To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Z życia forum - Maturzyści na krawędzi

JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 17:15

Sharvari napisał/a:
właśnie dlatego wybrałam potop i wycisnęłam z tego fragmentu co się dało. ale sory, ani nie pamiętam tego cholerstwa, ani nie lubię filmów historycznych, w szczególności polskich. natomiast wesele pamiętam, ale fragmentu nie zrozumiałam, bo jestem dupa z interpretacji. nawet gdybym czytała lektury, to bym zapomniała wszystkiego i nie umiała tego przeczytać.

już bym wolała ten romantyzm, bo przynajmniej mogłabym coś powiedzieć o epoce :|

Shar spokojnie. "Potopu" można nie pamiętać. Ale jeżeli miałaś fragment tekstu jako źródło to jeśli nie jesteś upośledzona to musisz to zdać co najmniej przyzwoicie. A nie jesteś upośledzona, wręcz przeciwnie! Więc, wbrew twojemu klasycznemu narzekanio-fatalizmowi, myślę, że dobrze Ci poszło. Nie wkurzaj się, nie denerwuj, nie irytuj. Na pewno będzie dobrze bo wycisnęłaś z tego fragmentu max tego, co było do wyciśnięcia!

I proszę was nie przesadzajcie. Bo naprawdę ma się ochotę cofnąć was w czasie te 10 lat i słuchać jak byście wtedy lamentowali.

[ Dodano: 2014-05-05, 17:16 ]
widzu napisał/a:
A poza tym, kijowo mi idzie opisywanie uczuć. :P

No jeszcze powiedz, że to dlatego, że w twoich okolicach nie ma uczuć! :-D

[ Dodano: 2014-05-05, 17:20 ]
^AdijoS^ napisał/a:
Też się zdziwiłem, że fragment dostali, nawet z tego idzie coś wyciągnąć.

Adijos, miło, że się zgadzamy w kwestii poziomu trudności tegorocznej matury ale jakoś jestem pewien, że za trzy lata będziesz się spinał i lamentował tak samo jak maturzyści spinali się i lamentowali dziś. A matura zapewne będzie JESZCZE ŁATWIEJSZA! Po prostu najpierw to chłopie przeżyj...

Davos - 2014-05-05, 18:19

Ja bym się z takiego zestawienia cieszył, bo "Potop" był jedną z nielicznych lektur, które mi się podobały i nie musiałem się specjalnie zmuszać, żeby go przeczytać do końca. Ale jak ktoś nie lubi tego gatunku to, tak jak wspomniał Jankiel, da sobie radę z zadaniem maturalnym mając przed sobą gotowy fragment.

Swoją drogą skoro w tym roku nie było "Chłopów" to pewnie będą za rok, to pojawia się średnio co 2 lata :P

Love178 - 2014-05-05, 19:36

Ja myślę, że zmartwienie mają osoby, które cisną jak najwyższy wynik to się może denerwować :P Jak patrzę, że w zeszłym roku na rozszerzonej było porównanie Sofoklesa i Herberta to mi się ryczeć chce, na mojej był fragment ciężkiego nowożytnego polskiego dramatu kompletnie spoza kanonu lektur i nawet nauczyciele się chwytali za głowę...
Dostałam 55% x'''D

Davos - 2014-05-05, 19:42

love178 napisał/a:
Ja myślę, że zmartwienie mają osoby, które cisną jak najwyższy wynik to się może denerwować :P Jak patrzę, że w zeszłym roku na rozszerzonej było porównanie Sofoklesa i Herberta to mi się ryczeć chce, na mojej był fragment ciężkiego nowożytnego polskiego dramatu kompletnie spoza kanonu lektur i nawet nauczyciele się chwytali za głowę...
Dostałam 55% x'''D

Bo ta matura jest tak skontruowana, że ciężko jej nie zdać, ale wykręcić jakiś wysoki wynik już łatwo nie jest... A co to był konkretnie za dramat?

