Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Sport - ,Skoki, narciarskie,
Szyszek - 2015-02-20, 14:36 No Roszpunka! Wystarczy na niego popatrzeć:
A skoki kobiet będą leciały dziś na Eurosporcie i na TVP Sport. Jakby co, to mogę podesłać jakiś stream Ascara - 2015-02-20, 15:39 Spoko, znam dobry stream na eurosport, ale dzięki.
No dobra, ale to już taka... końcowa Roszpunka. Jak obcięli jej kłaki. XDSzyszek - 2015-02-21, 19:24 UWAGA, BĘDZIE BARDZO DŁUGI POST! JEŚLI JESTEŚ LENIEM - NIE CZYTAJ
Zacznę od wczorajszego konkursu pań:
Carina Vogt po zwycięstwie na Igrzyskach także i tym razem znów to ona się najlepiej przygotowała do głównej imprezy. Gratulacje dla Niemki!
Srebro dla Yuki Ito. Ciekawe, że to ta Japonka zdobyła medal. No ale skakała tutaj dobrze.
Daniela Iraschko-Stolz prowadziła po pierwszej serii, no ale nie dała rady i skończyło się na brązie.
Gratulacje dla wszystkich medalistek!
Zawiodły mnie moje faworytki - Sarah Hendrickson (6) i Spela Rogelj (10) (w nawiasach miejsca zajęte przez zawodniczki) Ale ogólnie zawiodła kibiców jedna z głównych faworytek do złota - Sara Takanashi (4). Konkurs był ciekawy, na naprawdę wyrównanym i dobrym poziomie.
No a teraz panowie:
Konkurs kobiet był ciekawy, no ale mężczyzn był po prostu świetny! Walka była do samego końca! Właśnie za to kocham skoki narciarskie - za walkę na niesamowicie równym poziomie, za rywalizację. No i za niespodzianki, które się zdarzają w skokach! A dzisiaj mieliśmy parę takich. Ale od początku:
Rune Velta
Norweg wyskoczył jak diabeł z pudełka! Nie spodziewałem się, że to akurat on zdobędzie złoto! W tym sezonie był tylko raz na podium, zajął 2 miejsce. Zajął też 2 miejsce podczas Mistrzostw Świata w lotach w 2012 r. Nigdy w karierze nie wygrał konkursu w Pucharze Świata. No ale dzisiaj był naprawdę mocny! Przypomina mi się Lars Bystoel z Igrzysk Olimpijskich w Turynie z 2006 - też w tamtym sezonie dobry zawodnik, ale jakoś nie błyszczał. A na same Igrzyska przygotował świetną olimpijską formę i wygrał na skoczni normalnej, a potem zdobył brąz na skoczni dużej. No a teraz Velta pokonał faworytów i to on zgarnia złoty medal! No i tytuł mistrza świata na normalnej skoczni pozostaje w Norwegii. Jak nie Bardal, to Velta. Wielkie gratulacje i słowa uznania dla Norwega! Severin Freund
Niemiec był chyba głównym faworytem do zdobycia złotego medalu. Walczył do samego końca, ale ostatecznie minimalnie przegrał z Veltą (0,4 pkt.!). Ale srebro ma i na dużej skoczni będzie chciał pokazać, że jest mocny i będzie znowu walczył o złoto.
Stefan Kraft
Niektórzy go już skreślali i stwierdzili, że Stefan nie wytrzyma psychicznie na MŚ no i wróci z niczym w konkursach indywidualnych. No ale dzisiaj wywalczył brązowy medal, co trzeba uznać za sukces.
Zawiódł Prevc. Zawiódł przede wszystkim Kasai, dla którego te zawody skończyły się totalną klapą (jestem tym faktem szczerze zdziwiony, a wręcz zaszokowany, że Sensei skończył poza 30!)
No a teraz Polska:
Zazwyczaj zaczynam swoje komentarze na temat Polaków od Kamila, bo to on plasuje się najwyżej z naszych, no ale tym razem zacznę od Janka. Naprawdę bardzo dobry konkurs w wykonaniu Ziobry! Udało mu się zmieścić w tej naprawdę ciasnej i wyrównanej czołówce, za co duży plus! Cały sezon mocno przeciętnie, a na najważniejszej imprezie sezonu pokazał swoje dobre skoki! Może to ten brokatowy kask dał mu siłę i wiarę w siebie?
