To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Z życia forum - Maturzyści na krawędzi

Davos - 2014-05-05, 13:05

widzu napisał/a:

"Wesele" czy "Potop"? ;)

O, ciekawy zestaw. Gdybym zdawał maturę w tym roku, to wybrałbym "Potop", mnie osobiście się podobał, w przeciwieństwie do "Wesela" ;)

Kto z czego pisał i jak poszło? :)

icywind - 2014-05-05, 13:33

Chińczyki i róg albo Andrzej i jego wąsy co to za wybór w ogóle?
Ja bym wybrał pewnie wesele choć zależy jeszcze od fragmentu i tematu.

Love178 - 2014-05-05, 14:48

Ja na zeszłorocznym turnieju wiedzy o Chinach miałam pytanie "w jakim znanym polskim utworze literackim jest wzmianka o Chinach" :D

Rany, jak podstawa to taka bomba to ciekawe co będzie na rozszerzeniu x''''D (kit, że Wesele miałam na swojej prezentacji maturalnej :P )

Adijos - 2014-05-05, 14:51

I jak poszło? :D
icywind - 2014-05-05, 14:55

love178 napisał/a:
w jakim znanym polskim utworze literackim jest wzmianka o Chinach

Ja pier.dole. Co za dureń układa te pytania? Dlaczego ktoś biorący udział w konkursie wiedzy o Chinach ma znać polskie utwory? To jest konkurs wiedzy o Chinach czy z polskiego? Mogliby najwyżej zapytać w jakim chińskim utworze jest wzmianka o Polsce (jeśli w jakimkolwiek) ale w przeciwną stronę to nie jest żadna wiedza o Chinach. Wybuchłem.

Poza tym jakby zapytali, żeby powiedzieć gdzie chińczyki trzymają się mocno to bym bez zastanowienia odpowiedział ale odpowiedzieć na tak zadane pytanie miałbym już problem :/

Love178 - 2014-05-05, 15:03

icywind napisał/a:
Ja pier.dole. Co za dureń układa te pytania? Dlaczego ktoś biorący udział w konkursie wiedzy o Chinach ma znać polskie utwory?

Ba, jak na podstawie znajomości polskich utworów można sprawdzić, czy ktoś się nadaje na studiowanie sinologii? XDD #polskisystemszkolnictwa < 3

Sharvari - 2014-05-05, 15:59

http://www.fakt.pl/matura...9069,1,1,7.html

ja jestem trochę tolerancyjna, ale co tam robią zdjęcia prostytutek po arkuszu?

widzu - 2014-05-05, 16:04

To rosyjscy maturzyści. :P
JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 16:44

widzu napisał/a:
No i jak poszło? :)
"Wesele" czy "Potop"? ;)

Że co? Tak kur.wa nieprawdopodobnie nośne, przyjazne i łatwe w odbiorze książki były na maturze? I jest ktoś kto płacze z tego powodu? A jak brzmiały pełne zagadnienia?

widzu - 2014-05-05, 16:49

Temat 1. Żołnierskie emocje bohaterów "Potopu" Henryka Sienkiewicza. Na podstawie przytoczonego fragmentu powieści omów stany emocjonalne, zachowania i sytuacje ukazanych w nim postaci.

Temat 2. Na podstawie fragmentu "Wesela" Stanisława Wyspiańskiego porównaj poglądy Poety i Gospodarza na temat poezji narodowej oraz przedstaw sądy bohaterów o Polakach.

Sharvari - 2014-05-05, 16:52

http://www.fakt.pl/matura...069,1,1,12.html

nie, nie są znośne. kto qrwa pamięta potop? a gorszego fragmentu z wesela wybrać nie mogli.

JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 16:55

widzu napisał/a:
Temat 1. Żołnierskie emocje bohaterów "Potopu" Henryka Sienkiewicza. Na podstawie przytoczonego fragmentu powieści omów stany emocjonalne, zachowania i sytuacje ukazanych w nim postaci.

Temat 2. Na podstawie fragmentu "Wesela" Stanisława Wyspiańskiego porównaj poglądy Poety i Gospodarza na temat poezji narodowej oraz przedstaw sądy bohaterów o Polakach.

Cóż, jak ktoś nie przeczytał "Wesela" to miał lipę z drugim tematem. Ale ogólnie bardzo klarowny i przystępny.

Co do pierwszego: CZY JA CIĘ DOBRZE ZROZUMIAŁEM? Wy dostaliście jeszcze fragment powieści? I mieliście się odwołać do tego fragmentu, nie do całości książki? To przecież tego nie da się zdać tylko w wypadku, gdy ktoś nie umie CZYTAĆ!!!

Kur.wa, w ósmej klasie podstawówki trudniejsze rozprawki dostawałem co tydzień w ramach pracy domowej. Sorry! Z każdym kolejnym rokiem podczas matur pisanych przez kolejne roczniki popadam w coraz większe oburzenie i coraz bardziej nie dowierzam!

Adijos - 2014-05-05, 16:57

JankielKindybalista85 napisał/a:

Co do pierwszego: CZY JA CIĘ DOBRZE ZROZUMIAŁEM? Wy dostaliście jeszcze fragment powieści? I mieliście się odwołać do tego fragmentu, nie do całości książki? To przecież tego nie da się zdać tylko w wypadku, gdy ktoś nie umie CZYTAĆ!!!

:piwo: Też się zdziwiłem, że fragment dostali, nawet z tego idzie coś wyciągnąć.

JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 16:58

Sharvari napisał/a:
kto qrwa pamięta potop?

Szczerze? Każdy, kto ogląda telewizję podczas świąt państwowych.

icywind - 2014-05-05, 17:01

Kto ogląda takie nudziarstwo? :-D

JankielKindybalista85 - 2014-05-05, 17:03

icywind napisał/a:

Kto ogląda takie nudziarstwo? :-D

Twoje zdanie. Dla mnie "Potop" to jeden z pięciu najlepszych filmów w historii polskiego kina.

Poza tym, skoro był fragment tekstu to nawet nie trzeba było tego "Potopu" pamiętać...

Adijos - 2014-05-05, 17:05

Cytat:
Poza tym, skoro był fragment tekstu to nawet nie trzeba było tego "Potopu" pamiętać...

Nawet na lekcji historii było, że to i owo. Polacy byli silni duchem. Chcieli ratować Polskę.

icywind - 2014-05-05, 17:07

^AdijoS^ napisał/a:
Nawet na lekcji historii było, że to i owo. Polacy byli silni duchem. Chcieli ratować Polskę.

Dziwnie piszesz "zapatrzone w siebie warchoły"

Sharvari - 2014-05-05, 17:10

właśnie dlatego wybrałam potop i wycisnęłam z tego fragmentu co się dało. ale sory, ani nie pamiętam tego cholerstwa, ani nie lubię filmów historycznych, w szczególności polskich. natomiast wesele pamiętam, ale fragmentu nie zrozumiałam, bo jestem dupa z interpretacji. nawet gdybym czytała lektury, to bym zapomniała wszystkiego i nie umiała tego przeczytać.

już bym wolała ten romantyzm, bo przynajmniej mogłabym coś powiedzieć o epoce :|

widzu - 2014-05-05, 17:11

Ja wybrałem "Wesele", bo przeczytałem "Wesele" i pamiętałem sporo faktów o Wyspiańskim. :P

A poza tym, kijowo mi idzie opisywanie uczuć. :P