Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Humor - "śmieszne" obrazki
Love178 - 2016-12-11, 16:51 Co mam na myśli to to, że religie starają się piętnować ciała kobiet za to, że u mężczyzn powodują popęd seksualny i jako rozwiązanie proponują ich zakrywanie. I teraz pytanie brzmi - które części ciała? Ano wszystkie. Jeden poleci na nogi, inny na biust, innego urzekną oczy (niektóre burki mają kratki na oczach btw) i to wszystko jest uważane za grzeszne. Nie da się zakryć wszystkiego, ale praktycznie wszystko u kobiet jest piętnowane. I nawet jeśli nie z konkretnie wypunktowanymi rzeczami w piśmie, to mentalność jaka się z tych religii wywodzi pozwala sobie na interpretowanie tego co jest w tym kierunku. Dlatego im bardziej religijna dana grupa, tym większe restrykcje są narzucane kobietom. Zatem nie, nie piszę steku bzdur, bardziej mnie szokuje Wasze zdziwienie, ale z drugiej strony jedyny punkt widzenia jaki obieracie na ten temat jest wyłącznie męski...widzu - 2016-12-11, 16:59 Nie wiem, zawsze mi się wydawało, że, przykładowo, w katolicyzmie kobiety MOGĄ mieć nakrycie głowy, a nie MUSZĄ.
A strój niewyzywający w świątyni dotyczy obu płci.ZSK - 2016-12-11, 17:21 A ja podzielam zdanie Love. Kolejnym przykładem jest to, że kiedyś kobiety musiały siedzieć osobno w kościele, lub z tyłu i nie mogły iść na ofiarę by nie "drażnić" męskich oczu. A faktem jest, ze to faceci mają problem jeśli nie potrafią się skupić bo zobaczyli ładną kobitkę. Gdziekolwiek. Co więcej, uważam, ze takie zakrywanie i piętnowanie powoduje odwrotny skutek do zamierzonego, co objawia się np. w postaci gwałtów. To już chyba lepiej jeśli każdemu opatrzą się nogi, dekolty, obcisłe ubrania czy nawet nagość, niż sytuacja gdzie facet widzi na ulicach same prześcieradła, a potem niezdrowo jara się kawałkiem nagiej stopy czy dłoni.Mackers - 2016-12-11, 17:33 Toć chociażby w średniowieczu katoliccy księża wielokrotnie potrafili podkreślić, że kobieta jest źródłem zła i to przez nią oddaliliśmy się od Boga, bo spróbowała owocu itp.c1ick - 2016-12-11, 17:40
ŚMIESZNY OBRAZEK, HEHE, PATRZCIE, MJENTOWE BONKI ALE BEKA XDDDDDavos - 2016-12-11, 18:49 Mackers, w średniowieczu różni ludzie różne rzeczy mówili, ale od tego czasu jednak trochę się pozmieniało. Również w kwestii mentalności.
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Kolejnym przykładem jest to, że kiedyś kobiety musiały siedzieć osobno w kościele, lub z tyłu i nie mogły iść na ofiarę by nie "drażnić" męskich oczu.
No właśnie, kiedyś. Ale kobiety miały wtedy przerąbane w każdym aspekcie życia, nie tylko w kościele. Nie miały praw wyborczych, nie było równouprawnienia, a kobieta miała tylko rodzić dzieci, gotować, sprzątać i być na każde zawołanie pana męża. Zresztą to też zależało od epoki, bo bywały okresy mocno purytańskie, jak i bardziej libertyńskie.
Ale dzisiaj? To, o czym pisze Love, odnosi się chyba tylko do islamu i to w tej najbardziej radykalnej formie. Owszem, słyszałem wypowiedzi różnych imamów, że kobieta jest z natury zła i grzeszna i musi nosić burkę, żeby nie prowokować mężczyzn. Ale nie kojarzę za bardzo sytuacji, żeby przywódcy innych religii wygłaszali współcześnie podobne bzdury. Co najwyżej jakieś zasady dotyczący ubioru w świątyni, żeby nie naruszał jej powagi, ale jak wspomniał Widzu, to się odnosi do obydwu płci. Stąd moje zdziwienie na wpis Love bo o ile rozumiem jej intencję - piętnowanie nakazywania kobietom ubierania się od stóp do głów, żeby "nie prowokowały mężczyzn" - o tyle przypisywanie takiej postawy wszystkim religiom jest grubą przesadą.Dead_Laugh - 2016-12-11, 19:20 Tak czysto teoretycznie to czy w buddyźmie coś mówią o ubiorze? Albo hinduiźmie?SlownikOrtograficzny - 2016-12-11, 20:23 Ile bym dał za miętowe bąki w standardzie.ZSK - 2016-12-14, 21:55 Wiem, że głupie, ale mnie śmieszy xD
bartek82r - 2016-12-15, 12:16 Dead_Laugh - 2016-12-15, 12:57 Wydaje mi się, że to Elsa JeanChodnikowyWilk - 2016-12-15, 16:26 ^ To ona, całkiem urocza jak na blondynkę.Zabek05 - 2016-12-15, 18:21 widze ze mamy tu koneserow gatunku
[ Dodano: 2016-12-15, 18:25 ]
a tak wgl to jebalbym jaV - r - 2016-12-15, 18:25
when see jokeZSK - 2016-12-15, 20:34 Jeszcze jej nie znam, to chyba dobrze o mnie świadczy.Love178 - 2016-12-15, 20:40 Hehu rymuje się z Grzechu
Do wewnętrznego toDavos - 2016-12-15, 22:10
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Jeszcze jej nie znam, to chyba dobrze o mnie świadczy.