To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Hydepark - Rozkminy

ZSK - 2015-02-05, 23:50

Z tym śmierdzeniem też się kiedyś zastanawiałem. Krążą jakieś ploty, że któryś polski król na miesiąc przed powrotem do dworu wysyłał depeszę do swej żony by ta zaprzestała kąpieli by ten mógł z przyjemnością wyłotoszyć jej bobra. Może więc dopiero wraz z postępem zaczęło nam to przeszkadzać? Niektórzy starzy ludzie też się nie myją, choć to może wynikać z popierdolonej natury tego kraju, że jeszcze niedawno niczego prócz biedy nie było, a starsi ludzie do tego przywykli i im wszystkiego szkoda.
widzu - 2015-02-05, 23:59

Mi też wszystkiego szkoda, mam szafki zawalone syfem, bo "mogą się jeszcze przydać", choć wiem, że to nieprawda. :oops:
ZSK - 2015-02-06, 00:15

No wiesz, z tym, że to bym nazwał bardziej chomikowaniem, a to co ja mam na myśli to np. mycie się raz w tygodniu bo wody szkoda, sztukowanie ubrań czy poszew, drastyczne oszczędzanie na jedzeniu i nie pozwalanie sobie na jakiekolwiek małe przyjemności typu czekolada czy piwo.
bartek82r - 2015-02-06, 08:53

ZróbmySobieKupę napisał/a:
No wiesz, z tym, że to bym nazwał bardziej chomikowaniem, a to co ja mam na myśli to np. mycie się raz w tygodniu bo wody szkoda, sztukowanie ubrań czy poszew, drastyczne oszczędzanie na jedzeniu i nie pozwalanie sobie na jakiekolwiek małe przyjemności typu czekolada czy piwo.

icywind - 2015-02-06, 10:50

widzu napisał/a:
Mi też wszystkiego szkoda, mam szafki zawalone syfem, bo "mogą się jeszcze przydać", choć wiem, że to nieprawda. :oops:

Ty masz mentalność 90-latka.

[ Dodano: 2015-02-06, 10:50 ]
Ja mam odwrotnie, wszystko wyrzucam bez sentymentu :D

[ Dodano: 2015-02-06, 11:02 ]
Zawsze się dziwiłem jak ludzie mogą mieć taką zajebistą pamięć podczas gdy ja wszystko zapominam. Aż się dowiedziałem, że jeden z takich ludzi 100 cyfr po przecinku liczby PI uczył się 3 godziny. Nie żebym potrafił się tego nauczyć w 3 godziny, w sumie nie próbowałem ale ja nie byłbym w stanie poświęcić na coś tak idiotycznego nawet 5 minut a co dopiero 3 godziny. Wolę mieć już sklerozę :P

RudaMaupa - 2015-02-06, 13:40

W zasadzie to, o czym mówi widzu, to zbieractwo. W zaawansowanej formie wygląda strasznie. Też mam z tym problem, ale zbieram się w sobie raz na rok, żeby wyrzucić - do tego pod okiem świadków, np. NR, który przy każdej dupereli zatrzymanej pyta "a co z tym będziesz robić?"

Serio, wodzu, uważaj - to się może przekształcić w patologię. Trzeba kontrolować zapędy. :P

O, właśnie, to co mówi icy też jest niesamowite - jak to niektórzy ludzie mnożą wielocyfrowe liczby przez siebie w ułamku sekundy, pamiętają wszystko... Też tak chcę. Myślicie, że da się poświęcić socjologiczne umiejętności na rzecz bardziej przenikliwego umysłu?

widzu - 2015-02-06, 13:48

RudaMaupa, raz na jakiś czas też wyrzucam rzeczy. :P
Davos - 2015-02-06, 15:30

Widziałem kiedyś brytyjski dokument o ludziach, którzy cierpią na patologiczne zbieractwo. Masakra. Ich domy wyglądały jak wysypiska na śmieci bo oni nie byli w stanie wyrzucić NICZEGO! Nawet jakichś starych pieluch, szmat, donic, siatek... I też cały czas powtarzali, że na pewno wszystko to im się jeszcze przyda :P
Marcin55522 - 2015-02-06, 16:15

Davos, ja też oglądałem na Discovery lub jakimś podobnym kanale. Było też tak, że domy były pozawalane śmieciami i małe dzieci musiały się wyprowadzić do dziadków bo się mieszkać nie dało, tak sam z tego powodu ludzie chcieli rozwody brać.
Cinereo - 2015-02-06, 16:37

icywind napisał/a:

Zawsze się dziwiłem jak ludzie mogą mieć taką zajebistą pamięć podczas gdy ja wszystko zapominam. Aż się dowiedziałem, że jeden z takich ludzi 100 cyfr po przecinku liczby PI uczył się 3 godziny. Nie żebym potrafił się tego nauczyć w 3 godziny, w sumie nie próbowałem ale ja nie byłbym w stanie poświęcić na coś tak idiotycznego nawet 5 minut a co dopiero 3 godziny. Wolę mieć już sklerozę :P

Metoda prosta - dzielisz ciągi na np. sześć-liczbyliczbyliczby-sześć-liczbyliczby i tak dalej. Idzie nauczyć się ciągu 25 cyfr w 3 minuty.