Love178 - 2014-05-05, 19:52

"Temat 1. Zinterpretuj fragment dramatu Sławomira Mrożka Śmierć porucznika. Określając sytuację dramatyczną i sposób jej budowania, odpowiedz na pytanie, jaką rolę odgrywają w tekście nawiązania do twórczości Adama Mickiewicza i tradycji literackiej romantyzmu. Wykorzystaj odpowiednie konteksty interpretacyjne. "

Tak to szło :P

I tak, zdać jest bardzo łatwo. Właściwie to 50% jest chyba wypadkową napisania czegokolwiek, ale żeby zdobyć drugie 50% trzeba się wbić w klucz, więc powiedzmy, że wbiłam się wtedy w klucz na 5% :P

Davos - 2014-05-05, 19:57

Hm, to faktycznie miałaś pecha trafić na coś mało znanego. Ale spoko, kiedyś ktoś znany nie zdał matury ze swego wiersza bo nie trafił w klucz ;) To chyba Szymborska była.
Sharvari - 2014-05-05, 20:33

wyciek matury z matmy!

sprawdzone info!

widzu - 2014-05-05, 20:35

Sharvari napisał/a:
wyciek matury z matmy!

sprawdzone info!

Obrazek

Fejk, nie może być zadań na stronie z instrukcjami. :P

icywind - 2014-05-05, 20:35

Nieprawda. Na maturze z matmy powinien być jeszcze test jednokrotnego wyboru który kolor wybierasz.
ZSK - 2014-05-05, 20:42

Będzie dobrze, jak nie teraz to w sierpniu. Albo za rok ;)
JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 20:59

ZróbmySobieKupę napisał/a:

Ej no Stary! Nie mąć w głowach. Daj im tę maturę jeszcze zdać klasycznie, po licealnemu. Na "Level: Student" wskoczą za kilka miesięcy. Ale jeszcze nie dziś, nie dziś... :-D

ZSK - 2014-05-05, 21:08

JankielKindybalista85 napisał/a:

Ej no Stary! Nie mąć w głowach. Daj im tę maturę jeszcze zdać klasycznie, po licealnemu. Na "Level: Student" wskoczą za kilka miesięcy. Ale jeszcze nie dziś, nie dziś... :-D

Aaa, haha, no tak. Ja się już przyzwyczaiłem do tej błogiej wygody studiowania :D
Dobra to na pocieszenie dodam, że piszę w czwartek egzamin z mechaniki budowli, liczenie na symbolach. Jutro siądę coś powtórzyć. Nie jesteście sami w boju! :)
Ps. Pisze ktoś rozszerzenie z ang.?

Love178 - 2014-05-05, 21:12

Yes.

JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 21:26

love178 napisał/a:

Yes.

Yes to na podstawce. Na rozszerzonym powinnas odpowiedzieć "indeed" ;)

Love178 - 2014-05-05, 21:36

JankielKindybalista85 napisał/a:
Yes to na podstawce. Na rozszerzonym powinnas odpowiedzieć "indeed" ;)

そうですか、どうもすみません。許してください。
Dzień przed się dowiaduję, że nie zdam 。゚(゚ノД`゚)゚。

ZSK - 2014-05-05, 21:39

love178 napisał/a:

Yes.

To fajnie :)

Love178 - 2014-05-05, 21:41

love178 napisał/a:

Yes.

To fajnie :)

Jesteś egzaminatorem w moim okręgu i mnie uwalisz, przyznaj się :P

ZSK - 2014-05-05, 21:49

Tak, już dane mam, nie byłem tylko pewny rozszerzenia. Kogoś muszę, sorki :P
Davos - 2014-05-05, 21:52

Powodzenia jutro na matmie :)
Love178 - 2014-05-06, 00:31

Ej słuchajcie, mam głupie pytanie, ale teraz mnie dopadło (to już w ogóle lepiej niż nigdy), przepisuje się treść całego tematu pracy, czy się pisze tylko np. Temat 1.? D: