Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Wojtek - Moj wiersz
WojtekVanHelsing - 2014-02-27, 22:40
Davos napisał/a:
WojtekVanHelsing napisał/a:
Wiesław Jan. Był nieprawdopodobnie podobny do mnie w dziecinstwie.. z tego co wiem to nawet z charakteru.
Nasikal kiedys niemcom do zupy... bo siedzieli u nas we wsi w domu dziadka
No, to się chwali! Każda forma dywersji wobec okupanta jest dobra, mam nadzieję, że potem zjedli tą zupę
Z drugiej strony... Donosil Niemcom na sasiadów za zarcie.. pyzy, cukierki i fajki.. A takze lubil niekrotych niemców, któzy byli dla niego mili..
Jak to mawia
"Socjalisci to zwierzeta ale niektóre zwierzeta sa trzymane jako pupile"Davos - 2014-02-27, 22:48
widzu napisał/a:
U nas dawali.
Takie fajne, pamiątkowe, z wypieczonym wzorem w kształcie kłosa.
Poświęcone wodą święconą, należało zjeść na przyjęciu z okazji I Komunii.
[ Dodano: 2014-02-27, 22:39 ]
Ale za to Pisma Św. nie dawali.
Ale mieć trzeba było, jako prezent od rodziny.
qtasiorro napisał/a:
Za moich czasów były chleby. Za to Pisma Święte nie. Od rodziny i owszem.
No to widzę, że pewnie jakieś kilka lat po mojej komunii zrezygnowali z rozdawania Pisma Św na rzecz chlebów. Widać mieli cięcia budżetowe
WojtekVanHelsing napisał/a:
Z drugiej strony... Donosil Niemcom na sasiadów za zarcie.. pyzy, cukierki i fajki.. A takze lubil niekrotych niemców, któzy byli dla niego mili..
Ech, a taką miałem piękną wizję Twojego dziadka, który bohatersko walcząc ze złymi Niemcami w ramach walki o Ojczyznę sika im do zup, a teraz piszesz, że donosił im na sąsiadów? WojtekVanHelsing - 2014-02-27, 23:16 Davos, Ale tylko na tych co ich nie lubi.. Zresztą on donosil tylko na te mendy co dotad tu mieszkqaja.. one donosily na claa wies czy ktos czegos nie chowa przed niemcami.. dziadek uslyszal ze obrazaja Niemców na boku to im nakapowal... zrobilbym to samo jakby np. milo tak mówil.
Zas cukierki, fajki.. no nie kazdy jest idealny, dziadek byl dzieckiem.
Zas niekiedy sytuacja wymagala. Np. jak rozwalil glowe jednej szmacie (dotad mieszka tu) kamieniem to sie schowal u niemcow...
Raz im podpierdzielil grnanata, raz dawali mu tez postrzelac..JankielKindybalista85 - 2014-02-28, 01:04 Poproszę w wersji tekstowej bo bardzo chciałbym skrytykować (a być może nawet odpowiedzieć) ale nie mam zamiaru patrzeć na recytację VanHelsinga ubranego jak hary kryszna (czy jak się tam pisze te hinduskie pierdoły).Pingvin - 2014-02-28, 16:16 Ja nie zrozumiałem ani słowa. Więc przyłączam się do prośby Jankiela, chociaż z innego powodu.WojtekVanHelsing - 2014-02-28, 16:27 Za tą chwile
Za ten dzien
Za ta radosc co czujemy
Serdecznie wam wszystkim dziekujemy.