskiem. Jeśli nie, to polecam wozić w schowku schemat bezpieczników ;)

O pierwsza diagnoza! Bardzo dziękuję powiem mzonkowi! My juz teraz boimy się jesieni!
Powiem szczerze, ze nie wiem czy czujki można wyłączyć, ale polookam w instrukcji :D Wielkie dzięki, przywróciłeś mi cień nadziei

Moris299 - 2016-08-04, 23:49

maat_ napisał/a:
rzestawałą się opuszczać/zamykać/lub zatrzymywać (cały czas jeździłą w górę i w dół)

mój znajomy przez jakiś czas jeździl do szkoly autem mamy które jest nawiedzone i w losowym momencie otwiera szyby/szyberdach/włącza światła czy macha wycieraczkami,

na każdej przerwie szedł sprawdzić czy się szyby nie otworzyły xD
podczas jazdy mówił, że padaczki można dostać jak się dzieją takie rzeczy :D

maat_ - 2016-08-05, 12:43

Opętany!!
ZSK - 2016-08-05, 15:52

maat_, wyłącznik powinien wyglądac mniej więcej tak:

O ile instalacja jest fabryczna. Jeśli jest dołożona później, lub działa tylko na wstecznym, to może nie być. Wtedy winny może być przekaźnik na fazie od światła wstecznego.

Moris299 napisał/a:
mój znajomy przez jakiś czas jeździl do szkoly autem mamy które jest nawiedzone i w losowym momencie otwiera szyby/szyberdach/włącza światła czy macha wycieraczkami,

Taki urok elektryki. Może być moduł komfortu do wymiany, może tylko okablowanie, a może ktoś kiedyś źle styki połączył albo pyknął jakąś fuszerkę, ew jest przebicie albo masa przyrdzewiała. Czyli chuj wie (y)

maat_ - 2016-08-05, 19:43

ZróbmySobieKupę, Jest oryginalna, działa we wszystkie strony, przy cofaniu włącza się jedynie dodatkowo kamera cofania. Polookam. Wielkie dzięki
ZSK - 2016-08-05, 20:37

Ociechuj, toż to musi być nowszy Scénic niż myślałem :galy:

W takim razie ten przycisk winien być albo po lewo od kierownicy, tam gdzie bardziej ogarnięci producenci montują pokrętło włącznika świateł, albo gdzieś na panelu środkowym. Pozdrawiam :-)