Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Archiwum - Jeden wielki offtop v.2
macbed - 2016-02-05, 13:24
Ale chuj mnie jakiś post Zaka, przeleciałem go tylko wzrokiem i dostrzegłem jedynie dowcip. Przestań mi wmawiać, że nie mam własnego zdania, bo to nie jest w porządku. Love178 - 2016-02-05, 13:24
d - n napisał/a:
Zaskoczę ale często fotografami są kobiety
A kto domaga się zdjęć?
[ Dodano: 2016-02-05, 13:25 ]
macbed napisał/a:
Ale chuj mnie jakiś post Zaka, przeleciałem go tylko wzrokiem i dostrzegłem jedynie dowcip. Przestań mi wmawiać, że nie mam własnego zdania, bo to nie jest w porządku.
Masz swoje zdanie, ale narzucasz mi też moje. Nie zgadzam się z moim zdaniem narzuconym mi przez Ciebie. Widzisz, co robisz?macbed - 2016-02-05, 13:25
A wzięłaś pod uwagę, że widzę trochę więcej, niż ten temat na forum i "post Zaka"? Love178 - 2016-02-05, 13:26 Nie chcę nic mówić, ale to Wy wyciągnęliście temat kobiet - nie ja. W tym konkretnym wątku całkowicie umywam ręce.
[ Dodano: 2016-02-05, 13:27 ]
macbed napisał/a:
A wzięłaś pod uwagę, że widzę trochę więcej, niż ten temat na forum i "post Zaka"?
Ty mnie właśnie przeraziłeś jak mało widzisz, próbując mi udowodnić, że mężczyźni nie mają nic wspólnego z uprzedmiotowieniem kobiet - same to sobie robią. Oni nie mówią, nie widzą, nie słyszą.macbed - 2016-02-05, 13:28
Najpierw dajesz mnóstwo sugestii, w których oczywistym podtekstem jest "obleśni faceci vs biedne kobiety", a potem mówisz, że to "my" (znaczy kto?) wyciągamy ten temat? Bez przesady
[ Dodano: 2016-02-05, 13:29 ]
love178 napisał/a:
Ty mnie właśnie przeraziłeś jak mało widzisz, próbując mi udowodnić, że mężczyźni nie mają nic wspólnego z uprzedmiotowieniem kobiet - same to sobie robią. Oni nie mówią, nie widzą, nie słyszą.
Cokurwa. Gdzie tak napisałem?
[ Dodano: 2016-02-05, 13:29 ]
Czy Ty naprawdę myślisz, że tu są jakieś dwie strony barykady? I że opowiadamy się po przeciwnych?d - n - 2016-02-05, 13:29
love178 napisał/a:
A kto domaga się zdjęć?
- One same patrząc po zdjęciach z portali społecznościowych
- Reklamodawcy bielizny ale jak nie ta to inna a trzeba zarobić, a jak nie ma sie nic innego do zaoferowania to zarabia się ciałem
love178 napisał/a:
gdyż zauważ - nie wtrąciłam w swoim poście nawet słowa o płci
love178 napisał/a:
Jakim cudem miałam zaskoczyć najbardziej seksistowskim tematem na forum?
Wątpliwym jest byś odnosiła się jako kobieta w stosunku do mężczyzn.macbed - 2016-02-05, 13:31
love178 napisał/a:
Znowu - zacytuj jad.