Na 17 miejscu uplasowali się razem Murańka i Stoch. Zacznę od tego pierwszego. Klimek miał dobry pierwszy skok, no ale drugi już popsuł i spadł z 10 na 17 miejsce. Zawiodła głowa niestety. No ale chociaż ten 1 skok naprawdę fajny, więc można powiedzieć, że słowa o dobrej formie Murańki nie były przesadzone i ogólnie zawodnik jest dobrze przygotowany do mistrzostw. Psychika jeszcze wysiada, no ale cóż... i tak jest ok.
Tymczasem Kamil Stoch dzisiaj nie oddał żadnego fajnego skoku konkursowego. Przegrał z tą skocznią. Zupełnie mu nie podpasowała i nie mógł się do niej za cholerę przystosować. Ze wszystkich skoków treningowych i konkursowych wyszedł mu tylko 1 - ten z serii próbnej poprzedzającej dzisiejsze zawody. No cóż, na dużej już rok temu skakał podczas PŚ no i tam potrafił skoczyć naprawdę kapitalnie! Może i tym razem tak będzie? No ale jak się nie uda i na dużej zdobyć medalu, to nic się przecież nie stanie, prawda? Dla mnie Kamil nic już nie musi zdobywać, bo i tak wiele zrobił.
No i Żyła, choć o nim to za bardzo nie chcę pisać. No ale trzeba. Chłop o niesamowicie wielkim potencjale jeśli chodzi o warunki fizyczne. No ale potencjał mentalny jest niestety na poziomie przedszkola. Po dobrych sesjach treningowych w konkursie totalna sraka i popsuty skok od początku do końca, jak ostatni patałach. Dalej mam na niego wkurwa i dzisiaj mi na pewno nie minie jeszcze.
Konkurs na normalnej skoczni za nami. Ale zanim przejdziemy na dużą skocznię, czekają nas jutro jeszcze zawody drużynówek mieszanych! Walka na pewno będzie ciekawa ChodnikowyWilk - 2015-02-21, 19:46 No,.Zyla koncertowo zepsul.swoj skok, szkoda bo na niego.tu liczylem najbardziej, widzac jak Stoch skakal w treningach. No ale juz Ziobro i Muranka zupelnie dobrze sie zaprezentowali. Velty chyba nikt nie typowal tutaj chocby na podium tego konkursu, a tutaj niespodzianka, zostal.mistrzem swiata.
Zobaczymy jak pojdzie na duzej skoczni, powinno byc lepiej w przypadku Kamila, no i ciekawe jak ta druzynowka pojdzie. Wierze ze stac ich nawet na medal.Ascara - 2015-02-21, 20:06 Ja się na temat tego konkursu wypowiem dużo bardziej lakonicznie, niż szyszu.
Brawo, Janek.
Tyle mam dzisiaj do powiedzenia. JankielKindybalista85 - 2015-02-21, 22:24 Żyła to był w tym konkursie chujem podparty a Stoch odjebał migomatozę.Szyszek - 2015-02-22, 23:00 No i walka w drużynówce mieszanej była ciekawa! Niemcy i Norwegia walczyły między sobą do końca o złoto. Walkę wygrali Niemcy. Norwegia ze srebrem, Japonia z brązem. Poza podium Austria, której zawalił najbardziej Hayboeck. Słowenia też bez szału.
Kobiety zakończyły udział na MŚ i to Carina Vogt wraca z dwoma złotymi medalami - indywidualnie i w drużynówce mieszanej. Żegnamy normalną skocznię, a panowie przenoszą się na dużą. Już od jutra treningi. Ciekawe, jak będą się spisywać nasi. Pamiętajmy, że dzięki triumfowi Kamila 2 lata temu na dużym obiekcie w konkursie możemy wystawić 5 zawodników, a nie 4. Także z 6 naszych tym razem tylko 1 polegnie.
