Pamiętam Zawsze dziwiłem się, dlaczego grają naszego "Mazurka..." Davos - 2014-02-18, 00:45
JankielKindybalista85 napisał/a:
Ale sam mazurek Dąbrowskiego jest oparty na melodii ludowej. Autor melodii jest przecież nieznany. Nie napisał jej Wybicki. Melodia po prostu od lat sobie była w folklorze, znał ją Wybicki i pod nią napisał tekst. Potem z tej samej ludowej tradycji czerpało mnóstwo romantycznych twórców (ot Chopin choćby, który tez podstawowego rytmu i melodii mazurka nie wymyślił, tylko proste chłopskie odwieczne pierdzenie znacząco skomplikował) robiąc z jednego będącego tradycyjnym "main motive" mazurka ludowego mnóstwo różnych wariacji i melodii. Akurat ta z naszego hymnu stała się szczególnie popularna na Bałkanach.
No to przynajmniej mamy rozpoznawalny hymn JankielKindybalista85 - 2014-02-18, 01:49
Davos napisał/a:
No to przynajmniej mamy rozpoznawalny hymn
One Direction też są rozpoznawalni co nie zmienia faktu, że są kiepscy.WojtekVanHelsing - 2014-02-18, 07:29
icywind napisał/a:
Cytat:
icywind, Bo ludzie dziela sie na lepszych i gorszych...
Dziwnym trafem każdy kto tak uważa uważa się też za tego lepszego
Nie od wszystkichAnswersMaster - 2014-02-18, 15:53 Oceniając tylko brzmienie, to mój ulubiony jest sowiecki, dobre też są ukraiński, niemiecki, III rzeszy, francuski i unijny. Polski nie podoba mi się. Co najdziwniejsze hymny dla mnie najlepsze mają te kraje, za którymi nie przepadam Nie fajnych nie wymieniam, bo nie były warte tego, żebym je zapamiętał.Davos - 2014-02-19, 01:52 Każdy ma prawo do własnego zdania, ale... nie znacie się i tyle Mazurek Dąbrowskiego rulez JankielKindybalista85 - 2014-02-19, 02:00
Davos napisał/a:
Każdy ma prawo do własnego zdania, ale... nie znacie się i tyle Mazurek Dąbrowskiego rulez
No cóż, mylisz się, więc na pocieszenie mam dla ciebie to:
Wersja instrumentalna zagrana na dudach najlepsza!
Ach, czysta poezja Zgadzam się, że instrumentalna wersja zdecydowanie rządzi!
JankielKindybalista85 napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że Edward I Długonogi skopie Ci dupę, buntowniku!
Trochę krwi mu napsuję, nim tego dokona. A nawet jeśli w końcu mu się to uda, to zawsze znajdzie się jakiś Robert de Bruce, który będzie kontynuować moje dzieło i poprowadzi lud Szkocji do ostatecznego zwycięstwa! AnswersMaster - 2014-03-19, 15:06 Właśnie słyszałem hymn Kanady, podoba mi się. Szczególnie w wykonaniu postaci z south park, ale profesjonale wersje też fajne:)Davos - 2014-03-19, 20:09
AnswersMaster napisał/a:
Właśnie słyszałem hymn Kanady, podoba mi się. Szczególnie w wykonaniu postaci z south park, ale profesjonale wersje też fajne:)
Edit: Ulubione oczywiście. Mistress9 - 2015-04-16, 17:30 Love już mogła te posty przenieść tutaj, albo te przenieść tam. Albo najlepiej ten temat zamknąć, a tamten zostawić
[ Komentarz dodany przez: RudaMaupa: 2015-04-16, 17:43 ]
I co by to zmieniło? Jest temat - nie ma potrzeby tworzenia nowego.WojtekVanHelsing - 2015-04-16, 18:49 https://www.youtube.com/watch?v=syXDsVvtlu0 <-- Hymn austro-wegier swietny.
Mistress - Czemu podoba Ci sie hymn USA i UK?Mistress9 - 2015-04-16, 18:50 Nie wiem, jakoś tak Zaknafein - 2015-04-17, 20:06
WojtekVanHelsing napisał/a:
Mistress - Czemu podoba Ci sie hymn UK?
A czemu ma się nie podobać? God save the Queen jest świetne.WojtekVanHelsing - 2015-04-17, 20:30 Mnie sie nie podoba, zreszta o tyle o ile Angielskie piosenki rockowe itd. sa chyba najlepsze o tyle piesni patriotyczne to gowno, Angielski sam w sobie jest jezykiem chujowym wiec...Zaknafein - 2015-04-17, 20:32 Piszesz to jakby to były same fakty, a to tylko Twoje opinie są, ziomek WojtekVanHelsing - 2015-04-17, 20:46 A tamMors - 2015-04-18, 15:33 Bardzo ładne są też:
Hymn Transwalu - https://www.youtube.com/watch?v=TVCMvtpt0Rk,
Hymn Oranii - https://www.youtube.com/watch?v=DUBNb5BDiJU,
Stary Hymn RPA i ZPA - https://www.youtube.com/watch?v=X1yvH8dzASc.
Nie podoba mi się z kolei hymn polski.
Niepoważny i brzmi, jak jakaś pioseneczka na wesele.
Bo napisany pod mazurka, czyli utwór taneczny.
I faktycznie wolę już srogą rotę.