Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Hydepark - Motoryzacja!
bartek82r - 2015-03-18, 17:11 Kto mi to kupi?
c1ick - 2015-03-18, 17:30 Też się zgłaszam po takie autko Szyszek - 2015-03-18, 17:35 I ja też, i ja też! ZSK - 2015-03-18, 19:06 Może kup sobie T3 i przerób Raz, że taniej, dwa że radość tworzenia bartek82r - 2015-03-19, 11:40 To i tak tylko wizja przyszłości ze względu na cenę
Ale T3?
Za małe. Coś jak moja Alhambra
Mi by się marzyło coś większego i przede wszystkim wyższego, więc T5 i Viano odpada.
Taki mały autobusik turystyczny.
PS:Swoją drogą, to nie wiedziałem, że Fiat Ducato jest sprzedawany w Stanach jako RAM ProMaster z silnikiem 3.6-litra V6 ZSK - 2015-03-19, 18:33 Nom, a zanim Fiat zrobił w stanach zakupy to tym RAMem był Mercedes Sprinter
Fajny, fajny, zajebisty! Szyszek - 2015-03-19, 18:37 Fajnie by było kupić sobie vana w stylu takiego Ducato i sobie pojechać z grupką przyjaciół w świat... a w każdym razie po Europie
Oczywiście autko piękne! ZSK - 2015-03-19, 19:32 Ja właśnie dysponuję T4, którym jeździmy sobie z chłopakami do Władka. Marzy nam się trip po południowej Europie ale nie wiem czy auto da radę. Choć niedawno się dowiedziałem, że grupa przyjaciół z Myszkowa zainwestowała w T3 i już sporo Europy nim zwiedzili. Z tego co pamiętam to trasy po 10-18k kilometrów w wakacje robili. Fajna sprawa. No ale oni mają prostszy silnik. Ja mam niby niezawodne 1,9 ale z turbem ze zmienną geometrią i takim przełożeniem, że przy 100km/h obroty sięgają niemal 3000
Marzy mi się T4 Multivan a najlepiej California, bo można by w niej wygodnie spać, a jednak kwestia snu i wygodnego wyrka jest dość istotna Niestety te wersje są niewyobrażalnie drogie. Rozglądałem się za jakąś T3 do remontu, ale po pierwsze wiesz co to warte? A po drugie wymagałby inwestycji a chłopaki trzymają się kasy jak pijany płotu. Może po pierwszym tripie zdecydujemy, że takich wypadów będzie więcej i coś kupujemy. Fajnie by było Raz, że fajna przygoda a dwa, ta radość z odnawiania klasyka
Ducato odradzam, mamy dwa w firmie i muszę przyznać, że są dość budżetowo wykonane.
[ Dodano: 2015-03-19, 19:41 ]
Gdyby ktoś nie wiedział o czy piszę, to tak wygląda T4 California:
Dach się unosi by można było wygodnie stać w środku
Tylna kanapę rozkłada się jak łóżko. Są też wersje z hardtopem gdzie można spać nad kabiną. To by było coś
T3 trochę się boję, bo strefa zgniotu kończy się na miednicy kierowcy.
Daj mi kasę a potem:
brzozik70043704352251515 - 2015-03-19, 21:06 monjiczq - 2015-03-19, 21:12 U mnie tez wywoza cale domy, nic nowegobartek82r - 2015-03-19, 21:15
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Marzy mi się T4 Multivan a najlepiej California, bo można by w niej wygodnie spać, a jednak kwestia snu i wygodnego wyrka jest dość istotna Niestety te wersje są niewyobrażalnie drogie. Rozglądałem się za jakąś T3 do remontu, ale po pierwsze wiesz co to warte? Ducato odradzam, mamy dwa w firmie i muszę przyznać, że są dość budżetowo wykonane.
No kojarzę Californię oczywiście
Alternatywą jest Ford Transit Nugget
Co do Ducato, no to cóż. Multivan to bardziej van a Ducato to jednak dostawczak, ale podobno prosta i mimo że fiat to podobno niezawodna konstrukcja.