Liczę na poprawę Kamila, ale na dużej skoczni już skakał kiedyś i potrafi na niej skakać. Niech go uskrzydla specjalny plastron Mistrza Świata 2013, w którym będzie skakał podczas wszystkich skoków na dużej skoczni Zabek05 - 2015-02-26, 18:57 post dla Szyszka Szyszek - 2015-02-26, 19:32 Dzięki, Żabku! Może to nie jest najbardziej merytoryczny post, no ale dzięki za spełnienie mojej małej prośby
No więc zacznę ogólnie:
Konkurs, w którym warunki były nieco zmienne, a belka ustawiona nisko. W takim przypadku tylko najlepsi potrafili odlecieć.
A kto był najlepszy? Główny faworyt. Severin Freund dzisiaj zrobił rozpierduchę konkretną. 22,3 pkt. przewagi nad drugim zawodnikiem! Po prostu czapki z głów dla Niemca! Póki co świetne mistrzostwa dla niego! 2 złota (jedno indywidualne, drugi w drużynie mieszanej), a wcześniej jeszcze srebrno indywidualne. Póki co to są MŚ Freunda. Ale tego się można było spodziewać, bo Severin jest ostatnio w niesamowitej formie. Jeszcze raz gratulacje dla niego, bo mu się należało. Po prostu nokaut! Jestem dalej pod wrażeniem
A kto srebrny medal zdobył? Dawna gwiazda, którego już uważano za skoczka wypalonego. Dzisiaj Gregor Schlierenzauer się odrodził no i poza Freundem (ale on to inna liga) pokonał resztę stawki. Gratuluję mu! Nie wierzyłem w niego kompletnie i ten jego medal jest dla mnie sporą niespodzianką. Ale cóż, to są skoki i nagle może się odrodzić wielka gwiazda! Albo po prostu trafić na swój dzień
Trzeci Velta. Norweg pokazuje, że dalej jest w dobrej formie. Pierwszy skok mu nie wyszedł, wykonał rzut na narty*, no ale drugi skok już porządny. Przygotował chłop formę naprawdę super! Gratki dla niego! Póki co ma złoto indywidualne, srebro w drużynówce mieszanej i brąz indywidualnie. Czyli zgarnął komplet
Polacy średnio, no ale po kolei:
Żyła po zawalonym konkursie na normalnej skoczni dzisiaj się ogarnął. Warunków nie miał dobrych w obu skokach, no ale skoki pooddawał naprawdę dobre. Może bez petard, no ale 2 dobre i równe skoki no i dobre 9 miejsce. Gratki dla niego! Najważniejsze, że dzisiaj trafiał nieźle na progu. Oby to samo skoczył w drużynie!
Stoch... Indywidualnie mistrzostwa do zapomnienia. 17 i 12 miejsca niestety są słabe. No ale cóż, kontuzja z początku sezonu zbiera swoje plony. Pojawiają się błędy techniczne: rzut na narty, za szybko się na nie kładzie no i brakuje wysokości, lot jest zbyt płaski. Trudno, nie zawsze da się zdobywać medale. I tak Kamil zdobył dużo i dla mnie już nic nie musi. Szczególnie w tak trudnym dla niego sezonie.
Murańka - Jeden skok dobry, którego nie można się za bardzo czepiać (choć dalej Klemens jest trochę za mało agresywny w locie), niestety w drugim i warunki nie dopisały, i belka była niska, no ale przede wszystkim skok nie był do końca dobry.
Kubacki - Po świetnych treningach w konkursie oczywiście słabo. Wyraźnie zostawał za nartami, ale to u niego stały błąd. Przynajmniej do 30 wszedł.
Zniszczoł - Złe wyjście z progu, za bardzo się otworzył w powietrzu po wyjściu, zebrał na siebie wszystkie boczne podmuchy no i skok krótki. Szkoda.
