Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Hydepark - Ulubione i znienawidzone hymny panstwowe
widzu - 2015-04-21, 20:57 Aspirynka, zapraszamy do Powitalnii. Davos - 2015-04-22, 00:49 Aspirinho, Międzynarodówka i hymn ZSRR?
Dobrze, ze zaznaczyłeś, że nie jesteś komunistą.decp - 2015-04-22, 01:03
Davos napisał/a:
Aspirinho, Międzynarodówka i hymn ZSRR?
Dobrze, ze zaznaczyłeś, że nie jesteś komunistą.
Mnie też się podoba hymn ZSRR. Ruscy jak swoim chórem Aleksandrowa coś stworzą, to nie ma na to bata.Zaknafein - 2015-04-22, 01:03
Davos napisał/a:
Aspirinho, Międzynarodówka i hymn ZSRR?
Międzynarodówka mi się nie podoba, ale akurat hymn ZSSR to najpotężniejszy i napiękniejszy jaki kiedykolwiek usłyszałem V - r - 2015-04-22, 01:04
Aspirhino napisał/a:
Nie podoba mi się z kolei hymn polski.
Niepoważny i brzmi, jak jakaś pioseneczka na wesele.
Bo napisany pod mazurka, czyli utwór taneczny.
I faktycznie wolę już srogą rotę.
Davos - 2015-04-22, 01:07 Hymn ZSRR jest pompatyczny i dlatego robi wrażenie. A Międzynarodówka mnie osobiście w ogóle melodią nie zachwyca.
No, ale kurde, Mazurka Dąbrowskiego porównywać do "pioseneczki weselnej"? Aspirinho, byłeś kiedyś na meczu reprezentacji Polski? Jak kilkadziesiąt tysięcy gardeł na stadionie zaczyna intonować Mazurka, to zapewniam, że power jest bardzo odczuwalny V - r - 2015-04-22, 01:10 Mazurek jest zwyczajnie brzydki kompozycyjnie, przynajmniej moim zdaniem. Hymn ZSRR z kolei jest naprawdę przepotężny i czuć, że to hymn, a nie wesoła popierdółka :>Zaknafein - 2015-04-22, 01:11
Davos napisał/a:
No, ale kurde, Mazurka Dąbrowskiego porównywać do "pioseneczki weselnej"? Aspirinho, byłeś kiedyś na meczu reprezentacji Polski? Jak kilkadziesiąt tysięcy gardeł na stadionie zaczyna intonować Mazurka, to
https://www.youtube.com/watch?v=TSpEBBwkpPcDavos - 2015-04-22, 01:12 Ja tam zdania nie zmienię :] Śpiewanie Mazurka na stadionie jest naprawdę przegenialnym doświadczeniem.V - r - 2015-04-22, 01:13
Nom, tu też świetnie wyszło. Muszę się kiedyś w końcu wybrać na jakiś mecz repry w siatkę. Szkoda, że w Poznaniu nie ma dobrej areny i nigdy u nas nie grają...Szyszek - 2015-04-22, 01:23 A ja bardzo lubię nasz hymn! Może się wydawać nieco za "wesoły", ale potrafi dać powera, czego przykładem mogą być takie wykonania jak podczas meczów siatkówki (Przykład dany powyżej ) A ze względu na swój charakter wywołuje poczucie zadowolenia, szczęścia, dumy, radości z tego, że jest się Polakiem. Przynajmniej ja to tak odczuwam.
Na dodatek czasem słyszałem wolniejsze wersje naszego hymnu i jakoś mi po nie pasują. Przykład daję tutaj:
https://youtu.be/OKouNfqn290?t=2m49s
Aczkolwiek zgodzę się, że hymn ZSRR jest kapitalny!Davos - 2015-04-22, 01:26 Szyszek
No ja tych wolniejszych aranżacji też nie lubię. Takie trochę wymyślanie na siłę. Mazurek Dąbrowskiego najlepszy efekt wywołuje, gdy jest grany/śpiewany w szybkim tempie,Zaknafein - 2015-04-22, 01:34 Ja ogólnie uwielbiam wersje hymnów na stadionach. Np. serbski też się nieźle prezentuje
https://www.youtube.com/watch?v=n6fC8MNHGhY
wgl po komentarzach wnioskuje że serbowie nas lubią Davos - 2015-04-22, 01:36 Serbia to miała najlepszy hymn w latach 2003-6, kiedy miała jeszcze federacją z Czarnogórą: https://www.youtube.com/watch?v=BU47bjb8NcY
Wspominałem już nawet o tym w tym temacie WojtekVanHelsing - 2015-04-22, 07:16 Zmience na Rote, nawet hymn ZSRR nie pobije.widzu - 2015-04-22, 09:59 "Mazurek Dąbrowskiego" ma taki, a nie inny styl, bo to kurna jest mazurek, pieśń pisana pod kujawiaka i oberka, no. Aspirhino - 2015-04-22, 12:09 No właśnie.
Oberek, kujawiak...
Pieśni ludowe, skoczne, zabawowe.
Ale trzeba przyznać, że wykonanie w Spodku niezłe.
Tylko trzeba go śpiewać a capella, bo instrumenty tylko psują efekt.
Generalnie problem jest taki, że niewielu było dobrych polskich kompozytorów. Najsłynniejszy jest Chopin, który nie dorównuje Austriakom (no i ostatnio Kilar).
Najlepszą muzykę klasyczną właśnie tworzyli Austriacy, Francuzi i Rosjanie.
No trochę też Nordycy.
O właśnie. Przypomniało mi się. Marsylianka też jest ładna.Szyszek - 2015-04-22, 12:36
Davos napisał/a:
Szyszek
No ja tych wolniejszych aranżacji też nie lubię. Takie trochę wymyślanie na siłę. Mazurek Dąbrowskiego najlepszy efekt wywołuje, gdy jest grany/śpiewany w szybkim tempie,