To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Hydepark - Rozkminy

JankielKindybalista85 - 2016-01-22, 12:37

Twojego seniora zbuntowany wasalu. Na kolana i błagaj o łaskę a to wszystko zaraz się skończy!
Davos - 2016-01-22, 12:49

Pod warunkiem, że przeprosisz za 100 lat grabieży, mordów i gwałtów, a potem wsadzisz sobie głowę między kolana i pocałujesz się w dupę!

I lepiej martw się o własnego syna, Edwardzie Długonogi bo coś go kobiety za bardzo nie interesują :troll: A synowa, księżniczka Izabela, już ma chętkę na samodzielne rządy :spiew:

Mańka - 2016-01-22, 16:47

Byłam u niej, ale zastałam zamknięte drzwi (nie wiem czy specjalnie, czy nie, nieważne); położyłam słodkie na progu, napisałam kartkę i pojechałam na cmentarz włożyć znicz.

Davos, przykre, nie dość, że próbowała skłócić mnie z ojcem tuż przed śmiercią, to wywołała konflikt między synami. Co to za matka?!

Na szczęście mam drugą babcię, która jest taka, jaka powinna być babcia. Powiedziałabym nawet, że mistrzowska - bo która zdobędzie się na tekst "nie drap się po dupie, bo będziesz mieć dzieci głupie? :haha:

JankielKindybalista85 - 2016-01-22, 21:23

Zak, Davos cię szkaluje. :-D
Davos - 2016-01-23, 01:20

manciara9 napisał/a:
Na szczęście mam drugą babcię, która jest taka, jaka powinna być babcia. Powiedziałabym nawet, że mistrzowska - bo która zdobędzie się na tekst "nie drap się po dupie, bo będziesz mieć dzieci głupie? :haha:

Dobra babcia :D

JankielKindybalista85 napisał/a:
Zak, Davos cię szkaluje. :-D

O, to już się Edwarda II wyparłeś? :D

JankielKindybalista85 - 2016-01-23, 01:21

Nom, jak Szkoci wolności. :-D
Davos - 2016-01-23, 01:34

Kurde, no... 1:0 dla Ciebie.

Ale to jeszcze nie koniec

http://www.theruggedmale....eheartrev03.jpg :troll:

widzu - 2016-02-03, 15:21

Czemu wszyscy w większości historycznych traktatów między Francją/Włochami/Niemcami/Innymi krajami z tamtego obszaru najczęściej jednym z punktów było przekazanie Alzacji i Lotaryngii? Co tam kurna jest takiego specjalnego?
bartek82r - 2016-02-03, 15:50

Cytat:
W średniowieczu sporu tego nie było, bo to co przypadło Frankom wschodnim, zachodni zaakceptowali. Problem zaczął się później. Około XVI wieku zaczęło na te obszary napływać coraz więcej ludzi z Francji - np. do pracy w kopalniach. W wieku XVII stanowili już ci "Francuzi" pokaźny procent głównie w Lotaryngii. W efekcie jeszcze u schyłku Renesansu, zaczął się spór pomiędzy wielkimi profesorami ówczesnymi o to czy ten obszar jest Germański czy Romański - bo Francuzi zaczęli się uważać za Roman - cokolwiek to znaczy. Wojna Trzydziestoletnia i osłabienie Niemiec, pozwoliło Francji - silnemu scentralizowanemu państwu - na ingerencję w sprawy wewnątrz niemieckie i w efekcie, wykorzystanie tego (to samo co zrobiły Prusy i Rosja z Polską - tyle że tu był tylko jeden zaborca - więc skończyło się na obcięciu pewnego terytorium a nie unicestwieniu państw niemieckich). Ludwik XIV tocząc przez całe swe panowanie ciągłe wojny, siłą zmęczenia przeciwników, wymuszał na nich ustępstwa terytorialne - by osiągnąć swój cel - uzyskań granicę na Renie. Z punktu widzenia strategicznego, ważna sprawa...