Ale widzisz, u mnie bardziej chodzi o coś do podróżowania niż do spania, więc bez łóżek ale z większą ilością miejsca dla pasażera i kapitańskimi fotelami. Nawet bez tego barku i TV brałbym to Ducato
Poza tym zanim będzie mnie na takiego stać to już pewnie nie będzie produkowany
A co do DoubleBack to problemem jest to że po złożeniu podróżować nim może tylko 2 lub maksymalnie 3 osoby jeśli w pierwszym rzędzie masz "ławkę"
Nie masz problemów na rondzie?
Jaka kategoria na to?
A ile to wyciąga? ZSK - 2015-03-19, 21:37
bartek82r napisał/a:
Alternatywą jest Ford Transit Nugget
Patrz, nie znałem tego nuggetsa... niegodnym ja zwać się fanem motoryzacji
bartek82r napisał/a:
ale podobno prosta i mimo że fiat to podobno niezawodna konstrukcja.
No większych usterek nie było, to fakt, ale np. łuszczący się lakier w kilkuletnim aucie nie wygląda dobrze. Plastiki we wnętrzu słabo spasowane, szczególnie środkowy schowek, widocznym na jednym z Twoich zdjęć wygląda na żywo jakby ledwo się trzymał. Nie wspomnę już o słabiutkim wyciszeniu. Przy 90km/h świszczy i szumi. I to w doublecabie a nie w furgonie. W furgonie jeszcze gorzej Ale nieważne, turystyczne wersje są zapewne lepsze.
bartek82r napisał/a:
Ale widzisz, u mnie bardziej chodzi o coś do podróżowania niż do spania.
Rozumiem, a nawet pochwalam. Wiesz, ja z kumplami to patrzymy na koszty, a jednak nocleg w hotelu co noc przy dwutygodniowym wypadzie trochę pociągnie. Wiadomo, że są też pola namiotowe, ale w razie burzy, deszczu czy dziewczyny fajnie by było mieć duże łóżko
bartek82r napisał/a:
Poza tym zanim będzie mnie na takiego stać to już pewnie nie będzie produkowany
W Bielsku od chuja tego stoi po komisach. Nawet większe kampery z deską rozdzielczą z Ducato, większość z drobnymi uszkodzeniami więc może i w miarę tanie. Może warto się rozejrzeć Dla mnie za wielkie ale może dla Ciebie będą akurat.
bartek82r napisał/a:
A co do DoubleBack to problemem jest to że po złożeniu podróżować nim może tylko 2 lub maksymalnie 3 osoby jeśli w pierwszym rzędzie masz "ławkę"
Czyli w sumie niezbyt przydatne auto.
U mnie pewnie stanie na tym, że jedziemy tą T4 a to jest 9 osobowa wersja, typowo do przewozu osób, z kanapami zamiast foteli i bez klimy. W lato lipa i odwodnienie.
Ewentualnie przerobimy za rok jakąś T3, ale tak czy siak będziemy sypiać gdzie popadnie, czyli albo pod namiotem albo u nowo poznanych koleżanek ...Raczej głównie pod namiotem bartek82r - 2015-03-19, 21:44 @ZSK: rozejrzyj się nie za caravelle a za multivanem. Zawsze to jakies łóżko. ZSK - 2015-03-19, 21:50 Poszperam. W sumie z doświadczenia widzę, że klima by się najbardziej przydała. Bo albo w trasie się męczysz a potem jesteś do niczego, albo otwierasz okna i dostajesz zapalenia wszystkiego. Ze spaniem sobie poradzimy Davos - 2015-03-19, 21:57 ZSK - zarąbisty pomysł z tym tripem po Europie Takie coś to ja rozumiem. My z kumplami się tarabaniliśmy Skodą Fabią i auto służyło nam tylko jako środek transportu z miejsca A do B. No ale co innego taki Van, gdzie można już w środku spać albo robić mini imprezy Nie ma bata, to się nie może nie udać
Bartek - planujesz powiększenie rodziny, że rozglądasz się za Ducato?
Brzozik - dobre bartek82r - 2015-03-19, 22:52 @ZSK:
Tak wygląda Ford Transit Euroline
Podobnie w środku wygląda VW Multivan
A jaki masz budżet?
Bo w sumie jest w czym wybierać.