[ Dodano: 2015-02-06, 16:37 ]
Oczywiście szóstkę zastąp czym chcesz.

widzu - 2015-02-07, 00:28

Właśnie zauważyłem, że Milo ma Mackersa w sygnaturce. :galy:
Davos - 2015-02-07, 00:31

Milo miał tę sygnę jeszcze na starym forum.

I w ogóle to powinno być w temacie o sygnaturkach :dont:

Moris299 - 2015-02-07, 13:43

Statystyki forum kłamio >:< wg nich :happybday: był użyty rzadziej niż 17 razy i w ogóle go nie ma na liście najczęściej używanych a jeden z tych na liście na 17 :/ a to było na pewno kilkaset razy użyte
V - r - 2015-02-07, 13:57

Nie ma nawet :D czy :) a te są na pewno najczęściej używanymi.
icywind - 2015-02-07, 15:02

Bo statystyki na temat emotikon są jakieś dziwne
Love178 - 2015-02-07, 15:12

Te statystyki pokazują tylko moje użycia, przepraszam :P :P :P
widzu - 2015-02-07, 15:13

Czyli jesteś bardziej prawicowa ( => ) niż lewicowa (<=) :?:
Love178 - 2015-02-07, 15:37

Częściej używałam tej w prawo. Z resztą widzisz po statystykach :P
JankielKindybalista85 - 2015-02-07, 19:09

RudaMaupa napisał/a:
O, właśnie, to co mówi icy też jest niesamowite - jak to niektórzy ludzie mnożą wielocyfrowe liczby przez siebie w ułamku sekundy, pamiętają wszystko... Też tak chcę. Myślicie, że da się poświęcić socjologiczne umiejętności na rzecz bardziej przenikliwego umysłu?

Myślę, że raczej byś nie chciała. Ludzie z taką totalnie fenomenalną "fotograficzną" pamięcią wcale nie są genialni. Sprawiają tylko takie wrażenie bo potrafiliby wygrać w tydzień 50 odcinków "Wielkiej Gry" i 1z10". Ale zawsze coś za coś. Odbywa się to kosztem umiejętności przetwarzania informacji. I potem wychodzi, ze cóż z tego że jakiś delikwwent wszystko pamięta skoro nie potrafi skumać że potrzebuje akurat właśnie tej informacji więc jej nie przywołuje. Oni ogólnie gorzej czają, gorzej kombinują, gorzej głowkują i później rozkminiają rozwiązania mimo, że mają o wiele większe zasoby informacji. Bycie wiecznie nagrywającym starym, nie pozwalającym na miksowanie ścieżek magnetofonem wcale nie musi być zajebiste.

icywind - 2015-02-07, 22:33

JankielKindybalista85 napisał/a:

Myślę, że raczej byś nie chciała. Ludzie z taką totalnie fenomenalną "fotograficzną" pamięcią wcale nie są genialni. Sprawiają tylko takie wrażenie bo potrafiliby wygrać w tydzień 50 odcinków "Wielkiej Gry" i 1z10". Ale zawsze coś za coś. Odbywa się to kosztem umiejętności przetwarzania informacji. I potem wychodzi, ze cóż z tego że jakiś delikwwent wszystko pamięta skoro nie potrafi skumać że potrzebuje akurat właśnie tej informacji więc jej nie przywołuje. Oni ogólnie gorzej czają, gorzej kombinują, gorzej głowkują i później rozkminiają rozwiązania mimo, że mają o wiele większe zasoby informacji. Bycie wiecznie nagrywającym starym, nie pozwalającym na miksowanie ścieżek magnetofonem wcale nie musi być zajebiste.

Ja właśnie mam odwrotnie jestem dobry w główkowaniu ale nic nie wykombinuje jak brak mi informacji >:<
A przynajmniej mniej niż bym mógł
Dlatego w testach na inteligencje mam zajebiste wyniki ale jak mam wykuć na blachę dwie linijki tekstu to dla mnie jest tragedia życiowa.