No więc zakończyliśmy konkursy indywidualne. Przed nami drużynówka i koniec mistrzostw!ChodnikowyWilk - 2015-02-26, 20:29 Szyszu jak zwykle zgrabne podsumowanie
Ciężko będzie, ale niepoprawny optymizm każe mi wierzyć że wywieziemy medal z drużynowego konkursu, do boju! Szyszek - 2015-02-26, 20:44 U mnie jednak jest większy realizm, a sytuacja póki co wygląda tak:
Norwegia i Niemcy wydają się najmocniejszymi ekipami i to pewnie to te drużyny powalczą o złoto. No i Austria się odrodziła dzisiaj! Jeśli powtórzą dzisiejsze skoki w sobotę, to medal powinni mieć.
A Polacy? Mają szansę. Nie aż taką dużą, ale mają. Ale przede wszystkim Stoch się musi pokazać z dużo lepszej strony. Murańka powinien skakać stabilnie. Żyła tak jak dzisiaj. No a ten 4 (Kubacki albo Ziobro. Zniszczoła w drużynie nie widzę) nie popsuć skoku. Może Janek się zmobilizuje i po wywalczeniu miejsca w ekipie pokaże dobre skoki? Skoro na normalnej był w stanie, to czemu nie tu?
No i trzeba jednak liczyć na wpadkę Austriaków, bo to oni są głównymi rywalami w walce o medal. I trzeba uważać na Japonię. No i może Słowenię, ale ci akurat osłabli i jakoś ich się nie obawiam, tak mówiąc szczerze.
Ale w każdym razie: Do boju, orły! JankielKindybalista85 - 2015-02-26, 20:46
Szyszek27 napisał/a:
Może Janek się zmobilizuje
No kurwa Stary! Dla ciebie wszystko!Davos - 2015-02-27, 01:09 Freund dziś w powietrzu był zabójczy niczym Luftwaffe w pierwszej fazie II WŚ Zdecydowanie zdominował cały konkurs i nie dał żadnych szans rywalom.
Nasi niestety nie za dobrze... Tak jak wspomniałeś, Szyszek - Murańka ładny pierwszy skok, no i poprawny Żyła, reszta poniżej oczekiwań. Trudno będzie o medal w takich warunkach. Brakuje chłopakom błysku, jakiejś determinacji żeby powalczyć o medale. No, ale zobaczymy, może jeszcze się coś odmieni i zrobią wszystko, żeby wywalczyć choćby brąz.Szyszek - 2015-02-28, 20:19 Oj, będzie co pisać!
Ależ to był niesamowity konkurs! Bardzo dziwny, wiatr szalał i było ciekawie! Właściwie każda drużyna zaliczała wpadki. No, prawie...
Norwegia bez wpadek. 8 dobrych skoków no i pewne złoto tej drużyny! Gratulacje!
O srebro walczyli do końca Austriacy i im się to udało. Mieli jeden trochę zawalony skok, no ale mieli też petardy! Również gratulacje dla nich, bo walczyli z Polakami dzielnie.
No właśnie. Z POLAKAMI! Nie z faworyzowanymi Niemcami, którzy dali ciała i regularnie psuli swoje skoki (Nawet Freund, który jednak w drugiej serii odpalił taki skok, że aż przecierałem oczy z niedowierzania! Szkoda, że tego się nie dało ustać), nie ze Słoweńcami, którzy też się nie liczyli. Ani nawet nie z Japończykami, którzy byli groźni w walce o medale dzisiaj. Tak, to Polska zdobywa brązowy medal! Reprezentacja, która w tym sezonie borykała się z wieloma problemami i kryzysami formy u zawodników! Ta drużyna, która w tym sezonie w Pucharze Narodów zajmuje dopiero 7 miejsce, nawet za słabymi Czechami! Po średnich konkursach indywidualnych, w których nam brakowało do medali, w drużynówce spięli dupę wszyscy! Żyła 2 naprawdę bardzo dobre i równe skoki, w końcu! Murańce chwała za petardę w drugiej serii (już dawno nie widziałem Klimka wychodzącego z progu tak agresywnie!)! Ziobro zaliczył wpadkę, ale to też przez podmuch po wyjściu z progu, a skok mimo to nie był jeszcze aż tak zły! A drugi już naprawdę porządny! No i Kamil dzisiaj również pięknie skakał! Nie udało się srebra wywalczyć. Ale brąz po takim trudnym sezonie jest dużym sukcesem! Gdyby nawet przed mistrzostwami świata ktoś mi powiedział, że Polacy będą walczyć do końca o srebrny medal i skończą ze srebrem, to bym się chyba popukał w czoło! Ale jest medal! Może nie srebrny, no ale brązowy też jest znakomity! Indywidualnie nic, no jest ten medal drużynowy!