Cytat:
E. Rostworowski pisał, że aż do XVIII w. Europa miała strukturę "ziarnistą", tj. raz ukształtowane władztwa mogły zmieniać granice lub rządzące dynastie, ale nie zanikały bez śladu - choćby tylko w tytulaturze. Raz stworzone królestwo Lotaryngii przechodziło podobne koleje losu. Od 869 roku Lotaryngia (tj. północna część królestwa postkarolińskiego Lotara) jako całość stała się obiektem sporu Franków Zachodnich z Frankami Wschodnimi (Niemcami). W 925 wcielona do Niemiec przez króla z nowej dynastii Ludolfingów: Henryka I a w 959 podzielona na Dolną (ob. Brabancja, wsch. Belgia i Luksemburg) i Górną czyli tzw. właściwą, nadaną w 1048 Gerardowi Alzackiemu - założycielowi 700-letniej dynastii lotaryńskiej. Mówimy więc chyba o dwóch rywalizacjach: wczesnofrancusko - wczesnoniemieckiej (o całą Lotaryngię postkarolińską) oraz nowożytnej francusko - niemieckiej o Górną Lotaryngię powiązaną z dziedzinami Gerarda Alzackiego. Nie wolno zapominać o efemerycznym, acz czasowo bardzo silnym państwie burgundzkim (wygenerowanym z królestwa Francji wbrew jego woli), które prowadziło odrębną politykę i bodaj to właśnie ono jako pierwsze podważyło niemieckie władztwo nad Górną Lotaryngią, próbując ją bez powodzenia zająć w 1477. W tym sensie można mówić o "silnych wpływach francuskich w XV wieku". Natomiast pierwsza okupacja stricte francuska nastąpiła w 1633 czyli faktycznie w środku wojny trzydziestoletniej. Za Ludwika XIV walczyła najpierw Francja z Lotaryngią, co chwilowo rozstrzygnięto osadzeniem na jej tronie księcia Leopolda (1697) starającego się lawirować między Francją a Habsburgami. Ożenek księcia Franciszka III z Marią Teresą zdawał się przechylać szalę na rzecz Habsburgów, jednak już w 1733 Ludwik XV zmusił Franciszka do scedowania praw do Lotaryngii na Stanisława Leszczyńskiego, który realnie objął władanie po abdykacji w Polsce 1736. Lotaryngia weszła formalnie w skład Francji w 1766. Rzesza ani późniejsze państwa niemieckie nie parły szczególnie do zdobycia Lotaryngii aż do 1848, kiedy kraina okazała się obfitować w zasoby węgla i rud metali. I chyba właśnie TO jest początek właściwej, ostrej rywalizacji o Alzację i Lotaryngię [?].

Źródło: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=74154

Love178 - 2016-02-03, 17:00

streści ktoś?
Moris299 - 2016-02-03, 17:25

love178 napisał/a:
streści ktoś?
bardzo chętnie

Davos - 2016-02-03, 18:22

Wystarczy przeczytać dwa ostatnie zdania:

Cytat:
Rzesza ani późniejsze państwa niemieckie nie parły szczególnie do zdobycia Lotaryngii aż do 1848, kiedy kraina okazała się obfitować w zasoby węgla i rud metali. I chyba właśnie TO jest początek właściwej, ostrej rywalizacji o Alzację i Lotaryngię [?].

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze (zasoby).

JankielKindybalista85 - 2016-02-03, 18:25

Moris299 napisał/a:
love178 napisał/a:
streści ktoś?
bardzo chętnie

Obrazek

:haha: :1m: :clap: :git:

widzu - 2016-02-03, 19:05

Dziękuję panie bartek. :ok:

[ Dodano: 2016-02-03, 19:06 ]
Cytat:
kraina okazała się obfitować w zasoby węgla

Czyli wszystko przez Morisa. Dlatego nie czytał. :troll:

Zaknafein - 2016-02-05, 17:07

pochemu najs gaje musza nosic te trilby czy fedory jak jak je noszą?
no bo kurwa ogolnie kapelusze są fajne ale je sie nosi wyłączynie do eleganckiego stroju. do garnituru/płaszczu a nie zwykłych dziennych ubrań

tak

nie tak

Antybristler - 2016-02-05, 18:45

Znam ten ból. Chujowo wygląda/nie pasuje do reszty, ale ma dobre staty, więc trzeba nosić...
KicerK - 2016-02-05, 19:29

Antybristler napisał/a:
Znam ten ból. Chujowo wygląda/nie pasuje do reszty, ale ma dobre staty, więc trzeba nosić...

:haha:

widzu - 2016-02-05, 20:06

1) Myślałem że to Wojtek na drugiej fotce. :I

2) IMO kapelusze do zwyczajowego stroju pasują jedynie dziewczynie. I to nie zawsze.

icywind - 2016-02-05, 20:37

widzu napisał/a:
2) IMO kapelusze do zwyczajowego stroju pasują jedynie dziewczynie. I to nie zawsze.

Kapelusz to zło

[ Dodano: 2016-02-05, 20:37 ]
A Fedora tylko jako software

macbed - 2016-02-05, 20:48

widzu napisał/a:
1) Myślałem że to Wojtek na drugiej fotce. :I

Bo to jest Wojtek. :|