Tak, zacytuj podteksty i insynuacje. Zacytuj wydźwięk całej wiadomości. Zacytuj to, jak ją odebrałeś, bo taki był cel autora. No rzeczywiście, niezłe zadanie.Love178 - 2016-02-05, 13:31 Mac, ja nie mam ukrytych intencji, ani nie tworzę transferu informacji podprogowych ani nie sugeruję niczego - Ty sobie to wszystko wmawiasz. I nieprzerwanie tym samym wkładasz mi w usta mnóstwo słów, których nigdy nie powiedziałam. A ja zawsze proszę o jedno i najprostsze - cytat moich słów. Jeśli coś powiedziałam, da się to zacytować. Zatem jeżeli nie masz konkretnego cytatu, Twoja teoria o mojej propagandzie "obleśni faceci vs biedne kobiety" nie ma żadnego poparcia.macbed - 2016-02-05, 13:31
Zresztą cała ta dyskusja jest strasznie chaotyczna i zasługuje na osobny temat. Przejrzysty. Bo jest wiele do powiedzenia.Love178 - 2016-02-05, 13:32 Nie znasz moich celów - wyobrażasz je sobie. Może ubiorę to jeszcze inaczej - nie przekrzykuj własnymi myślami moich wypowiedzi. Coś czuję, że nie jestem jedyną osobą, która by Ci to powiedziała macbed - 2016-02-05, 13:32
Nie czuję się upoważniony do cytowania Twojego facebooka i prywatnych wiadomości.
[ Dodano: 2016-02-05, 13:33 ]
Lowe, ja po prostu nauczyłem się szybko analizować wypowiedzi i wychwytywać z nich... emocje. Po prostu widzę takie rzeczy i nie widzę powodu, żeby okrążać cały temat.
[ Dodano: 2016-02-05, 13:34 ]
Cały czas widzę "wmawiasz sobie, wymyślasz, wyobrażasz sobie, ty, ty, ty". Udowodnij mi, że tak jest. W osobnym temacie.
[ Dodano: 2016-02-05, 13:35 ]
Jestem przekonany, że gdybyśmy rozebrali całą dyskusję na podstawowe elementy, to wyszłoby wiele ciekawych rzeczy.Love178 - 2016-02-05, 13:39 No to przyjrzyjmy się:
macbed napisał/a:
love178 napisał/a:
Znowu - zacytuj jad.
Tak, zacytuj podteksty i insynuacje. Zacytuj wydźwięk całej wiadomości. Zacytuj to, jak ją odebrałeś, bo taki był cel autora. No rzeczywiście, niezłe zadanie.
Dla mnie w wypowiedzi "nie podoba mi się uprzedmiotowianie ludzi" nie ma miejsca na podteksty i insynuacje. Gdzie niby? To bardzo jasny i klarowny przekaz. Jestem przeciwna handlowi ludzi, ludobójstwom, bullingowi i wszelkim innym działaniom uwłaczającym godności człowieka. Dla mnie to jest moralnie poprawne, oczywiście ktoś może mieć inne morale. Ale że w obrębie tego samego kręgu kulturowego, ktoś mi mówi, że taki pogląd jest pełen jadu, wszczynania do bitew i uprzedzeń - Macbedzie, stworzyłeś sobie nieistniejący obraz mnie jako jakiegoś potwora i próbujesz go sobie dopasować do każdej moich wypowiedzi, tłumacząc sobie, że niby jesteś w stanie przejrzeć w nich moje emocje, a najprawdopodobniej ładujesz tam swoje własne macbed - 2016-02-05, 13:41
Jezu. Dobra, posty się przeniesie. Tu będzie długa wypowiedź.widzu - 2016-02-05, 13:42 love178, wzięłaś pod uwagę fakt, że większość zdjęć kobiet eksponujących to i owo robi to z własnej, nieprzymuszonej woli na facebookach/instagramach/innych portalach i zwyczajnie wyśmiałoby Twoje argumenty, że to mężczyźni zmusili je do "uprzedmiotawiania siebie"?
Nie mają czym błyszczeć to odpicowują wygląd. Chcą być oceniane - to je oceniamy. Tyle.Mańka - 2016-02-05, 13:46 Nie wszystkie laski chcą świecić dupami i cyckami - nie generalizujmy, a wyjątki, cóż... potwierdzają regułę.Love178 - 2016-02-05, 13:50 Widzu, a mowa jest nie o wszystkich kobietach, tylko o tych, które dają sobie robić wulgarne zdjęcia, bo sypnie im trochę kasy i poczują się dowartościowane, bo myślą, że opinia tego, kto ten aparat trzyma jest w ich życiu ważna. Nie wrzucaj ich i reszty kobiet, co wstawiają swoje zdjęcia w ogóle do jednego wora.
d - n napisał/a:
love178 napisał/a:
Wątpliwym jest byś odnosiła się jako kobieta w stosunku do mężczyzn.