Jeszcze raz gratulacje! Ależ się naskakałem z radości podczas tej transmisji! Davos - 2015-02-28, 21:07 Wielkie gratulacje dla naszych! Niestety nie mogłem oglądać tego konkursu i widzę, że wiele mnie ominęło. No, ale najważniejszy jest fakt, że pomimo różnych wcześniejszych wpadek i wahań formy, Polakom udało się spiąć na drużynówkę i wywalczyć brąz. Po wcześniejszych trudnościach ten medal naprawdę świetnie smakuje Fajnie, że nasi skoczkowie wyjadą z trofeum z tych mistrzostw :]Szyszek - 2015-03-09, 01:04 Tsa, przydało się coś skrobnąć tutaj
Weekend w Lahti zakończony. W drużynówce nasi walczyli, no ale skończyło się miejscem za podium. Stoch jak na swoje problemy zdrowotne (grypa żołądkowa, podobno "rzygał całą noc", jak to Piotrek określił) skakał świetnie. Janek Ziobro zawiódł i to chyba jego dyspozycja oddaliła nas od podium. Murańka dobrze. Za to duże słowa uznania dla Żyły, bo w sobotę skakał po prostu świetnie! 3 wynik wg nieoficjalnej klasyfikacji indywidualnej!
A wygrała Norwegia. Po Mistrzostwach Świata dalej mocna i nie do pokonania. A za nią Niemcy i Japonia, którzy mieli wpadki, ale też były i świetne skoki, które dały obu ekipom podium. Na MŚ te teamy nie zdobyły medalu, to chociaż w Lahti im się udało podium zgarnąć
Niedziela zdecydowanie nie była dla nas. Stoch rozważał odpuszczenie konkursu. Jednak wystartował, no ale niestety skończył poza 30. Chyba jednak byloby lepiej, gdyby dzisiaj odpoczywał... Mam nadzieję, że zdoła się wykurować jak najszybciej. A jeśli się nie będzie czuł dobrze, to nic się przecież nie stanie, jeśli odpuści jakiś start. Zdrowie jest najważniejsze.
Janek i Klimek zawiedli. Wg moich obserwacji Ziobro za wysoko po wyjściu z progu, został za nartami, zaś Klemens trochę za wcześnie na progu no i na dodatek rzut na narty po wyjściu z progu, przez co zabrakło wysokości. Szkoda wielka.
Dzisiaj to Piotrek bronił honoru Polaków. 2 niezłe skoki, no ale bez błysku no i 18 miejsce. Też trochę szkoda, bo Żyłę było tutaj stać na czołową 10.
Wygrał Kraft. To, co on zrobił w 2 serii, to było po prostu coś niewiarygodnego! Znakomity skok! Jak utrzyma taką formę, to Kryształowa Kula leci do niego! Ale Freund i Prevc nie odpuszczą. Dzisiaj ten pierwszy na 2 miejscu, zaś Peter poza podium i przez to stracił sporo punktów i obecnie ma tylko 7 punktów przewagi nad Kraftem w klasyfikacji generalnej.
Na 3 miejscu dzisiaj się uplasował Anders Fannemel, który jednak po pierwszym skoku nabawił się jakiegoś urazu. Miejmy nadzieję, że Norwegowi to nie namiesza aż tak w jego formie, bo ostatnio jest dobra.
