Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Filmy i seriale - Gra o Tron
Szyszek - 2016-05-24, 20:11 No cóż, Hodor to spojler, którego po prostu nie byłem w stanie uniknąć, bo już podczas jednej z rozmów podczas stanie w kolejce do WKS usłyszałem "A wiecie, że Hodor ginie?".
A ja w myślach: ŻE CO?! Potem znowu ktoś inny o tym gadał i usłyszałem ponownie o tej jakże smutnej wiadomości.
No to wchodzę tutaj na forum i widzę post niezawodnego Davosa, który pięknie tutaj wyjaśnił, co się właściwie stało. Potem tę scenę sobie zobaczyłem i... kurcze, naprawdę zrobiło mi się smutno. A tak po cichu liczyłem, że w finale całej sagi to własnie Hodor zasiądzie na tronie... Serio. Nie zdziwiłbym się wcześniej, gdyby był taki finał. Ale niestety, zginął trzymając drzwi.
No właśnie. Hold the door. I już wiadomo, skąd się wziął Hodor. Wielka zagadka wyjaśniona.
No cóż, żegnaj, Hodorze.
A 22 maja powinien zostać oficjalnie mianowany jako dzień trzymania drzwi.Davos - 2016-05-24, 20:39 No cóż, Hodor był jednym z murowanych kandydatów do tronu, przynajmniej wg westeroskich bukmacherów.
Ascara napisał/a:
Davos, przetłumaczyli kilka "hold the door", później już był tylko powtarzający te słowa Hodor aż zlały się w Hodor.
No to jeszcze jakoś wybrnęli. Zastanawiałem się, jak z tym fantem poradzi sobie tłumacz książki, ale widzę, że już na jm o tym dyskutują A to tłumaczeni Napiprojekt... bardzo oryginalne
icywind napisał/a:
Davos napisał/a:
Tymczasem Littlefinger używa teleportu i spod Doliny teleporrtuje się wprost pod Mur
Plot twist - Littlefinger ma brata bliźniaka.
I kontaktują się za pomocą telepatii.icywind - 2016-05-24, 20:47
Davos napisał/a:
No to jeszcze jakoś wybrnęli. Zastanawiałem się, jak z tym fantem poradzi sobie tłumacz książki, ale widzę, że już na jm o tym dyskutują A to tłumaczeni Napiprojekt... bardzo oryginalne
Trzymaj drzwi, trzymaj drzwi, trzymaj drzwi, trzymdzwi, trzymdzwi, trzdzwi, trzydzwi, tdzwi, hodor, hodor, hodor
A tak serio to pewnie przypisDavos - 2016-05-24, 21:06 Też obstawiam przypis. I poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo dawno nie czytałem książki, ale czy to by nie był czasem pierwszy przypis w całej sadze?Ascara - 2016-05-24, 21:31 Chyba byłby, ja przez 1,5 książki żadnego nie kojarzę. Ale tutaj nie da się tego raczej uniknąć - albo da się ale to nie byłoby mądre (patrz: Napiproject).icywind - 2016-05-24, 22:08 Jak bez przypisu to bym tłumaczył tak
[ Dodano: 2016-05-24, 22:14 ] icywind - 2016-05-24, 22:20 ZSK - 2016-05-24, 22:21 Ten uczuć gdy nie oglądasz GoTa, a cały internet reaguje na każdy odcinek, podczas gdy Ty tylko pobieżnie domyślasz się o co chodzi.
Hodora nawet ja lubiłem Po co te drzwi trzymał?icywind - 2016-05-24, 22:24
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Hodora nawet ja lubiłem Po co te drzwi trzymał?
Davos - 2016-05-25, 01:34
To ostatnie mnie zniszczyło Ascara - 2016-05-25, 04:20 Zabek05 - 2016-05-25, 10:35
[ Dodano: 2016-05-25, 10:41 ]
JankielKindybalista85 - 2016-05-25, 12:30
Jak na takiego miszcza painta jak ja i tak wyszło nieźle.
A jak rozwiążą tłumaczenie?
Pewnie najprościej jak się da: krzyk Meery to będzie: "Hodor, trzymaj drzwi!" a potem w drgawkach zostaną zredukowane dwa ostatnie wyrazy i zostanie tylko Hodor. Prostackie ale lepiej to niż jakaś ekwilibrystyka.icywind - 2016-05-25, 14:31
JankielKindybalista85 napisał/a:
Pewnie najprościej jak się da: krzyk Meery to będzie: "Hodor, trzymaj drzwi!" a potem w drgawkach zostaną zredukowane dwa ostatnie wyrazy i zostanie tylko Hodor. Prostackie ale lepiej to niż jakaś ekwilibrystyka.
Zabek i ten Hodor chyba również służy do przytrzymywania drzwi R - y - 2016-05-27, 14:34 wróciłam z wojaży i właśnie obejrzałam i płaczę. Hodor Smutna śmierć, ale to na 100% pewne, że umarł bo sam pisarz potwierdził, że to jedna z trzech najbardziej chwytających za serce śmierci.Davos - 2016-05-27, 21:14 Yep. Drugą była śmierć [SPOILER]Shireen. Tyle, że w książce zapewne spali ją Melisandre, żeby wskrzesić Jona, a Stannis nic o tym nie będzie wiedział.[/SPOILER]
Trzecia ponoć dopiero się wydarzy, gdy historia będzie zbliżać się do końca. W serialu zobaczymy to za rok, zakładając, że 7 sezon faktycznie będzie ostatni.R - y - 2016-05-27, 21:35 Ja slyszalam ze ma byc 8 sezonow