A jeżeli Ci powiem, że ja świadomie postrzegam istnieje seksizmu odnośnie obu płci i w obu przypadkach go nie akceptuję? Czym mnie to wtedy czyni? Dlaczego nagle nie pasuję do jakiegoś Twojego porządku świata, w dodatku uważasz, że znasz mnie lepiej ode mnie i zajmujesz głos bardzo tendencyjny zamiast zadać jakieś pytania, które by Ci dały rozeznanie?
[ Dodano: 2016-02-05, 13:59 ]
macbed napisał/a:
Jak kobieta zgadza się na wypinanie dupy za pieniądze, to nie rozumiem, dlaczego się z nią utożsamiasz i tak twardo stajesz w jej obronie. I tak - sama sobie to robi, bo ma własną wolę.
Dopóki będziesz uważał, że ten ład został stworzony przez kobiety, to niestety, ale będziemy stać po przeciwnych stronach barykady macbed - 2016-02-05, 14:06
love178 napisał/a:
Dla mnie w wypowiedzi "nie podoba mi się uprzedmiotowianie ludzi" nie ma miejsca na podteksty i insynuacje. Gdzie niby? To bardzo jasny i klarowny przekaz. Jestem przeciwna handlowi ludzi, ludobójstwom, bullingowi i wszelkim innym działaniom uwłaczającym godności człowieka. Dla mnie to jest moralnie poprawne, oczywiście ktoś może mieć inne morale.
Dobra. Gdybyś napisała "nie podoba mi się uprzedmiotowianie ludzi", to bym się całkowicie zgodził. W powyższym cytacie zachowujesz się, jakby to było Twoje jedno jedyne stanowisko. Ale według mnie tak nie jest. Tego typu dyskusja powinna polegać na wytykaniu sprzeczności w wypowiedziach oponenta (dafuk, jestem oponentem Lowe )... Zobaczmy.
Lowe napisał/a:
definicja napisał/a:
Seksizm (z ang. sexism, sex – „płeć”) – pogląd, że kobiety i mężczyźni nie są sobie równi lub że nie powinni posiadać równych praw. Zazwyczaj sprowadza się do „wiary w wyższość mężczyzn i wynikających z niej dyskryminujących zachowań wobec kobiet”.
Natomiast Ty stwierdziłaś:
Lowe napisał/a:
zauważ - nie wtrąciłam w swoim poście nawet słowa o płci. Napisałam, że przeszkadza mi w tym temacie, że uprzedmiotowia się w nim ludzi.
"Seksistowski temat", "nie wtrąciłam słowa o płci". Seksistowski = związany z (nie)równością płci, definicja wyżej. Nie widzisz tego? Sama sobie zaprzeczyłaś. W moim odczuciu cytat na samej górze posta to szokujące udawanie Greka. Jasny i klarowny przekaz. Nadal twierdzisz, że wcale nie chodziło o kobiety?
Lowe napisał/a:
Wrzucanie zdjęć ludzi i gadanie o nich jak o przedmiotach. Często pozujących w wulgarny sposób.
Faceci pozujący w wulgarny sposób. W temacie "upodobania wyglądu". Nagie torsy i skąpa bielizna, no po prostu przedmiot zachwytu, przedmiot do oceny, przedmiot dyskusji... przedmiot.
Nie wiem, gdzie Ty widziałaś coś takiego, bo ja nie miałem okazji. No chyba, że JEDNAK chodziło Ci o kobiety. Ale przecież twardo temu przeczysz...