A teraz czeka nas maraton! Jutro kwalifikacje w Kuopio, we wtorek konkurs, a potem od razu skoki w Trondheim! I Oslo w weekend! macbed - 2015-03-12, 21:41 Szkoda Krafta.ChodnikowyWilk - 2015-03-12, 21:48 Mi tam jakos austriackiego skoczka nieszczegolnie
szkoda
A Polacy tak dzisiaj nijako, zaden jakos szczegolnie nie zachwycil. Zyla klasycznie zasral drugi skok, niby mial mocno wiatr w plecy no ale jednak... Muranka nawet nawet, a Stoch jak.na swoj poziom slabo, choc trzeba pamietqc ze wrocil po chorobie.Szyszek - 2015-03-12, 22:06 Twój post jest bardzo rozbudowany
Ale fakt, Krafta szkoda i to bardzo, bo lubię typa. Przegrał dziś przez problemy z wiązaniem. A taką miał przewagę po pierwszej serii... Kryształowa Kula mu się oddaliła.
Nieszczęście jednego jest szczęściem dla drugiego. Freund wykorzystał okazję i wygrał drugi konkurs z rzędu, chociaż podkreślił, że nie chce wygrywać w takich okolicznościach. Severin jednak jest sportowcem, który żyje wg zasady fair play. No ale teraz to on staje się liderem klasyfikacji generalnej!
W klasyfikacji generalnej Krafta wyprzedził również Peter Prevc, który dziś zajął 2 miejsce i takie same miejsce zajmuje w generalce. Trzyma się blisko, jest w czołówce. Ale Kuli raczej mu nie wróżę... chyba, że odpali u siebie w Planicy.
Niepowodzenie Krafta wykorzystał także mistrz świata z normalnej skoczni - Rune Velta. Norweg wskoczył na podium, a w generalce awansował na 8 miejsce.
Innym bohaterem dnia jest Michael Hayboeck, który co prawda skończył poza podium, no ale pobił dzisiaj rekord skoczni!
A Polacy tak bez rewelacji:
Kamil Stoch i tak nieźle jak na pierwszy konkurs po chorobie: 12 miejsce. Pierwszy skok był naprawdę dobry, w drugim chyba zabrakło trochę szczęścia.
Klemens 17 miejsce. Też dobry pierwszy skok, w drugim niestety już słabiej. Może znowu się za wcześniej wybił z progu, tak jak to mu się ostatnio często zdarza? Wiecie, że w Kuopio Klemens popsuł skok, bo wybił się 2 m za wcześnie? Niby niezłe miejsce, ale mam wrażenie, że Klemens jest w stanie lepiej skakać.
Piotrek 20 miejsce. Pierwszy skok udany. A ponieważ Pieter dawno nie psuł skoków, to w drugim postanowił mocno spóźnić (było widać gołym okiem bez żadnych powtórek, że na progu skok spóźniony jak cholera) i nieco popsuć. Warunki swoją drogą, bo te również nie były korzystne. Mogło być gorzej, no ale też Piotrka stać obecnie na lepsze skoki. Trzeba tylko trafiać na progu, bo jak się nie trafi na progu, to nie ma mocy na progu (a Piotrek Żyła ma potencjalnie dużą moc na progu). A jak nie ma mocy na progu, to nie ma dobrego skoku.
Janek Ziobro nie ma dobrej formy i na dodatek też psuje skoki. No i dzisiaj... A imię jego czterdzieści i cztery...
Ogólnie to był strasznie dziwny konkurs. W pierwszej serii belka latała jak szalona! Zaczęli z 5, koniec końców wylądowała na 13 (choć 1 seria zakończyła się na belce nr 10). Wiatr wiał w różne strony. Problemy sprzętowe Krafta (a w pierwszej serii Koudelka miał jakiś problem i nie wystartował od razu. Swoją drogą to za nie oddanie skoku przy zielonym świetle powinna być dyskwalifikacja.). Rekord skoczni. A myślałem, że to w Kuopio było dziwnie. Trondheim chyba przebiło fińską miejscowość.
A teraz skoczkowie ruszają do Oslo. Ale zanim panowie tam poskaczą, to sezon zakończą kobiety, na tej samej skoczni brzozik70043704352251515 - 2015-03-14, 00:13 gosciu skoczyl rekord skoczni i byl 5-6 po pierwszej serii, troche dziwne to jest