W legendach i podaniach tradycyjnym sposobem na schwytanie jednorożca było zastawienie na niego pułapki przy wykorzystaniu dziewicy. Jak pisał Leonardo da Vinci, opisując swój szkic Dama z jednorożcem, stworzenie to jest niezwykle dzikie, okrutne i nie potrafiące się kontrolować. Sytuacja taka zmienia się, gdy napotka na swej drodze dziewicę – wówczas łagodnieje i zasypia z głową opartą na jej kolanach. Dzięki temu myśliwi mogą je schwytać.
One istnieją nadal, tylko nie ma już jak tego sprawdzić - brakuje przynęt widzu - 2013-12-15, 22:27 Zostawi się Wojtka w lesie.
[ Dodano: 2013-12-15, 22:46 ]
Z Podgorzałkami jest jednak coś nie tak...
Sharvari - 2014-01-19, 17:02
canadian marble fox Antlion - 2014-01-19, 17:11 A tu Karnifreks (Carnifrex) - bardzo ciekawe stworzonko.
te odgłosy zamieniłabym miejscami MOOOOMJankielKindybalista85 - 2014-02-17, 12:34 I się dziwić, że ludzie dawniej wierzyli w różne demony jak im taki nocolot albo inny dziwoląg w tym stylu przycupnął o zmroku na płocie!
A ten pierwszy wygląda jakby właśnie obejrzał jakiś filmik VanHelsinga.Sharvari - 2014-02-27, 16:17 oto dik-dik, najmniejsza antylopa (30-40cm wysokości). spójrzcie na ten nos, a potem jeszcze raz na nazwę gatunku. *crying*
Antlion - 2014-02-27, 17:32 Faktycznie, przerąbane mieć imię po nosie przypominającym podwójny organ.
Przejrzysta żabka, nazywana też żabą szklaną (chociaż mi osobiście przypomina żelki):
Davos - 2014-02-27, 22:54
Sharvari napisał/a:
oto dik-dik, najmniejsza antylopa (30-40cm wysokości). spójrzcie na ten nos, a potem jeszcze raz na nazwę gatunku. *crying*
Heh, nie da się ukryć, że ten kto wymyślił nazwę dla tej antylopy miał bardzo specyficzne poczucie humoru
Antlion napisał/a:
Przejrzysta żabka, nazywana też żabą szklaną (chociaż mi osobiście przypomina żelki):
Obrazek
Trzeba przyznać, że wygląda niesamowicie! I te widoczne organy JankielKindybalista85 - 2014-02-28, 01:08 Na pierwszym zdjęciu wygląda jakby jej się ta roślina wbiła w czaszkę pod okiem. Nic dziwnego, że się dikdikowi aż grzywka zjeżyła.Antlion - 2014-02-28, 17:38
Patrząc na "twarz", moje pierwsze skojarzenie -
Antybristler - 2014-03-18, 12:46
Oto zaleszczotek książkowy.
Zaleszczotki to totalnie odjechane owady
Są pożyteczne, żywią się roztoczami i szkodnikami jedzącymi papier i latają na muchach!saRenia - 2014-03-18, 14:56
Sharvari napisał/a:
oto dik-dik, najmniejsza antylopa (30-40cm wysokości). spójrzcie na ten nos, a potem jeszcze raz na nazwę gatunku. *crying*
Chcę taką mieć!
Poza oczywiście sarnami bardzo mi się podobają diabły tasmańskie.
To ja jako ciekawostkę dodam, że odgłos wydawany przez diabły tasmańskie został wykorzystany przez twórców Władcy Pierścieni i na ich podstawie stworzono krzyk Upiorów Pierścienia - Nazguli