Dalej.
love178 napisał/a:
ktoś mi mówi, że taki pogląd jest pełen jadu, wszczynania do bitew i uprzedzeń
Tak, tak mówię. Ale nie, że "pogląd", tylko sposób, w jaki go wyrażasz. To dwie kompletnie różne rzeczy. Przez słowo "jad" zaznaczyłem, że tak mnie atakujesz, że aż jest to denerwujące.
W Twoich wypowiedziach pojawiło się wiele następujących wyrażeń: "zasugerowałeś się postem Zaka", "tor Twojego rozumowania został pokierowany przez Zaka", "Wow, nieświadomość, jest ogromna Problem jest dużo głębszy, niż Ty go postrzegasz" - wyczytałem z tego, że nie mam własnego zdania, kieruję się opiniami innych, jestem przez nich zmanipulowany i podążam cudzym tokiem myślenia. Jestem głupim dzieciakiem, który powiela cudze wypowiedzi, nie wnosząc nic swojego. Bullshit. Jestem przekonany, że chciałaś to przekazać, jeśli tak nie było, to mnie o tym przekonaj. Bo cholernie mnie to uraziło. To był jad.
love178 napisał/a:
Macbedzie, stworzyłeś sobie nieistniejący obraz mnie jako jakiegoś potwora i próbujesz go sobie dopasować do każdej moich wypowiedzi, tłumacząc sobie, że niby jesteś w stanie przejrzeć w nich moje emocje, a najprawdopodobniej ładujesz tam swoje własne
Tym potworem jest feminazistka, której cechy ostatnio w Tobie dostrzegam. Wiem, jak to brzmi, ale nie wymyśliłem sobie tego, po prostu czytam, analizuję i odczuwam. Przytoczyłbym nawet Twoją wypowiedź z PW, ale to byłby cios poniżej pasa.
Co do emocji, powiem tak - ładuję tam swoje emocje, ale zostały one przekazane przez Twoje wypowiedzi, które czytałem. A także wypowiedzi, które udostępniasz i tak dalej. To nie są tylko moje emocje, nie wierzę ze tak uważasz.
[ Dodano: 2016-02-05, 14:08 ]
love178 napisał/a:
Widzu, a mowa jest nie o wszystkich kobietach, tylko o tych, które dają sobie robić wulgarne zdjęcia, bo sypnie im trochę kasy i poczują się dowartościowane, bo myślą, że opinia tego, kto ten aparat trzyma jest w ich życiu ważna. Nie wrzucaj ich i reszty kobiet, co wstawiają swoje zdjęcia w ogóle do jednego wora.
Ale przecież to Ty tak robisz. I mówiłem o tym. ;___;
[ Dodano: 2016-02-05, 14:10 ]
Wincyj? Mogę wincyj. Mam czas. Mogę zacytować każdą Twoją wypowiedź i walnąć na jej temat ścianę tekstu, w której wykażę, że nie ma tu za grosz obiektywizmu. Ale czy jest taka potrzeba?Davos - 2016-02-05, 14:13 Dżizas, jaka dyskusja się tu zrobiła...
love178 napisał/a:
A nie jest? Wrzucanie zdjęć ludzi i gadanie o nich jak o przedmiotach. Często pozujących w wulgarny sposób.
Przynajmniej tak to wyglądało w momencie kiedy klikałam "ignoruj"
Pewnie się zdziwisz, ale zdecydowana większość zdjęć w tym temacie jest normalna i nikt tam nie pozuje "w wulgarny sposób". Na ogół ktoś wrzuca fotkę aktorki/piosenkarki (lub w przypadku kobiet - aktora/piosenkarza), a reszta pisze: "Ładna/średnia/niefajna" itp. Nie wiem, gdzie tu coś seksistowskiego czy uprzedmiotawiającego. Na tej samej zasadzie można by powiedzieć, że jak idziesz ulicą z koleżanką, zobaczycie jakiegoś gościa, Twoja znajoma powie: "O, ale przystojny", a Ty odpowiesz: "Faktycznie" albo :"Nie, nie mój typ" to od razu też gadacie o nim jak o przedmiocie i zachowujecie się seksistowsko.
Nie popadajmy w skrajności. Ten temat tylko służy sprawdzeniu, kto ma jakie gusta odnośnie wyglądu płci przeciwnej.
A teraz dla odmiany coś NA TEMAT. Antek, Barbra - sporo tych tematów macie w ignorze.
Mnie by było szkoda niektórych wątków, bałbym się, że coś fajnego ominę.
No, ale z drugiej strony Wam pewnie mniej czasu zajmuje przeczytanie forum do zera Love178 - 2016-02-05, 14:20
Cytat:
"Seksistowski temat", "nie wtrąciłam słowa o płci". Seksistowski = związany z (nie)równością płci, definicja wyżej. Nie widzisz tego? Sama sobie zaprzeczyłaś. W moim odczuciu cytat na samej górze posta to szokujące udawanie Greka. Jasny i klarowny przekaz. Nadal twierdzisz, że wcale nie chodziło o kobiety?
Tutaj jest błąd językowy z mojej strony. Chodziło mi o nie pisanie o żadnej konkretnej płci. Bo o obu jak najbardziej ta wypowiedź jest.
Nie wiedziałam, że słowo "zasugerowałeś się" może doprowadzić do tego, że ktoś się może poczuć zaatakowany, poniżony, sprowadzony do "głupiego". Na celu to miało cofnięcie się do mojej wypowiedzi i stwierdzenie "a, faktycznie". Niestety nic nie poradzę na to, że osobista interpretacja wyszła jak wyszła.
macbed napisał/a:
Tym potworem jest feminazistka, której cechy ostatnio w Tobie dostrzegam. Wiem, jak to brzmi, ale nie wymyśliłem sobie tego, po prostu czytam, analizuję i odczuwam. Przytoczyłbym nawet Twoją wypowiedź z PW, ale to byłby cios poniżej pasa.
Ja jestem jak najbardziej w stanie zacytować moją wypowiedź z PW
Cytat:
Nie da się zmusić mężczyzn do tego aby traktowali kobiety jak ludzi, dlatego nieraz poważnie myśli się o śmierci jako jedynej ucieczce. I to naprawdę jedynej ucieczce, bo alternatywą jest tylko eksterminacja mężczyzn, co jest fizycznie niemożliwe.
Czyli przez całe życie czucia się w potrzasku myśli się o jedynej możliwości w dwóch opcjach - w tę albo we wtę. Myśl o uldze jaka by nastała, gdyby zagrożenie po prostu definitywnie zniknęło. O tym, że można by po prostu iść ulicą i nie martwić się o nic, nie myśleć, że jak nie dziś to jutro może ci się przydarzyć jakaś krzywda. A świadomość, że to nierealne, przywodzi na myśl realną opcję. Dla Ciebie to feminazizm. A zacznijmy od tego, że feminizm nie jest niczym złym, zwłaszcza jeśli się doedukujemy, że kilka jego nurtów jest głupich i się je odfiltruje
[ Dodano: 2016-02-05, 14:21 ]
Davos napisał/a:
Na tej samej zasadzie można by powiedzieć, że jak idziesz ulicą z koleżanką, zobaczycie jakiegoś gościa, Twoja znajoma powie: "O, ale przystojny", a Ty odpowiesz: "Faktycznie" albo :"Nie, nie mój typ" to od razu też gadacie o nim jak o przedmiocie i zachowujecie się seksistowsko.
Tylko, że takie sytuacje się nie zdarzają, kto się tak zachowuje Serio wyobrażasz sobie mnie, która tak robi? Davos - 2016-02-05, 14:34
love178 napisał/a:
Tylko, że takie sytuacje się nie zdarzają, kto się tak zachowuje Serio wyobrażasz sobie mnie, która tak robi?
Nie wiem, czy w realu tak robisz, ale widziałem parę razy na forum, jak o kimś pisałaś, że jest "przystojny". Wniosek - też oceniasz wygląd. Czyli uprzedmiotawiasz